•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Austrijski kulturni forum - Otvorena izložba „Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance” na Kalemegdanu

U ponedeljak, 13. septembra na Savskom šetalištu na Kalemegdanu otvorena je izložba „Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance”, kojom Austrijski kulturni forum u Srbiji obeležava dva značajna jubileja. Pre 185 godina Austrija je bila prva zemlja koja je sa nezavisnom Srbijom uspostavila diplomatske odnose, dok su u 21. veku savremene kulturne, umetničke i naučne veze podržavane kroz delovanje Austrijskog kulturnog foruma, koji u Beogradu postoji punih 20 godina.

Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji, na otvaranju izložbe je rekao: „Kulturna razmena između Austrije i Srbije, između Beča i Beograda, Graca i Novog Sada je izuzetno višeslojna i kompleksna. U pitanju je razmena između umetnika koja traje već vekovima, i koja predstavlja važan temelj za naše odlične odnose, kakvi su oni danas. Tako bi se moglo reći da se kulturni odnosi između Srbije i Austrije razvijaju sami od sebe, međutim to naravno nije tako. Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova pre 20 godina odlučilo da u Beogradu otvori Kulturni forum, sa veoma ambicioznim zadatkom da uvek iznova osmišljava kulturnu razmenu, da ona postane kreativnija, da se proširi, sa ciljem da dopre do što više ljudi. Ne samo u glavnom gradu i velikim gradovima, nego i u unutrašnjosti, i da time dodatno uobliči susrete i dodir među ljudima”.

Bojan Cvetković, načelnik odeljenja za međunarodnu kulturnu, prosvetnu, naučnu, tehnološku i sportsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, prisutnima se obratimo rečima: „Odnosi Republike Srbije i Republike Austrije se konstantno unapređuju, a to je potvrđeno i tokom nedavne veoma uspešne posete kancelara Sebastijana Kurca, koji je tom prilikom odlikovan najvišim odlikovanjem Republike Srbije za ogroman lični doprinos svestranom razvoju prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje. Saradnja na polju kulture i nauke u našim odnosima ima posebno mesto, jer ima snažnu tradiciju i daje podsticaj za unapređenje saradnje u svim ostalim segmentima”.

Vuk Radulović, savetnik za međunarodnu saradnju u Kabinetu potpredsednice Vlade Republike Srbije, na otvaranju je izjavio: „Veoma smo srećni što imamo priliku da vidimo izložbu „Na drugi pogled” koja, čini nam se, nekako sublimira rad Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji poslednjih decenija, s obzirom na to da omogućuje povezivanje austrijske i srpske kulturne scene, zajednički rad srpskih i austrijskih umetnika, i naposletku omogućuje razvoj inovativnih projekata koji imaju ne samo kulturni, nego i širi socijalni značaj.

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, o i izloženim radovima je rekao: “Platformom Na drugi pogled smo želeli da istaknemo tri ideje. Jedna je ideja da je savremeno umetničko stvaralaštvo moguće i neophodno i u doba pandemije, i da se za njega može pronaći prostor. Najpre digitalni, a sada i fizički na jednom od najlepših mesta u Beogradu. Ideja je takođe bila da umetnost može itekako da pokrene i da se bavi osetljivim temama, i da ih postavi u neku sasvim neočekivanu perspektivu. U ovom slučaju su to teme predrasuda između naših zemalja. Ideja je prvenstveno bila da je kultura za svakoga, u onlajn obliku i u javnom prostoru. Ova dela su postavljena na tri jezika i time su pristupačna verovatno i najvećem delu publike”.

Na otvaranju izložbe izveden je i performans „Štimung” Ivane Ivković i Marine Marković, zasnovan na istoimenom radu koji je predstavljen na online platformi secondglance.rs – priči o Branki, narodnoj pevačici, i Vladici, umetnici i vlasnici bara u kome Branka nastupa.

Izložba „Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance” predstavlja dela deset vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i deset iz Austrije izabranih na konkursu početkom ove godine, koji u svojim delima referišu i promišljaju postojanje i mogućnosti promene klišea i predrasuda koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima, i tematski propituju drugačije vizure u odnosu na očekivano i uzeto zdravo za gotovo, sugerišući nešto drugačije od onoga što se na prvi pogled čini.

Umetnici i umetnice čija su dela izložena su Boris Burić, Katrin Bolt (Catrin Bolt), Mariela Cvetić, Doplgenger (Isidora Ilić, Boško Prostran), Mirjana Ðorđević Thaler, Mihael Hajndl (Michael Heindl), Ivana Ivković/Marina Marković, Valter Kratner (Walter Kratner), Andrea Palašti, Leonard Pil (Leonhard Pill), Tijana Petrović, Pira Tin, Igor Ripak, Ulrih Rajterer (Ulrich Reiterer), Aleksej Sivcevič, Sangam Šarma (Sangam Sharma), Eva Maria Šartmiler (Schartmüller), Hana Štipl (Hannah Stippl), Julian Turner (Julian Turner), i Lana Vasiljević.

Od početka godine je aktivna i online platforma Secondglance.rs, na kojoj se mogu pogledati radovi svih autora. Svakog meseca u fokusu je po jedan autor iz Austrije i jedan iz Srbije. U septembru su u fokusu Mariela Cvetić, koja se predstavila animacijom dela crteža „Kao kuća“, i Julian Turner, čija instalacija „Kuća cveća’’ prikazuje izbor stilističkih vrhunaca iz bivše rezidencije, a sada mauzoleja Josipa Broza Tita.

Radove je odabrao stručni žiri u sastavu dr Aleksandra Jovanić, FLU Beograd; mr Dejan Kaludjerović, umetnik, Verein K iz Beča; Miroslav Karić, Muzej savremene umetnosti Beograd; dr Sanja Kojić Mladenov, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; mr Mirjana Boba Stojadinović, umetnica; mr Jelena Glišić, Austrijski kulturni forum Beograd.

Partner izložbe je Wiener Städtische osiguranje, kompanija koja punih 10 godina podržava savremenu umetnost i umetnike u Srbiji kroz projekat Wiener Art – Kolekcija savremene srpske umetnosti, koja u ovom trenutku broji oko 600 umetničkih dela više od 70 savremenih umetnika među kojima su: Mira Brtka, Mrđan Bajić, Vladan Radovanović, Mihael Milunović, Tomislav Peternek, Milica Tomić, Dragoljub Raša Todosijević, Mileta Prodanović, Ana Knežević i drugi. Wiener Art kolekcija je dostupna na sajtu art.wiener.co.rs.

Izložba “Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance” biće otvorena do 9. oktobra 2021. godine.

Foto: Aleksandar Anđić

Podeli:Preporucujemo

Nova knjiga na temu AI-a: „200 ideja kako zaraditi uz...