•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Anton Čigur najrealniji filmski psihopata

Kada se pre nepunu deceniju pojavio sad već kultni film braće Koen "Nema zemlje za starce", filmski kritičari lik Antona Čigura okarakterisali su kao verovatno najmoćnijeg negativca posle Hanibala Lektora, kojeg je igrao slavni Entoni Hopkins.

Biće da je od tada prošlo sedam godina kada je 2013. belgijska psihijatrija započela projekat gledanja 400 filmova kako bi odlučila koji fiktivni psihopata najviše liči onima iz realnosti, da bi danas Anton Čigur (igra ga Havijer Bardem) dobio u najmanju ruku neobično priznanje.

Ispred Hanibala Lektora i 126 filmskih negativaca i psihopata, Čigur, kojeg su Džoel i Itan Koen stvorili po romanu Kormaka Makartija, po mišljenju belgijskih stručnjaka, upravo je onaj kojeg najčešće srećemo u stvarnom životu.

"Čini se da je Čigur efektno nepovrediv i otporan na bilo kakav vid emocija ili ljudskosti", kazao je tim koji je činilo deset stručnjaka nakon tri godine rada na ovom projektu. Tim je objasnio da su ostali likovi bili neuverljivi, jer je njihovo ponašanje bilo suviše ekstremno.

"Osim tendencije ka nasilju, ponašanje psihopata je zapravo mnogo suptilnije", naveli su oni. Ali, kakvo je zapravo ponašanje Antona Čigura u filmu "Nema zemlje za starce"?

"Film prati tri lika čiji se putevi ukrštaju. Anton Čigur je nemilosrdni ubica koji je opasan čak i sa lisicama i policijskom pratnjom. On luta teksaskim prerijama, ubijajući sve koji mu se nađu na putu osim one koji su dovoljno srećni da izaberu pravu stranu njegovog novčića", kaže onaj deo sinopsisa filma u kojem se plaćeni ubica bavi "pismom i glavom", od čega kasnije stradaju samo glave, a radi se o karakteru koji ne daje "ni pet para na miliost". Pravo pitanje nakon ovoga jeste zašto se belgijska psihijatrija bavila filmskim antijunacima, i zašto i do koje mere se publika poistovećuje sa njima? Odgovor bismo delimično mogli da pronađemo u nekim od komentara na vest o pomenutom istraživanju koju su preneli kako svetski, tako i domaći mediji. Anonimni komentatori išli su toliko daleko da su prave, za razliku od filmskih, psihopata nazvali naprednom mutacijom i sledećim stadijumom razvoja čoveka kao vrste, odnosno avangardom čovečanstva. Tako smo dobili najmanje dve zablude o psihopatama. Jednu gaji publika, drugu filmadžije. Rešimo li se obe i zamislimo li Antona Čigura, koji nije lik iz filma i čiji se karakter uklapa u zakonske okvire ponašanja bez nasilja u službi dramaturgije, naći ćemo razloge naše empatije. Ako se ne identifikujemo sa nasiljem, mi se, dakle, poistovećujemo sa nekim ko, za razliku od nas, ne pristaje na kompromis.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...