•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Amsterdam (2022)

U Amsterdam-u nema malih glumaca, već samo mećava zvezda i cameo-a – Chris Rock, Mike Myers, Taylor Swift – koji plešu najbrže što mogu u ritmu napetog, užurbanog i često nedokučivog ritma David O. Russell-a. Nemoguće je reći da li film, zasnovan na stvarnoj zaveri za svrgavanje američke vlade, treba da bude komedija, misterija ubistva ili možda čak osujećeni mjuzikl; više puta, likovi na ekranu upadaju u pesmu. Ali, čini se kao mnogo fanfara i promašaja slavnih ličnosti ulaganje u minimalni povraćaj filma, i neobičan zaokret za Russell-la nakon sedmogodišnjeg odsustva sa platna. (Posle punog sudara u filmovima The Fighter, Silver Linings Playbook i American Hustle, njegov poslednji projekat je bio biografski film o kućnoj kupovini Jennifer Lawrence sa lažnim imenom Joy, 2015. godine).

To je Manhattan ranih 1930-ih, manje-više, a najbolјi prijatelјi Burt Berendsen (Christian Bale) i Harold Woodsman (John David Washington) još uvek nose tragove zajedničkog vremena u rovovima Prvog svetskog rata - Burt, sa staklenim okom i punim leđima ožilјaka od gelera, Harold sa dubokom ranom preko inače neokalјane vilice. Jednog dana devojka u nevolјi (Swift) upada u Burt-ovu kancelariju, insistirajući na tome da do nedavne smrti njenog oca ratnog heroja, senatora Bill Meekins-a (Ed Begley Jr.), nije došlo prirodnim uzrocima, i da samo ovaj šareni duo, oba bivša vojnika pod njegovom komandom mogu da reše slučaj. Nije da je i jedan od njih privatni detektiv: Burt je omalovažavani doktor čije poreklo i akcenat iz okoline osporavaju njegovu adresu na Park aveniji - on je tamo zbog braka sa debitantom (Andrea Riseborough) od koje se već otuđio - a Harold je advokat čija diploma iz prava Kolumbije ne znači mnogo kada policajac vidi boju njegove kože.

Ali obojica daju sve od sebe - uz pomoć simpatične prijatelјice u kancelariji mrtvozornika (Zoe Saldana) i Harold-ovog manje nego oduševlјenog pravnog saradnika (Rock) - da pronađu koren onoga što se ispostavilo da je ogromna zavera, kada i sami postanu osumnjičeni. Sa dva ne baš bistra detektiva njujorške policije (Matthias Schoenaerts i Alessandro Nivola) u poteri, par se kreće u seoski dom aristokrate sa dobrim vezama po imenu Tom Voze (Rami Malek) i njegove plavokose supruge Libby (Anya Taylor-Joy), nadajući se da bi mogli da imaju trag. Tamo ih čeka još jedno iznenađenje: Tom-ova sestra, Valerie (Margot Robbie), nekada borbena medicinska sestra i prikriveni boem, sada nevolјno zatvorena na ovom ogromnom imanju. Nazad na ratištima Evrope, bila je Burt-ov i Harold-ov omilјeni zaverenik, a takođe i Harold-ova lјubavnica; zajedno su imali divlјi trk u posleratnom Amsterdamu pre nego što su društvene i ekonomske realnosti života okončale njihovu sanjivu holandsku idilu.

Ponovno okuplјanje njihove male bande je obavezni znak u filmu za bučno veselje, i ono se dešavaju, kroz nekoliko složenih scenografija koje uklјučuju još jednog odlikovanog generala (Robert De Niro, koji izgleda da se jedva muči sa njegovim čitanjem redaka) i više flešbekova na dobra stara vremena. Bale, sa manijakalno raširenim očima i blago naelektrisanom kosom, oseća se kao nervozni predak Irving Rosenfeld-a, razmetlјivog prevaranta kojeg je igrao u American Hustle. On je isuviše dobar glumac da ne bi zabavlјao njegovog vezanog agitatora Burt-a, a Washington donosi lјubaznu, duševnu protivtežu. Myers i Michael Shannon su prikladno nadrealni kao par ekscentričnih obaveštajnih agenata koji žvaću njihove male komadiće pejzaža u finu kašu, i postoji neočekivano zadovolјstvo čuti kako Malek oduševlјeno prevrće reči "graham cracker" njegovim jezikom. Produkcija i kostimografija su, ne iznenađujuće, besprekorni. Ali razrešenje centralne misterije je i prenaglјeno i tupo, i sve se odvija u frenetičnom vrtlogu pompe i besmislica koje Amsterdamsko čudno zaobilazno putovanje i gotovo sramotan višak zvezda nikada u potpunosti ne opravdavaju: urnebesna radoznalost muzičke kutije u potrazi za nekom neuhvatlјivom svrhom i poentom.

Žanr:komedija, drama, istorijski
Godina:2022
Reziser:David O. Russell
Scenario:David O. Russell
Uloge:Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington
Uzrast:R
Award:1 nominacija za BAFTA, 11 nominacija
Box office:31.2M USD
Studio:20th Century Studios, Canterbury Classic, Forest Hill Entertainment
Zemlja:United States
Website:www.20thcenturystudios.com/movies/amsterdam
Jezik:engleski
Trajanje:134 minuta
Podeli:



Preporucujemo