•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

BREAKING BAD: Sve što niste znali o ovoj fenomenalnoj seriji!

Nekada „Prijatelji“ (Friends) i „Vesele sedamdesete“ (That ’70s show), a poslednjih godina serije koja imaju neverovatnu gledanost i koje odnose sve nagrade su „Igre prestola“ (Game of thrones) i „BREAKING BAD„.

Serija čija priča prati profesora hemije koji, usled teške bolesti, postaje nezaustavljivi proizvođač plave droge metamfetamina i zastrašujući narko bos, odnela je brojne nagrade u poslednjih šest godina od kada se prikazuje. U ovom tekstu Vam ih nećemo sve redom nabrajati, ali smo odlučili da predstavimo nekoliko malo poznatih činjenica o ovoj seriji, koja će možda dobiti i svoj nastavak, ali i o tome nekom drugom prilikom…

1. Nakon što je odgledao 14. epizodu iz 5. sezone „Ozymandias“, pisac Džordž R. R. Martin nazvao je Voltera Vajta mnogo većim monstrumom od bilo koga iz njegove seriije i knjige „Igra prestola“ i obećao da će uraditi nešto povodom toga u svojoj narednoj knjizi.

2. Aron Pol (Džesi Pinkman) nikada zaista nije ni imao časove glume. Kada je odgovarao na pitanja na sajtu Reddit objasnio je kako mu onda gluma polazi za rukom: „Uvek sam razmišljao ovako:“Hej, samo se pretvaraj da si neko drugi i to je to““.

3. Uspeh serije se pomalo preneo i na stvarni život s obzirom na to da su neki dileri zaista počeli da dodaju „plavu boju“ u svoj kristal met kako bi brendirali svoj proizvod.

4. Laura Frejzer, glumica koja igra ulogu Lidije Rodart-Kvejl je u stvari Škotlanđanka. OVDE možete čuti kako ona zaista govori kada je pričala o sezoni 5.

5. Skoro dve decenije pre nego što će dobiti šansu da igra ulogu Voltera Vajta, Brajan Krenston se „pojavio“ u Moćnim rendžerima! On se pojavio u jednoj epizodi kao protivnik rendžera, „zli brat blizanac“ sa vrlo zanimljivim glasom.

6. Još zanimljivije je to što to nije jedina njegova veza sa Moćnim rendžerima. On je otkrio nekoliko godina kasnije da je PLAVI rendžer , Bili Krenston, nazvan upravo po njemu. Baš se pogodilo da bude plavi rendžer!

7. Zahvaljujući štrajku koji je usledio usled loših poslovnih pregovora na početku prikazivanja serije, Džesi Pinkman je bio sa nama do kraja celog serijala. Režiser Vins Giligen i njegovi scenaristi nameravali su da ubiju Džesija u devetoj epizodi prvog serijala, ali srećom, prikazano ih je samo sedam. Kasnije, Vins jeshvatio koliko je Pinkman važan za seriju.

8. Giligen je želeo da „ludi i zastrašujući“ Tuko bude glavni negativac u celoj drugoj sezoni, ali je glumac Rejmond Kruz, dobio ponudu za ulogu u seriji „The closer“, pa je samim tim bilo nemoguće uskladiti sve to. Umesto toga serija je dobila jednog anti-Tuka, ali novog zločinca, Gustava Fringa.

9. Poslednjeg dana snimanja pete sezone, Brajan Krenston uradio je „Breaking bad“ tetovažu na unutrašnjoj strani desnog kažiprsta.

10. Ana Gan (igrala ulogu Skajler Vajt, Volterova supruga) je rekla da je Krenston plakao 15 minuta posle snimanja scene u kojoj Džesijeva devojka, Džejn Margolis umire.

11. O toj sceni je govorio i Aron Pol: „Kada se traj dan završio, nisam mogao biti srečniji što mu je najzad došao kraj, jer sam se tada zaista osećao kao neko ko proživaljava te momente torture sa Džesijem„.

12. Mnogima omraženi, blizanci iz Salamanke zaista i jesu prava braća, s tim što je samo jedan od njih glumio pre.

13. Kada biste spojili naslove prve, četvrte, desete i trinaeste epizode sezone 2, dobili biste naslov 737 – pao – iznad – Albukerkija što dovodi do konačnog događaja pada aviona na kraju iste sezone.

14. Sada već legendarna scena, kada Volter Vajt baca picu na krov svoje garaže, snimljina je iz prvog pokušaja! Režiser Vins Giligen rekao je da su šanse za tako nešto „jedan u milion“.

15. Jedna od epizoda (10. u 3. sezoni) koja je imala najžešće kritike i najlošije ocene „Fly“ (Muva), snimljenja je kao takva zbog budžeta i rasporeda snimanja. S obzirom na to da su u toj epizodi glumili samo dvoje glavnih glumaca, ona je snimljenja mnogo brže i ispala dosta jeftinija od ostalih.

16. Ironično je to da je glumcu Kristoferu Kazansu, koji igra Teda Benekija, bio potreban kaskader za scenu kada on pada i lomi vrat, jer se on upravo tada oporavljao od operacije kičme.

17. Tim koji se bavi šminkom i vizuelnim efekata iz serije „Walkin dead“ pozvan je da pomogne pri pravljenju scene u epizodi „Face off“ (4. sezona) kada nestaje pola lica Gasu Fringu.

18. U sezoni 2, u epizodi „4 days out“, Džesi u jednom momentu pita Voltera da li će napraviti robota koji će ih nekada spasiti. Na kraju, u poslednjoj epizodi „Felina“ ispostavilo se da se upravo to i dogodilo.

19. Zanimljivo je kakva je atmosfera vladala tokom snimanja serije. Kada je snimana epizoda u kojoj Volter ubija Majka (ćelavi stariji čovek koji obavlja sve moguće poslove), cela ekipa je nosila crne trake oko ruke kako bi označila i odala poštovanje poslednjoj epizodi Džonatana Benksa.

20. R. Dž. Majt koji igra ulogu Voltera Mlađeg, zaista ima cerebralnu paralizu, ali u pravom životu može da hoda bez štaka. Štaviše, on je za seriju morao i da nauči da hoda sa štakama.

21. Marijus Sten iliti Bogdana, Volterov prvobitni šef iz auto perionice, ima doktorsku diplomu iz hemije, a za glumu se odlučio tek u svojim poznim 40-im godinama, s tim što mu je uloga u ovoj seriji bila njegova prva.

22. Na kraju su snimljenje 62 epizode, a 62. element u periodnom sistemu je Samarijum koji se inače koristi kao lek za bolove kof pacijenata koji imaju rak.

23. Koordinate na kojima je Volt zakopao svoj novac predstavljaju „Q studio“ u Albukerkiju gde je serija snimana.

24. Zanimljivo je da se u seriji nikada nisu srela dva glumca iz glavne ekipe, Volter Mlađi i Džesi Pinkman.

25. Kroz celu seriju viđeno je 270 smrti i pogibija.

26. Brajan Krenston je dobio glavnu ulogu nakon što je Vins Giligen pokazao produkciji AMC snimak njegove uloge u jednoj od epizoda iz „Dosijea X“. Slučajno ili ne, baš tu epizodu, napisao je Giligen.

27. Savewalterwhite.com je zaista pravi sajt!

28. Kada se Volter u poslednjoj epizodi vraća u Nju Meksiko (Novi Meksiko, kako vam lepše), on sluša pesmu „El Paso“ od Martija Robinsa. Pesma govori o čoveku koji se vraća u grad u kom je na poternici samo u želji da nađe ženu koju voli, Felinu. Upravo odatle je poslednja epizoda i dobila svoje ime.

29. Anagram reči FINALE – poslednja epizoda – koja se ujedno i zove slično FELINA, može da se rastvori na hemijske oznake Fe, Li i Na – Gvožđe, Litijum i Natrijum iliti drugim rečima, tj stvarima koje ih najviše povezuju – krv, met i suze.

30. U sceni kada Tuko prebija Džesija, glumac Aron Pol se zista onesvestio, usled čega je morao da primi medicinsku pomoć.

31. Ima prve epizode poslednjeg serijala je „Live free or die“ („Živi slobodno ili umri“), što je i moto države Nju Hempšir i piše na njihovim automobilskim tablicama. Zanimljivo je da to u isto vreme označava i kraj života dva glavna glumca – jedan živi slobodno dok drugi…

Autor: Danilo Grbović (Portal Mladi)

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu