•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Arthur Christmas (2011)

Teško je napraviti dobar i originalan Božćni film i skoro je nemoguće stvoriti novog i originalnog Deda Mraza, njegove patuljke ili sam Severni pol. Živimo u svetu u kome je Vince Vaughn igrao Deda Mrazovog brata lenjivca, a bilo je i dva nastavka filma „The Santa Clause“. Upravo to nas dovodi do mišljenja da je vec sve rečeno o Deda Mrazu. Ali tada, od čarobnjaka u Aardman Animation-u koji su stvorili kultne likove poput Wallace-a i Gromit-a, dolazi „Arthur Christmas“, veseo i neverovatno zanimljiv obrt u priči o Deda Mrazu, ali i priči o nefunkcionisanju porodice.

U „Arthur Christmas“-u Deda Mrazova radionica je u hi-tech tehnologiji i to je automatizovano postrojenje u kome rade patuljci, a pokloni se transportuju na Božic high-tech NLO super- sankama, tako da Deda Mrazovi pomocnici imaju svega 18.14 sekundi da udu u svaku kuću. Svime time se komanduje iz centralne kontrolne stanice na Severnom polu, koja je opremljena najsavremenijom tehnologijom.

Scenaristi filma su Peter Baynham i Sarah Smith (koja je takode i režiser). Sam film počinje scenom u kojoj se može videti komplikovana operacija dostavljanja poklona, a onda imamo priliku da upoznamo Deda Mrazeve koji sve to omogućavaju - Steve (Hugh Laurie), Deda Mrazov stariji sin koji nadgleda operacije, sam Deda Mraz (Jim Broadbent), a tu je onda i Arthur (James McAvoy), mršav i nespretan mladi Deda Mrazov sin koji odgovara na dečija pisma u svojoj kancelariji, a koji je bez obzira na svoju ljubav prema caroliji Nove godine ipak zanemaren.

Broadbent-ov Deda Mraz ima stomak koji podseca na činiju želea, krasi ga srdačni osmeh, ali neočekivanim obrtom on takode postaje iscrpljen, čak i apatičan. Tada dozvoljava Steve-u da preuzme kontrolu nad svim poslovima, a nije ni u mogućnosti da odreaguje čak i kada Arthur otkrije, na svoje veliko zaprepašćenje, da jedan poklon nije isporučen detetu kome je bio namenjen. U tom trenuktu, Arthur nema drugog izbora nego da preuzme na sebe da dostavi novogodišnji poklon uz pomoc mrzovoljnog i luckastog oca Deda Mraza (Bill Nighy), na staromodnim sankama koje vuku irvasi i prokrijumčareni patuljak Bryony (Ashley Jensen), koji može da uradi neke zaista neverovatne stvari sa pakovanjem poklona.

Njihova misija da dostave poklon u južnoj Engleskoj vodi ih u zamršenu nocnu pustolovinu kroz ulice Toronta, staru benzinsku pumpu u Idaho-u, ali i na mnoga druga mesta. Za to vreme Steve i Deda Mrazova porodica ostaju kod kuće verujući da Arthur neće uspeti u svojoj misiji.

Priča se završava onako kako se očekuje, a Božicem je spasen. Ali, do toga se došlo na veoma zabavan način, uz puno akcionih scena i elemenata ciste emocije koji su savršeni.

McAvoy-ev beskrajno optimističan Arthur i Nighy-jev luckasti stari Deda Mraz (koji se pamti po mudrostima poput "Verovalo se da je nemoguće naučiti ženu da čita!") čine zaista dobar i krajnje neobičan par. Film je jako živahan i zabavan, narocito kada Arthur (James McAvoy) – mladi i nespretni sin Deda Mraza, koji je oduvek bio u senci starijeg brata Steve-a (Hugh Laurie) kreće u misiju da isporuci biciklu detetu.Arthur je najbolji u scenama kada kreće na svoje putovanje.

Ovo je 3D animirana porodicna komedija koja dolazi iz Sony Pictures Animation i daje neverovatan, do sada neviden odgovor na pitanje svakog deteta: „Kako Deda Mrazu uspeva da podeli sve te poklone u toku jedne noci?“ Odgovor je u tome da je Deda Mraz ove ultra-high-tech operacije kriju ispod Severnog pola.

U svakom slučaju, u središtu filma je priča koja sadrži sve klasicne Božicne elemente kao što su neverovatni junak (kakav je svakako sam Arthur) sa hitnom misijom koja mora da bude završena pre Božicnog jutra. Glasovi glumaca su savršeni, engleski jezik dodaje na uzvišenosti i mirnoći, a Bill Nighy je posebno dobar, prenoseći mudrosti i govoreći o savremenim metodama isporučivanja poklona koje koriste njegov sin i unuk.

Arthur Christmasje zabavan, srdačan i topao osvrt na priču o samom Deda Mrazu, uz dodatak dinamike porodičnog života i odnosa dece i odraslih. U njemu se ne govori toliko o poklonu, već o nameri da se neko usreći samim cinom poklanjanja. Ovaj animirani film podseca gledaoce na ono šta zaista znači imati „Božićni duh“. Najvažnije je što nas podseća na našu mladost ali i na jednostavne i autentične stvari koje su važne u životu.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:animirani, komedija, drama
Godina:2011
Reziser:Sarah Smith
Scenario:Peter Baynham , Sarah Smith
Uloge:James McAvoy, Jim Broadbent, Bill Nighy
Uzrast:PG
Award:1 nominacija
Box office:33
Studio:Sony Pictures Animation
Zemlja:United States
Website:http://www.arthurchristmas.com/
Jezik:engleski
Trajanje:97 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....