•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

BINA - Otvorena izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“ svečano je otvorena 16. juna u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA. Na otvaranju su govorili Ivan Blasi, kustos izložbe, i Snežana Vesnić, komesar srpske selekcije.

Ivan Blasi kustos izložbe je na otvaranju rekao: “Zahvaljujem se BINA timu na mogućnosti da prikažemo ovu izložbu. Cilj nam je da ove radove prikažemo na što više mesta i ja sam prvi put u Beogradu i drago mi je da ćemo uživo diskutovati o ovogodišnjem izboru žirija. Žiri je imao veliki izazov da izabere najbolje od ukupno 532 prijavljena rada. Imali smo priliku i da lično razgovaramo sa autorima ovih sjajnih radova. Imate priliku da pogledate selekciju od 40 radova, kao i finaliste i pobednike nagrade. Želelli smo da srpske radove takođe prikažemo pored radova evropskih kolega. Teme koje su bile u fokusu su obrazovanje (zgrade škola i univerziteta), kooperativni arhitektonski projekti kao i kulturne institucije, muzeji (kako direktori muzeja i arhitekte rade zajedno da bi privukli što više ljudi)“.

Snežana Vesnić komesar srpske selekcije je izjavila: „Ono što je specifično za srpsku nominaciju jeste to kako će se srpska nacionalna nominacija kao celina predstaviti. Mi nikada nećemo biti konkurentni sa velikim, krucijalnim temama ali suština je upravo u kombinaciji između različitih koncepata, različitih fenomenologija i različitih malih tema koje u celini mogu da korespondiraju sa velikom evropskom temom“.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje. Na izložbi u Beogradu, u digitalnom formatu su prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Istaknuto je 40 projekata koji su ušli u uži izbor, 7 finalista i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe čini prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu. Izložba će biti otvorena do 7. jula.

Ova nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: podsticanjem povećanog kretanja profesionalnih arhitekata u celoj Evropskoj uniji, kao odgovor na transnacionalne narudžbine i podržavanjem mladih arhitekata koji započinju svoju karijeru. Kandidate za ovu nagradu predlaže velika grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i udruženja arhitekata. Svake dve godine, žiri bira dva pobednika: jednog koji dobija Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu, kao priznanje konceptualnog, tehničkog i konstruktivnog kvaliteta, i drugog koji dobija Nagradu za mladog arhitektu. Svi nominovani radovi uvršteni su i u katalog nagrade i izložbu.

U okviru programa posvećenog saradnji sa Fondacijom “Mis Van der Roe”, u Dvorani Kulturnog centra Beograda će 17. juna u 17 časova biti održana i projekcija filma „[Na setu sa] Lili Rajh”, koji su kreirale autorke Laura Lizondo Sevilla, Débora Domingo Calabuig i Avelina Prat García.

Radi se o kratkometražnom filmskom projektu koji kombinuje originalne dokumentarne izvore sa novim vizuelnim materijalom čiji je cilj da dočara ograničeno priznanje ove žene u profesionalnoj oblasti, kao i mnogih drugih žena. Film prikazuje karakterističan doprinos Lili Rajh u oblasti arhitekture, počev od njenog profesionalnog iskustva u oblasti dizajna, efemerne arhitekture i izložbenih prostora, i ukazaće na distorziju u predstavljanju Lili Rajh usled pretpostavke o rodnim ulogama u društvenom i kulturnom kontekstu, ne samo tog doba već i narednih decenija 20. veka.

Foto: Vladimir Živojinović

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu