•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Amadeus (1984)

“Amadeus” je kostimirana drama iz 1984. godine koju je režirao Miloš Forman, a scenario je napisao Peter Shaffer. Scenario je zapravo adaptacija pozorišnog komada koji je Shaffer objavio 1979. godine, a priča je zasnovana na životima Wolfgang-a Amadeus-a Mozart-a Antonio-a Salieri-ja, dvojice kompozitora koji su živeli u Beču u Austriji, u drugoj polovini 18. veka.

Radnja filma počinje 1823. godine kada ostareli Salieri pokušava da se ubije time što želi da sebi prereže vrat, a tada i na glas moli za oproštaj zato što je ubio Mozart-a 1791. godine. Zbog toga je Salieri smešten u psihijatrijsku ustanovu, gde ga posećuje mladi sveštenik koji želi da čuje njegovu ispovest. Salieri deluje nezainteresovano, ali se iznenada združuje sa sveštenikom i kreće da priča svoju dugu ispovest i priznanje o svom odnosu sa Mozart-om.

Salieri-jeva priča traje i celu narednu noć i narednog dana. On se priseća mladosti, posvećenosti Bogu i ljubavi prema muzici. Priča o tome kako je otac planirao da se on bavi trgovinom, ali kako je on iznenada umro, tako što se zadavio tokom jela, čudo je dozvolilo mladom Salieri-ju da započne svoju muzičku karijeru. On zatim govori o tome kako je odrastao i kretao se u društvu kulturne elite u Beču, koji je bio “grad muzičara”.
Mozart je stigao u Beč sa svojim zaštitnikom, grofom Hieronymus-om von Colloredo-om, a Salieri je krišom posmatrao Mozart-a, a nisu se pravilno ni upoznali. Salieri je video Mozart-ov talenat, a kada je on posetio cara, Salieri ga je uveo kompozicijom “March of Welcome” koju je velikom mukom stvorio. Kada je čuo kompoziciju samo jednom, Mozart ju je odmah odsvirao iz svoje memorije, kritikovao i pretvorio je u " Non più andrai” marš iz opere “The Marriage of Figaro” iz 1786. godine.

Salieri je dobio kompleks od Mozart-a, čija se finansijska situacija pogoršala, a komponovanje “Requiem”-a i “The Magic Flute“ su ga odveli do granice iscrpljenosti, pošto je rad na ovim delima bio jako naporan. Žena Constanze ga je napustila i povela zajedničkog sina sa sobom. Salieri je naterao Mozart-a da radi na “Requiem”-u, pa je Mozart diktirao dok je Salieri transkribovao tokom noći. Kada se Constanze-a vratila ujutru, rekla je Salieri-ju da ode, zaključala je manuskript i kada je otišla da probudi svog supruga, shvatila je da je on mrtav. “Requiem” je ostao nedovršen, Salieri je ostao onemoćan, a Mozart je sahranjen.

Film se završava time da Salieri završava svoju priču jako potresenom mladom svešteniku. Salieri zaključuje da je Bog ubio Mozart-a...

Žanr:bigrafski, drama, mjuzikl
Godina:1984
Reziser:Miloš Forman
Scenario:Peter Shaffer
Uloge:F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge
Uzrast:PG
Award:osvojio 8 Oskara
Studio:The Saul Zaentz Company
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:160 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu