•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Austrijski kulturni forum - Oda Betovenu kroz svetlosne 3D instalacije na Ambasadi Austrije

Svetlosnim 3D instalacijama na Ambasadi Austrije u Beogradu (Kneza Sime Markovića 2) svake večeri od 29. do 31. oktobra, biće obeleženi Nacionalni praznik Austrije, 25 godina od pristupanja Austrije Evropskoj uniji, i 250 godina od rođenja Ludviga Van Betovena. Povodom ovog događaja, na konferenciji za novinare govorili su Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, Branko Sujić, vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, i Pavle Dinulović, docent na FDU.

Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji, je istakao: „Ovim projektom želimo da brojnim Beograđanima i Beograđankama, koji možda budu išli u šetnju Kalemegdanom ili po Kosančićevom vencu, pružimo nešto uzbudljivo i zanimljivo. Uz Betovenovu muziku želimo da im pružimo i radost, jer mislimo da je u trenucima pandemije upravo to važno. U trenutku kada se uvek ističe socijalna distanca, mi kroz umetnost želimo da očuvamo fizičku distancu kao važnu, ali da ovim kulturnim sadržajima doprinesemo očuvanju socijalnih kontakata“.

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, naglasio je važnost podržavanja inovativnih formata kulture u vremenu kada se brojni festivali održavaju hibridno ili onlajn: „U znaku nastojanja da se umetnost i kultura stave na raspolaganje što većem broju ljudi, čak i u najteža vremena, jeste i ovaj projekat Oda Betovenu, koji je za nas vrlo jedinstven. Tu će Kulturni forum, kroz audiovizuelnu instalaciju na zgradi Ambasade, istupiti u javni prostor, kako bi se obratio i podstakao i onu publiku koja nadilazi ljude koji redovno posećuju koncerte i izložbe“. Fajks je, opisujući ove umetničke radove, istakao: „U pitanju je dijalog, gde s jedne strane mladi studenti umetnosti stupaju u kontakt sa ovim izuzetnim kompozitorom, ali se uopšteno stvara komunikacija između Srbije i Austrije, što je za nas drugi ključni aspekt ovog projekta“.

Svetlosne 3D instalacije koje će biti projektovane dva su nagrađena rada studentskih umetničkih timova, nastalih po uzoru na himnu slobode i vladavine ljudskih prava - Odu radosti, u okviru prvog Hakatona nedavno održanog u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, i uz saradnju sa Laboratorijom interaktivnih umetnosti FDU.

Pavle Dinulović, docent i član Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU, partnera na projektu, naglasio je da se Laboratorija bavi istraživanjem novih medija i umetničkih formi poput virtualne i proširene stvarnosti, ili video igara. „Ovo je bio još jedan način na koji smo mogli da proširimo polje našeg istraživačkog rada, a da ujedno uključimo i studente sa raznih fakulteta“, dodao je on. Branko Sujić, vanredni profesor i član Laboratorije, istakao je prethodno pozitivno iskustvo sa drugim Hakatonima, kao sjajan odziv i činjenicu da se na ovaj konkurs prijavilo preko 60 studenata.

Prvonagrađeni rad tima „Teacups, filozof i maslačak" (Ognjen Bjeletić, Anja Tunjić, Iva Pažin i Marko Vesić) govori o umetnosti, odnosno o stvaranju i saradnji stilom koji je ilustrativan, i prikazuje umetnički proces posmatran sa strane. Drugonagrađeni rad tima „TRI+1" (Dragana Zorić, Boris Martić, Nina Krčum) je okrenut „ka unutra“, ka umetniku, i pokušava da prikaže inspiraciju u njenom još nematerijalizovanom obliku, u trenutku kada pokreće umetnika na stvaranje.

Na prvom Hakatonu Austrijskog kulturnog foruma, pod sloganom „Oda Betovenu”, mladi umetnici iz Srbije su uz pomoć 3D tehnologija, kompjutera i novih medijuma umetnosti kroz onlajn takmičenje odali počast jednom od najvećih sanjara muzike, koji je većinu svog životnog veka proveo u Austriji. Takmičarski timovi imali su zadatak da uz pomoć digitalnog i analognog, novih tehnologija i arhitekture u formi eksperimenta, stvore delo u čast umetnika koji je bio stotinama godina ispred svog vremena. Pobedničkim timovima dodeljene su dve novčane nagrade, na pres konferenciji održanoj u petak, 23. oktobra u Austrijskom kulturnom forumu.

U ime prvonagrađenog tima „Teacups, filozof i maslačak" obratila se Iva Pažin, koja se zahvalila čitavoj organizaciji Hakatona: „Stvarno nam je bilo divno i trudili smo se da budemo kreativni, da izađemo iz svojih granica. Stvarno je bilo dragoceno iskustvo, i mislim da bi ovakve događaje trebalo praviti i češće“.

Nina Krčum se u ime tima „TRI+1" zahvalila Austrijskoj ambasadi na drugoj nagradi, kao i Laboratoriji interaktivnih umetnosti FDU: „Mislim da je ovo bilo fenomenalno iskustvo gde smo imali priliku da se oprobamo u nečemu novom, što ranije nismo radili. Nadam se da će se ljudima dopasti krajnji ishod“.

Partner Austrijskog kulturnog foruma u realizaciji Hakatona, Laboratorija interaktivnih umetnosti FDU, inicira i realizuje istraživačke projekte u kojima je zastupljen interdisciplinarni, teorijski i praktični pristup u produkciji digitalnih i analognih eksperimentalnih umetničkih sadržaja. Laboratorija je prethodnih godina organizovala više predavanja i tribina, a članovi Laboratorije su učestvovali na više desetina konferencija u zemlji i inostranstvu, gde su predstavili svoje aktivnosti i popularizovali oblasti kojima se Laboratorija bavi.

Foto: Monika Husar, uz dozvolu za objavljivanje.
Podeli:



Preporucujemo