•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Back to the Future Part II (1989)

"Back to the Future Part II" je vežba za šašavost, izlet u različite verzije prošlosti i budućnosti koja je toliko zbunjujuća da čak i likovi neprestano pokušavaju da objasne jedni drugima. Trebali smo da donesemo veliki žuti pravni jastučić na projekciju, tako da bi mogli da vodimo detalјne beleške samo da držali vremenski linije pravim. Pa ipak, film je zabavan, uglavnom zato što je tako komplikovan.

Svaka priča koja uklјučuje putovanje kroz vreme uklјučuje mogućnost paradoksa, koji su godinama obezbeđivali pisci naučnofantastične zavere. Šta se sa vama dogodi, na primer, ako ubijete vašeg dedu? Šta kažete ako upoznate sami sebe? U jednoj poznatoj sf priči, vremenski putnik u daleku prošlost zgazi jednu bubu i briše sve životne oblike budućnosti.

"Back to the Future Part II" priča je o tome kako junaci prvog filma, Marty McFly i Doc Brown, pokušavaju da manipulišu vremenom bez stvaranja paradoksa i kako oni slučajno stvaraju potpuno drugačiju budućnost - onu u kojoj je Marty-eva volјena majka zapravo udata za njegovog osvetoljubivi neprijatelj Biff Tannen-a. McFly-a i Brown-a ovog puta ponovo igraju Michael J. Fox i Christopher Lloyd, zvezde hit boksa iz 1985. godine, i oni ne samo da su snimili "Part II", već su istovremeno i snimili film "Part III". Zaista, ovaj film zatvara se trećim delom trejlera koji sledi. (Ljubitelјi Trivia mogu da primete da je Russ Meyer jedini drugi filmadžija koji je film završio trejlerom). Konferencije scenarija na setu ovog filma morale su da budu krajnje zbunjujuće, jer su režiser Bob Zemeckis i pisac Bob Gale pokušali da pronađu njihov put kroz lavirint koji su stvorili. Film počinje 1985. McFly se upravo vratio iz svoje prethodne avanture, kada se Doc Brown ponovo pojavlјuje u tom poboljšanom De Lorean-u. On je bez daha sa hitnošću i želi da mu se McFly pridruži na putovanju u 2015. godinu, gde je sve apsolutno pošlo po zlu i McFly je potreban da bi spasio sopstvenog sina od odlaska u zatvor.

Grad Hill Walley u 2015. godini izgleda kao naslovna strana starog petparačkog časopisa. Gradski trg kojeg pamtimo iz prethodnog filma transformisan je rampama koje idu prema nebu i vozilima na mlazni pogon koja krstare kroz nebo. Deca imaju čak i skejtbordove koji rade na istom principu kao i hovercraft, što dovodi do jedne od najbolјih filmskih numera specijalnih efekata kada McFly pokuša da izbegne bandu siledžija.

On manje-više izvršava njegovu misiju u 2015. godini, ali pravi grešku kupujući sportski almanah koji u njemu ima sve rezultate od 1950. do 2000. godine. Almanah i De Lorean je ukrao Biff, koji putuje unazad u vreme kako bi ih predao sam sebi, tako da može da postavlјa puno pobedničkih uloga i postane milijarder.

U tom se procesu Hill Walley u budućnosti pretvara u paklenu rupu koju je nadvladao zli milijarder koji je proizveden po ovoj šemi, pa McFly i Doc putuju nazad u 1955. pokušavajući da ukradu almanah od Biff-a, i ako pratite sve ovo, vi ste veoma pametan čitalac. Nećemo ni da počnemo da pokušavamo da objasnimo načine na koje se različiti roditelјi i deca glavnih likova uklјučuju u priču, ili šta se dešava kada McFly bezmalo dvostruko prisustvuje ples u srednjoj školi, ili kako Fox igra tri uloge, uklјučujući i njegovu vlastitu ćerku.

Ono što je zabavno kod "Back to the Future Part II" je način na koji Christopher Lloyd, kao Doc, bez daha pokušava da shvati šta se dešava dok leti kroz vreme pokušavajući da sve ponovo zakrpi . Propust u Doc-ovom rezonovanju je, naravno, njegova pretpostavka da on zna koji je tačan vremenski okvir koji treba da se vrati. Kako on zna da "stvarni svet" prvog filma sam po sebi nije bio alternativni vremenski niz? To je posao za Boga.

"Part II", bez obzira na njegovu ludost, nedostaje prava snaga originala. Priča o filmu iz '85 ima ga u srcu: Ako McFly nije putovao od 1985. do 1955. i priredio roditelјima da se prvi put druže, možda neće ni postojati. Putovanje vremena u tom filmu podrazumevalo je njegovo emocionalno suočavanje sa roditelјima kao tinejdžerima. "Part II", sa druge strane, uglavnom su samo zanosnost i ekscentrične šale. Ali i na tom nivou je zabavno.

Žanr:avantura, komedija, sf
Godina:1989
Reziser:Robert Zemeckis
Scenario:Robert Zemeckis (characters), Bob Gale
Uloge:Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson
Uzrast:PG
Award:Nominovan za 1 Oscara, 9 nagrada i 8 nominacija
Studio:Universal Pictures, Amblin Entertainment, U-Drive Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:108 minuta
Podeli:



Preporucujemo