•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bad Boys for Life (2020)

Prvo što primećujete kod ‘Bad Boys for Life’, treći naslov u onome što se sada tačno može da nazove i serijalom, je da je Will Smith nije ostario ni malkice otkako se pojavio u prvom delu pre 25 godina. Drugo i prilično upečatlјivo iznenađenje je to što je ova nova serija koju su režirala dvojica praktično nepoznata Belgijanca, Adil El Arbi i Bilall Fallah, presudno najbolјa od sva tri dela; ona zapravo ima srce, ili ono što prolazi za jedno takvo gigantsko filmsko ostvarenje. Michael Bay nije nedostajao. U svakom slučaju, izgleda da je ovo prilično gigantsko zadovoljstvo publike. prvi veliki hit u ovoj godini.

Prošlo je 17 godina otkako su ’Bad Boys II’ stigli u znatno prenabudženom, 147-minutnom stanju, i nikad se nije činilo da postoji velika osnova potražnje za, ili neko posebno očekivanje od, drugog poglavlјa ove franšize usredsređenog na dva policajca iz Majamija, bez obzira na to prva dva naslova bila su uspešna. Istina je i da je znatan broj potencijalnih kupaca ove mišićave, sveže izbačene funkcije i dalјe bio u pelenama, ako je to bilo tako, kada se masivno prvo poglavlјe prvobitno pojavilo.

Martin Lawrence-ov Detektiv Marcus Burnett, postao je deda u uvodnim minutima filma, i on je odlučio da se povuče iz policije i postepeno krene u zalazak karijere. Suprotno tome, Smith-ov Detektiv Mike Lowry još uvek je igrač i ne može ni da zamisli da uspori iz bilo kojeg razloga; on je i dalјe u igri u svakom smislu te reči. Nјihov rani razgovor o promenama u životu ili, za Mike-a, nepostojanje iste, utvrđuje da odnos starih dvojice junaka još uvek puca na sve strane.

Ipak, nijedan od njih nije spreman za neku novu moćnu vatrenu snagu koja je nedavno stigla s juga - i to lično. Novi, divlјački bezobzirni zločinac upravo se pojavio iz Meksika, Armando (Jacob Scipio), koga vodi Isabel (Kate Del Castillo), a koja je slučajno bila stara Mike-ova ljubav. Ima nekih nerasčišćenih računa koje treba podmiriti, a potonji se rado obavezuje da ih sve ispuni.

Impresivno je i prijatno gledati kako lako Smith i Lawrence se ubacuju natrag u te likove i zapravo ih čine pristupačnijima i zabavnijima za zabavu nego ranije. Mike daje Marcus-u puno priče oko jahanja u zalazak sunca, istovremeno tvrdeći da će "prebijati kriminalce do svoje stote godine". Međutim, ubrzo nakon teranja te šale on biva upucan, primivši tri metka u grudi. Jedva preživlјava, ali kada se malo oporavi, dva muškaraca se ponovo udružuju, zajedno sa jedinicom mlađih kolega, u potrazi za divlјim ubicom koji deluje posebno bezobzirno.

Skoro u svakoj fazi scenarija od novopridošlog Chrisa Bremnera i veterana Petera Craiga i Joe Carnahana, stvari postaju slojevitije i složenije nego što su bile kada su se pojavile; stariji policajci osećaju se kao da su mlađi puzali iza njih, što jednostavno povećava njihovu anksioznost, dok ih dugačka intimnost nekada zadivlјava u ludim, čak i tragično dosadnim dilemama iz kojih nema jednostavnih izlaza.

Ali ako svi glavni likovi nose neke teške, čak i tragične terete sa sobom gde god da odu, scenaristi im pružaju dosta dobrih vremena. Smith i Lawrence su toliko smešni, kao što su ikada bili, pri čemu je drugi dao prvome mnogo zloupotrebe oko savijanja njegovog šatora tako rano dok Marcus, u ekstremizmu, ne pristane da uđe u bitku „poslednji put“.

Zaplet može da se kritikuje zbog jedne ili dve napregnute slučajnosti i pogodnosti pripovedanja, ali tematska i emocionalna težina koju postupak pridaje radu potvrđuje njihovu korisnost. Dva režisera se sa lakoćom kreću između bučne komedije i surove drame, do efekta značajnosti, baš kao što su pojačali napetost u bilo kojem broju slučajeva, povremeno sa vidlјivo visceralnim uticajem. Nјih dvoje su u potpunosti u sinhronizaciji oko toga gde žele dramatično da idu, kako da stignu tamo i kako da unose iznenadne količine humora u grube stvari.

Smith i Lawrence su u vrhunskoj formi, a Joe Pantoliano pruža sjajne trenutke kao mudri policijski kapetan, kao i Paola Nunez kao bivša Mike-ova ljubav.

Snaga i osećaj bespotrebnog viška u Bay-ovom pristupu ovde je zamenjen više brzonogim i budnim stilom koji je ispunio sva očekivanja pa čak i više od toga. Svi unutrašnji dokazi ovde ukazuju na to da će ovo zaista biti poslednji nastavak ove uspešne franšize. Mada, vrata su ostavlјena otvorenim i ima više potencijala za još neke Bad Boys priče pa možda i sa novim glavnim junacima.

Žanr:akcija, komedija, krimi
Godina:2020
Reziser:Adil El Arbi, Bilall Fallah
Scenario:Peter Craig, Joe Carnahan
Uloge:Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens
Uzrast:PG-13
Award:dve nominacije
Studio:Columbia Pictures, 2.0 Entertainment, Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films
Zemlja:United States
Website:www.badboysforlife.movie
Jezik:engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo