•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

BINA - Izložba „Nagrada Piranezi” na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

otvorena 23. juna u 18 časova, u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II) u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA.

Nagrada „Piranezi“ je prva stručna međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodeljuje u Sloveniji i deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Prvi put je dodeljena 1989. godine Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica potiče iz Pirana.

Nagrade se dodeljuju najboljim realizovanim arhitektonskim projektima koji su nastali u poslednje dve godine na teritoriji država Srednje Evrope: Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Od 2018. godine, ovoj listi zemalja pridružila se Srbija, 2019. Bosna i Hercegovina, a 2020. Crna Gora.

Projekte prikazane na izložbi „Piranezi“ biraju i nominuju nacionalni selektori navedenih zemalja krajem oktobra. Svaki selektor može da predloži po pet projekata.

Deo izložbe za Nagradu „Piranezi“ je i međunarodna studentska izložba na kojoj učestvuju arhitektonski fakulteti iz evropskih gradova Graca, Špitala, Beča, Banjaluke, Sarajeva, Splita, Zagreba, Soluna, Budimpešte, Peskare, Trsta, Podgorice, Bratislave, Ljubljane, Maribora, Beograda, Novog Sada i AA London – koji predstavljaju po dva projekta po izboru studentskih selektora.

Za Nagradu „Piranezi“ konkuriše 55 realizovanih arhitektonskih projekata i 38 studentskih projekata. Međunarodni žiri, koji čine predavači na godišnjoj konferenciji PDA, bira dobitnike Nagrade „Piranezi“, dva Počasna priznanja „Piranezi“ i jednog Počasnog priznanja „Piranezi“ za studente, a dodeljuje ih počasni sponzor konferencije PDA.

Nagrada „Piranezi“ dodeljuje se različitim projektima koji se razlikuju po veličini i programu, ali je fokus nagrade i dalje na odnosu savremene arhitekture prema prirodnom i kulturnom kontekstu.

Foto Jadran Rusjan
Podeli:



Preporucujemo