•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

BINA - Svečano zatvorena 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Sedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture svečano je zatvoreno u četvrtak, 7. jula u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na zatvaranju su se prisutnima obratili Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, i Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, koji je dodelio Posebno priznanje ovog društva - Nagradu za arhitektonski događaj godine 2022, umetnici Ani Đurić - Konstrakti.

Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, osvrnula se na ovogodišnje uspešno izdanje manifestacije i najavila: "BINA nastavlja svoje aktivnosti na jesen, i organizuje izložbu u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Nišu, a počinje nam uskoro i novi evropski projekat LINA koji će predstavljati jedan novi prostor za mlade arhitekte, one koji dolaze".

Ivan Rašković je povodom dodele nagrade Ani Đurić - Konstrakti istakao: "Kroz ovo posebno priznanje mi hoćemo da podcrtamo i još jednom naglasimo profilaciju ove nagrade. Ovo priznanje je afirmacija nagrade Arhitektonski događaj godine i njena najava za iduću godinu. Ovaj put dodeljujemo počasno priznanje ličnosti koja svojim delovanjem i umetničkim radom promišlja teme kao što su savremenost, kritičnost i odgovornost, koje su imanentne i arhitekturi. Ona je autentična stvaralačka ličnost koja ima i arhitektonske nazore i posredno preporučuje arhitektonsku kulturu. Priznanje ovoj ličnosti govori i o profilu i karakteru nagrade. Ovim priznanjem zahvaljujemo joj se na doprinosu i kreativnom promišljanju, i inspiraciji za autentično delovanje."

Ana Đurić Konstrakta je lično primila ovu nagradu na zatvaranju BINE i zahvalila se na priznanju.

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 održano je od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije bilo je predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

BINA je bila i suorganizator izložbe "Nikola Dobrović - pod zastavama modernih pokreta" posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture. U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je i studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba, a konkursni radovi studenata bili su postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici. Na BINA izložbi „Ponesi svoj projekat” tradicionalno su predstavljeni mladi autori na početku karijere, ovog puta „Modelart Arhitekti” iz Novog Sada. Izložba „Nagrada Piranesi”, predstavljala je reviju recentne arhitekture iz regiona uzveliki broj najboljih studentskih radova.

Kao i prethodnih godina BINA je, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovala i radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj nio da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. Poseban segment programa bio je DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2 – u okviru kojega su sprovedeni interaktivni moduli na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju.

Značajan deo programa bile sui tradicionalne BINA šetnje: “Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa”, “Novi vek Ložionice”, “Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Proširenje”, večernja šetnja Gardošem, šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, šetnja Terazijama, i “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića”. U okviru programa BINA OPEN HOUSE organizovan je program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko podunavsku banku (bivša Jugobanka). Posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA izlet ove godine je bio posvećen gradu Šapcu i realizovan pod nazivom “Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020”.

Foto: Đorđe Petković

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...