•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ana Sofrenović

Ana Sofrenović (Beograd, 18. septembar 1972) srpska je filmska i pozorišna glumica.

Ana Sofrenović je rođena 1972. godine u Beogradu. Njen otac Dragomir Sofrenović je inženjer metalurgije poreklom iz Semberije (Bosna i Hercegovina), a majka Šila (Sheila) Sofrenović je lingvista, prevodilac i amaterska glumica poreklom iz Engleske. Dragomir i Šila su se upoznali tokom studija u Birmingemu, a nakon doktorskih studija odlučili su da se dosele u Beograd. Ana je sa četiri godine mlađim bratom odrasla u beogradskom Bloku 28. U jednom intervjuu kazala je da je imala srećno i bezbrižno detinjstvo, te da je njen kraj tada izgledao mnogo drugačije nego devedesetih godina i drugačije nego danas. Ljubav prema muzici nasledila je od oca koji je strastveni kolekcionar džez i klasične muzike. Ipak, u njihovom domu slušali su se razni žanrovi. S druge strane, njena majka Šila je bila amaterska glumica i san joj je bio da Ana izabere taj poziv. Sve dok nije počela da glumi u Teatru Levo, razmišljala je da svoju karijeru gradi u muzici. Ipak, druženja, putovanja i svi izazovi glumačkog života s kojima se upoznala kao tinejdžerka, bili su podsticaj da sa 17 godina upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Predraga Bajčetića. Tokom srednjoškolskih i studentskih dana pevala je u rok bendu Bogomoljke, a devojke su mogle da se pohvale i nastupom na nekadašnjoj „Televiziji Politika“.

Iz braka s glumcem Draganom Mićanovićem ima dve ćerke, Lenu i Ivu. Jedno vreme je živela u Londonu, a poslednjih nekoliko godina živi u Beogradu.[1] Godine 1999. dobila je Caricu Teodoru na Filmskim susretima u Nišu za ulogu Tijane u filmu Nebeska udica.

Glumu je zavolela još kao tinejdžerka u Teatru Levo, a tokom studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu pokazala je raskošan talenat, ne samo za glumu, nego i za pevanje. Filmska publika je se seća po izvođenju pesme „Kaži zašto me ostavi“ iz istoimenog filma Olega Novkovića iz 1993. godine. Veliku popularnost stekla je 1995. godine ulogom Jelene Dubosavljević u drami „Ubistvo s predumišljajem“. Usledile su uloge u filmovima „Ljubav, ženidba, udadba“, „Naša Engleskinja“, „Tango je tužna misao koja se pleše“. Posle bombardovanja Beograda je sa suprugom i šestomesečnom ćerkom napustila Beograd. Iako je živela u inostranstvu nije se potpuno povukla sa scene. Tokom 2000-ih snimila je nekoliko domaćih i stranih filmova, te se pojavila u britanskim serijama „Holby City“ , „Ultimate Force“ i drugima. Za ulogu u filmu „Dečaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ je na „Festivalu filmova centralne i istočne Evrope“ osvojila nagradu za najbolju glumicu. Uporedo sa glumačkom, Ana je gradila i pevačku karijeru. Na Beogradskim muzičkim svečanostima (BEMUS) se publici premijerno predstavila operom „Ofej i Euridika“, a 2006. godine je sa Meredit Monk (Meredith Jane Monk) nastupila u „Karnegi Holu“ („Carnegie Hall“) u Njujorku. Ljubitelji pozorišta mogli su je gledati u predstavama „Tesla, „Lulu“, „U plamenu strasti“, „Kabare“ i drugima.

U Engleskoj je glumila u serijama: Ultimat Fors, Poroci i Holbi Siti, u kojoj je tumačila lik Marije Ovčar od 2000. do 2002. godine.

Kao pevačica debitovala je u filmu Kaži zašto me ostavi iz 1993. godine pevajući naslovnu pesmu. Godine 2005. na 37. Bemusu nastupila je u operi Orfej i Euridika. Januara 2006. godine nastupila je u Karnegi Holu u Njujorku u okviru koncerta koji je priredila Meredit Mank.

Nagrađena je u Parizu 2015. godine nagradom za najbolju ulogu u filmu Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa.

Filmografija

God. Naziv Uloga

1990.-te

1994. Rugalice i ubice Katarina

1994. Pokvarenjak

1995. Znakovi

1995. Paket aranžman Lina

1995. Ubistvo s predumišljajem Jelena Ljubisavljević

1997. Ljubav, ženidba i udadba Milostiva gospođica

1997. Naša Engleskinja Mlada Flora Sands

1997. Balkanska pravila Jelena Basta „Medena“

1997. Tango je tužna misao koja se pleše Oksana Mihajlovna

1998. Bure baruta Devojka u vozu

1998. Legionar Katrina

1999. Nebeska udica Tijana

2000.-te

2000. The Vice Đemila

2001. London's Burning Levi

2000-2002. Holby City Marija Ovčar

2002. Saht Ana

2002. Ultimate Force Maša

2003. Volim te najviše na svetu Svetlana

2003. Strange Mina

2003. Mali svet Ana Kostić

2004. Matilda

2004. Pad u raj

2007. Dva

2007. Agi i Ema Majka

2009. Žene sa Dedinja

2010.-te

2010. Van kontrole Sonja

2012. Doktor Rej i đavoli Beti

2014. Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa majka Radmila

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila