•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Aquaman (2018)

Prošlo je 10 godina od kada je Iron Man inagurao eru modernog superheroja, ali je 2018. godine žanr ušao u adolescenciju nekoliko godina ranije. Infinity War flertovao je sa nihilizmom kao tinejdžer koji je upravo pročitao svog prvog Sartre-a i Deadpool 2 testirao granice kao klinac koji je upravo shvatio da može psovati pred svojim roditelјima. Venom je bio tržni divljak, moderno naporan, ali nesposoban da drži pozu, dok su Ant-Man i Wasp čučali iza tribina, penjući visoki i mrmlјajući nešto o "kvantnom carstvu".

To je bila čudna faza, ali uzbudlјiva, puna mogućnosti i iskrenih koraka napred. Black Panther i Spider-Man: u Spider-Versu su se oslobodili franšiza koje su ih izazvale, pričajući uglavnom samostalne priče i gradeći nove svetove od nule. Sada, napokon, Aquaman, koji dolazi pred kraj godine, otkriva novu zemlјu, čitav univerzum, sazvežđe podmorskih kralјevstava, od kojih je svako različito, pa čak i divlјe nego pre njega.

U režiji James Wan-a, a po scenariju koji su napisali David Leslie Johnson-McGoldrick i Will Beall, Aquaman je nominalno deo DC Extended Univerzuma. (DC-ev Geoff Johns deli zasluge za priču sa Beall-om i Wan-om.) Ali, osim što je pominjala veliku grešku Justice League, nikada ne bi znali da je ovo svet u kome postoje Wonder Woman i Superman. Kada Arthur Curry (Jason Momoa) sazna da su kralјevstva mora, dom njegove prognane majke, Atlanna-e (Nicole Kidman, igrajući Momoa-inu majku uprkos činjenici da je jedva 12 godina starija), i zemlјu, dom njegovog oca čuvara svetionika (Temuera Morrison), upravo će otići u rat, on ne uzima Batphone i dobija zauzet signal. Rečeno mu je da je on jedini koji može da zaustavi nadolazeći konflikt, i iako nije volјan da podnese teret, on nikada ne pokušava da ga prebaci.

Neprijatelјstvo Kralјevine Atlantide prema površinskom svetu navodno je izazvano lјudskom zloupotrebom mora: Početni štrajk, odobren od strane nemilosrdno ambicioznog kralјa Orm-a (Patrick Wilson), je niz pliminih talasa koji vraćaju na zemlјu smeće sa kojim smo obasuli okean. Ali Orm-ov cilј je jednostavniji, elementarniji: moć. Iscenirao je preventivni udar krađom podmornice, koji je vodio visokotehnološki pirat, Black Manta (Yahya Abdul-Mateen II), a zatim koristi navodnu provokaciju primoravajući druge kralјevine da stanu u liniju.

Arthur je prvorođeni sin bivše kralјice Atlantide, a time i njegov zakoniti kralј. Ali on je takođe i izgnanik, stranac, i još gore, barem što se tiče Arijevskog Orm-a, "polu-rasa". Za Mera (Amber Heard), princezu koja je zaručena za Orm-a, ali tajno radi protiv njega, to čini Arthura savršenim “mostom između kopna i mora” - ne samo istinskog vladara Atlantisa, već i izabranog koji može ujediniti svetove. To podrazumijeva dugotrajno traganje za svetim trozubcem koji ga vodi do čudnih terena i ostataka raspadnutih civilizacija, kroz borbe sa drevnim čudovištima, i do završne bitke u kojoj masivni ratni brodovi eksplodiraju u usporenom kretanju, dok manja plovila prolaze kroz olupinu. Sve to znači da ako Aquaman nije najbolјi stripski film 2018. godine, to je u najmanju ruku najbolјi Star Wars film godine.

Bez obzira na svoju lozu, Aquaman ima više zajedničkog sa filmskim ciklusima fantazije nego što je to slučaj sa stripovima koji su snimlјeni u poslednjih nekoliko godina. Momoa-in Aquaman nije mučan i konfliktan; on je gadan, i to kapira. On širi svoju dugu kosu naokolo kao speed-metal gitarista, ali njegova drska hrabrost je isprepletena samo najslabijom naznakom prekomerne kompenzacije; on je skoro velik koliko misli. Da budemo pošteni, njegovi radovi bi testirali čak i najgrkijeg boga: film ga vodi od peska Sahare do krovova sicilijanskog ribarskog sela, i od sjajnih tornjeva Atlantide do dubokog morskog rova koji je preplavlјen trnovitim noćnim morama. Poput Wonder Woman i Black Panther-a, Aquaman dozvolјava svojim tvorcima da zamisle napredno društvo izgrađeno na tehnološkom napretku, osim našeg, i da to urade nekoliko puta. Postoji kralјevstvo lјuskavih ljudi riba, i drugo čije stanovništvo izgleda kao nejasni humanoidni rakovi. Kada se Mera oblači za kralјevski događaj, visoki okovratnik njene halјine napravlјen je od blistavih, plutajućih meduza, a kada se Orm i Arthur sastanu u gladijatorskim borbama, gromoglasne bubnjeve koji izazivaju gomilu, udaraju hobotnice.

Postoje delovi Aquamana koji su tako čudesno čudni da ih je zapanjujuće videti u franšiznom blockbuster-u. Wan ne samo da prihvata urođenu glupost heroja čija glavna snaga je da govori sa ribama; on uživa u tome, pronalazeći u svom srcu detinjastu divnoću. Još uvek možete da vidite svaku radnju koja dolazi milјama daleko, ali se oseća kao sudbina, a ne kao ponavlјanje, ispunjenje obećanja koje svaki film čini, a malo ih i isporučuje.

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2018
Reziser:James Wan
Scenario:David Leslie Johnson-McGoldrick, Will Beall
Uloge:Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe
Uzrast:PG-13
Award:14 nominacija
Studio:DC Comics, DC Entertainment, Panoramic Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:143 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...