•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Arctic (2018)

Dobar „survival“ film obično ima bazične, ali esencijalne kinematografske elemente koji ga na posletku čine efikasnim filmskim iskustvom, bez kitnjastih filmskih efekata, zvečki i daira za dokone, tu su lokacije, čvrsto struktuiran narativ, klasično pripovedanje i glavni junak čija nas sudbina intrigira do samog kraja.

„Artctic“ je upravo to, jedan staromodni film preživljavanja u ekstremnim uslovima koji golim minimumom filmske priče zapravo na emotivnom i ontološkom planu postiže mnogo više nego mnoga ostvarenja koja se razmeću budžetom i likovima. Ovde je sve od starta ogoljeno do kosti – Mads Mikelsen je pilot nasukan negde usred Severnog pola koji pokušava da preživi na sve moguće dostupne mu načine. U jednom trenutku, zbog objektivnih okolnosti, odlučiće se da u spasenje krene preko ledene pustinje umesto da čeka da se nešto desi kod olupine aviona. Može delovati na momente usporeno, ali to je i suština, svakodnevni sitan vez postupaka koji nekome čuvaju glavu i obezbeđuju mu nadu i šansu za spasenje.

Mads je faktički i emotivni centar ovog ostvarenja i njegova žila kucavica, pitanje je da li bi film bio ovoliko efektan da Mads ne nosi svoje reakcije, emcije i doživljaje autentično i proživljeno dokazujući još jednom da je trenutno jedan od najboljih glumaca na planeti. Njegov lik je snalažljiv i obučen i, što bi rekao jedan komentar sa IMDB-a, on sve radi kako treba, ali i pored toga okolonosti mu stalno idu u kontrasmeru. Međutim, ovo bi možda bio samo film o preživljavanju u koji se mogu učitati metafore o životnim i svakim drugim nedaćama koje kidišu na nevinu žrtvu, ali je u isto vreme, u svega par scena, uspeo da se nametne i kao film o tome šta je suština humanosti, šta nas to čini ljudima i može li čovek ostati čovekom i kada se sve uroti protiv njega. Možda neko ne bi očekivao da nešto što pre svega spolja liči na avanturističku priču bude ovoliko emotivno i da slama srce, ali uprvo je to Madsova zasluga i njegovih vrlo oživotvorenih reakcija. Bez sumnje će „Arctic“ ući u korpus obavezne lektire survival filmova kojima će se ljudi s nestrpljenjem vraćati.

Autor: Slobodan Novokmet (HellyCherry)

Žanr:avantura, drama
Godina:2018
Reziser:Joe Penna
Scenario:Joe Penna, Ryan Morrison
Uloge:Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir, Tintrinai Thikhasuk
Uzrast:PG
Award:dve nominacije
Studio:Armory Films, Pegasus Pictures, The Domain Group
Zemlja:Iceland
Website:bleeckerstreetmedia.com/arctic
Jezik:engleski
Trajanje:98 minuta
Podeli:



Preporucujemo