•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Angie Dickinson

Angie Dickinson (rođena 30. septembar 1931.) je Zlatnim globusom nagrađena američka filmska i televizijska glumica, najpoznatija po ulozi Leann "Pepper" Anderson u TV-seriji Police Woman iz 1970-ih.

Dickinson je godine 1932. rođena kao Angelina Brown, druga od četiri kćeri bračnog para Frederice i Lea H. Browna u Kulmu u Severnoj Dakoti. Otac joj je bio izdavač i urednik lokalnog lista, a Angelina (koju je porodica zvala "Angie") je kao tinejdžerka nakon selidbe u Los Angeles odlučila nastavi očevim stopama i postane spistaljica. Kao nadarena učenica je srednju školu završila s tek 15 godina. Nakon što je kraće vreme radila kao sekretarica, godine 1954. je diplomirala ekonomiju na Immaculate Heart Collegeu.

Dickinsonina karijera je započela 1953. godine kada je pobedila na jednom od izbora lepote, pa su je zapazili holivudski producenti. To, i brak za igrača američkog fudbala Genea Dickinsona ju je podstakao da se okuša na ekranu. Debi je imala u TV-seriji Colgate Comedy Hour, prilikom čega je srela Franka Sinatru koji joj je kraće vreme bio ljubavnik, a potom i dugogodišnji prijatelj.

U početku je igrala uglavnom sporedne uloge, da bi 1959. pažnju privukla s ulogom kockarke u poznatom vesternu Rio Bravo. Potom je zajedno sa Sinatrom nastupila u filmu Ocena's Eleven. Godine 1965. Dickinson se udala po drugi put, za poznatog kompozitora Burta Bacharacha, s kojim je imala kći Leu Nikki. Sledio je niz zapaženih uloga, ali je najjači utisak ostavila godine 1967. u kultnom trileru Point Blank. 1970-ih se činilo da joj je karijera u silaznoj putanji, kada je nastupila u eksploatacijskom filmu Big Bad Mama. Međutim, ubrzo je došla na vrhunac karijere glavnom ulogom u TV-seriji Police Woman.

Nakon toga je Dickinson imala zapaženu ulogu u kontroverznom de Palminom trileru Dressed to Kill. Početkom 1980-ih joj je ponuđeno da igra ulogu Krystle Carrington u TV-seriji Dinastija, ali je ona to odbila, te je ulogu preuzela Linda Evans. Nakon toga je Angie Dickinson uglavnom nastupala u sporednim ulogama, i na televiziji.

Filmografija:
2009 Mending Fences (TV movie)
2004 Judging Amy (TV series)
2004 Elvis Has Left the Building
2001 Ocean's Eleven
2001 Big Bad Love
2000 Pay It Forward
2000 Duets
2000 The Last Producer
2000 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV series)
1999 Sealed with a Kiss (TV movie)
1997 George & Leo (TV series)
1997 Ellen (TV series)
1997 Diagnosis Murder (TV series)
1997 The Don's Analyst (TV movie)
1997 Deep Family Secrets (TV movie)
1997 The Larry Sanders Show (TV series)
1996 The Sun, the Moon and the Stars
1996 Remembrance (TV movie)
1996 The Maddening
1995 Sabrina
1993 Daddy Dearest (TV series)
1993 Even Cowgirls Get the Blues
1993 Wild Palms (TV mini-series)
1992 Treacherous Crossing (TV movie)
1991 Kojak: Fatal Flaw (TV movie)
1991 Empty Nest (TV series)
1989 Prime Target (TV movie)
1989 Fire and Rain (TV movie)
1988 Once Upon a Texas Train (TV movie)
1987 Big Bad Mama II
1987 Police Story: The Freeway Killings (TV movie)
1987 Stillwatch (TV movie)
1985 Hollywood Wives (TV mini-series)
1984 A Touch of Scandal (TV movie)
1984 Jealousy (TV movie)
1982 One Shoe Makes It Murder (TV movie)
1982 Cassie & Co. (TV series)
1981 Death Hunt
1981 Dial M for Murder (TV movie)
1981 Charlie Chan and the Curse of the Dragon Queen
1980 Dressed to Kill
1980 Klondike Fever
1979 The Suicide's Wife (TV movie)
1979 L'homme en colère
1978 Pearl (TV mini-series)
1978 Overboard (TV movie)
1978 Ringo (TV movie)
1974-1978 Police Woman (TV series)
1977 A Sensitive, Passionate Man (TV movie)
1974 Big Bad Mama
1974 Police Story (TV series)
1974 Pray for the Wildcats (TV movie)
1973 Hec Ramsey (TV series)
1973 The Norliss Tapes (TV movie)
1972 The Outside Man
1972 Circle of Fear (TV series)
1971 See the Man Run (TV movie)
1971 The Resurrection of Zachary Wheeler
1971 The Man and the City (TV series)
1971 Thief (TV movie)
1971 Pretty Maids All in a Row
1970 The Love War (TV movie)
1969 Young Billy Young
1969 Some Kind of a Nut
1969 Sam Whiskey
1968 A Case of Libel (TV movie)
1967 The Last Challenge
1967 Point Blank
1963-1966 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV series)
1966 The Virginian (TV series)
1966 Poppies Are Also Flowers
1966 Cast a Giant Shadow
1966 The Chase
1965 The Art of Love
1965 Dr. Kildare (TV series)
1962-1965 The Alfred Hitchcock Hour (TV series)
1965 The Man Who Bought Paradise (TV movie)
1965 The Fugitive (TV series)
1964 This Is the Life (TV series)
1964 The Killers
1963 Captain Newman, M.D.
1962 The Dick Powell Theatre (TV series)
1962 Rome Adventure
1962 Checkmate (TV series)
1962 Jessica
1961 The Sins of Rachel Cade
1961 A Fever in the Blood
1960 Ocean's Eleven
1960 Lock Up (TV series)
1960 The Bramble Bush
1960 I'll Give My Life
1959 Men Into Space (TV series)
1959 Wagon Train (TV series)
1959 Rio Bravo
1958 Man with a Camera (TV series)
1958 Northwest Passage (TV series)
1958 Target (TV series)
1958 Mike Hammer (TV series)
1958 The People's Choice (TV series)
1958 Cry Terror!
1958 I Married a Woman
1958 Colt .45 (TV series)
1958 State Trooper (TV series)
1958 Tombstone Territory (TV series)
1958 The Bob Cummings Show (TV series)
1958 Perry Mason (TV series)
1958 The Restless Gun (TV series)
1957 The Adventures of McGraw (TV series)
1957 M Squad (TV series)
1956-1957 The Lineup (TV series)
1957 Have Gun - Will Travel (TV series)
1957 Alcoa Theatre (TV series)
1957 Run of the Arrow
1957 Calypso Joe
1957 China Gate
1957 Shoot-Out at Medicine Bend
1957 Cheyenne (TV series)
1957 Gunsmoke (TV series)
1957 The Gray Ghost (TV series)
1956 The Black Whip
1956 Broken Arrow (TV series)
1956 Gun the Man Down
1956 Schlitz Playhouse (TV series)
1956 Tension at Table Rock
1956 The Millionaire (TV series)
1956 Down Liberty Road (short)
1956 The Life and Legend of Wyatt Earp (TV series)
1955-1956 It's a Great Life (TV series)
1956 G.E. True Theater (TV series)
1956 Hidden Guns
1956 Chevron Hall of Stars (TV series)
1955 Matinee Theatre (TV series)
1955 Man with the Gun
1955 The Return of Jack Slade
1955 Tennessee's Partner
1955 Buffalo Bill, Jr. (TV series)
1955 City Detective (TV series)
1954 Death Valley Days (TV series)
1954 The Mickey Rooney Show (TV series)
1954 Lucky Me
1954 The Colgate Comedy Hour (TV series)
1954 I Led 3 Lives (TV series)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Jelena Gavrilović održaće koncert posvećen Sonji Savić...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 22. do 28. februara
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 22. do 28....
OVE SEDMICE U CINEPLEXX BIOSKOPIMA VAS OČEKUJU FILMOVI SA...
CINEPLEXX NIŠ BIOSKOP VAM POKLANJA PUTOVANJE U LISABON
52. FEST U CINEPLEXXU
CINEPLEXX VAM POKLANJA PUTOVANJA U NAJROMANTIČNIJE GRADOVE...