•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Anne Baxter (1923 - 1985)

Anne Baxter (7. maj 1923. - 12. decembar 1985.), američka filmska, pozorišna i televizijska glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1946. godine).

Baxter je rođena u Michigan Cityju u Indiani, a odrasla je u New Yorku. Kako je bila opčinjena pozorištem, s trinaest godina je nastupila u svojoj prvoj brodvejskoj predstavi. Već sa sedamnaest je snimila prvi film, a s devetnaest je nastupila u Veličanstvenim Ambersonovima Orsona Wellesa. Sledile su brojne uloge, među kojima je bila ona u Oštrici brijača, za koju je 1946. dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Sledeći veliki uspeh doživela je 1950. godine, kada je nominovana za Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu Sve o Evi. Nominaciju je dobila i druga zvezda filma, Bette Davis, što je bilo prvi put da su dve glumice iz istog filma nominovane za tu nagradu, koja je te godine otišla u ruke Judy Holliday. Dvostruka se nominacija ponovila 1959. godine, kada su Katharine Hepburn i Elizabeth Taylor nominovane za film Iznenada, prošlog leta.

Možda i najpoznatija uloga Anne Baxter je bila ona egipatske kraljice Nefertiti u istorijskom spektaklu Deset zapovedi, u produkciji Cecil B. DeMillea. Partneri u filmu su joj bili Charlton Heston i Yul Brynner.

Baxter je i dalje uspešno nastupala u pozorištu, a kasnije i na televiziji. Umrla je iznenada, od srčanog udara, u 63. godini života.

Filmografija:
1983-1986 Hotel (TV series)
1981-1985 The Love Boat (TV series)
1984 Sherlock Holmes and the Masks of Death (TV movie)
1981 East of Eden (TV mini-series)
1980 Jane Austen in Manhattan
1980 Hagen (TV series)
1979 Nero Wolfe (TV movie)
1978 Little Mo (TV movie)
1976 Arthur Hailey's the Moneychangers (TV mini-series)
1973 Mannix (TV series)
1973 Lisa, Bright and Dark (TV movie)
1973 Banacek (TV series)
1973 Love Story (TV series)
1973 Cannon (TV series)
1973 Columbo (TV series)
1969-1973 Marcus Welby, M.D. (TV series)
1972 Lapin 360
1972 The Catcher (TV movie)
1971 If Tomorrow Comes (TV movie)
1971 The Late Liz
1971 Fools' Parade
1968-1970 The Name of the Game (TV series)
1970 Bracken's World (TV series)
1970 Ritual of Evil (TV movie)
1970 The Challengers (TV movie)
1970 Paris 7000 (TV series)
1968-1969 Ironside (TV series)
1969 The Big Valley (TV series)
1968 The Virginian (TV series)
1968 Companions in Nightmare (TV movie)
1968 Run for Your Life (TV series)
1968 The F.B.I. (TV series)
1966-1967 Batman (TV series)
1967 My Three Sons (TV series)
1967 Stranger on the Run (TV movie)
1967 Cowboy in Africa (TV series)
1967 The Busy Body
1966 Seven Vengeful Women
1965 The Loner (TV series)
1965 The Family Jewels
1964 Dr. Kildare (TV series)
1963 The Alfred Hitchcock Hour (TV series)
1962 Mix Me a Person
1962 Walk on the Wild Side
1961 The United States Steel Hour (TV series)
1960 Cimarron
1957-1960 G.E. True Theater (TV series)
1960 The DuPont Show with June Allyson (TV series)
1960 Checkmate (TV series)
1960 Season of Passion
1959 Zane Grey Theater (TV series)
1959 Riverboat (TV series)
1959 Wagon Train (TV series)
1958 Lux Playhouse (TV series)
1958 Playhouse 90 (TV series)
1958 Chase a Crooked Shadow
1957 Schlitz Playhouse (TV series)
1956 Three Violent People
1956 The Ten Commandments
1956 The Come On
1955 The Spoilers
1955 One Desire
1955 Bedevilled
1954 Circus of Love (uncredited)
1954 Carnival Story
1953 The Blue Gardenia
1953 I Confess
1952 My Wife's Best Friend
1952 Full House
1952 The Outcasts of Poker Flat
1951 Follow the Sun
1950 All About Eve
1950 A Ticket to Tomahawk
1949 You're My Everything
1948 Yellow Sky
1948 The Luck of the Irish
1948 The Walls of Jericho
1948 Homecoming
1947 Mother Wore Tights
1947 Blaze of Noon
1946 The Razor's Edge
1946 Angel on My Shoulder
1946 Smoky
1945 A Royal Scandal
1944 Sunday Dinner for a Soldier
1944 Guest in the House
1944 The Eve of St. Mark
1944 The Purple Heart
1944 The Fighting Sullivans
1943 The North Star
1943 Five Graves to Cairo
1943 Crash Dive
1942 The Magnificent Ambersons
1942 The Pied Piper
1941 Swamp Water
1941 Charley's Aunt
1940 The Great Profile
1940 20 Mule Team

Podeli:



Preporucujemo

FESTIVAL AUTORSKOG FILMA OD PETKA 27. NOVEMBRA U...
Jezivi britanski psihološki triler Sestra (The Sister)
Počelo snimanje druge sezone serije BESA
Sofija Loren igra u novom filmu svoga sina
Preminuo Ivan Bekjarev
Međunarodni filmski festival „this human world“ u...
70 godina Evropske konvencije o ljudskim pravima: otvaranje...
Rajan Rejnolds i Rob Mekelheni postali vlasnici fudbalskog...
ARENA SPORT KANALI DOSTUPNI BAŠ SVIMA!
Michael J. Fox najavio kraj glumačke karijere, povlači se...
6. Dead Lake Festival horora i vina od 20. do 22. novembra...
Srpski umetnici inspirisani Francuskom na jutjub kanalu...
Jared Leto će se vratiti u ulogu Joker-a za Zack Snyder-ov...
Devet srpskih premijera igranih filmova na Merlinka...
PRVI TREJLER DOMAĆEG FILMA „POVRATAK KUĆI – MARINA...
Šopenov balet "Dama s kamelijama" 22. novembra na velikom...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 19. do 24. novembra
Olivia Wilde i Jason Sudeikis prekinuli veridbu nakon sedam...
Predstavljen program 26. Festivala autorskog filma
50.000 GLEDALCA ŠIROM SRBIJE I REGIONA POGLEDALO FILM...
Strip projekti šestoro finalista sa konkursa Ukrštenih...
Prve strip rezidentkinje iz Francuske i Srbije na Nova...
Srpska onlajn distribucija filma Quo Vadis, Aida Jasmile...
Održana osnivačka skupština Mreže kinoprikazivača...
Operski gala koncert 20. novembra u Kolarčevoj zadužbini
7 najbolјih ruskih naučno-fantastičnih filmova koje...
ZVANIČNO SAOPŠTENJE FESTIVALA AUTORSKOG FILMA POVODOM...
„Festival na rubu nervnog sloma“ – Merlinka od 3. do...
12 REČI – nova serija o advokaturi u mreži...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 28. do 29. novembra