•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Batman & Robin (1997)

Batman i Robin (eng. Batman & Robin) je naučno-fantastični film Joela Schumachera iz 1997., poslednji iz prvog filmskog serijala o Batmanu. U glavnim ulogama se pojavljuju Arnold Schwarzenegger kao Gospodin Ledeni, George Clooney kao Batman, Uma Thurman kao Otrovna Ivy, Chris O'Donnell kao Robin i Alicia Silverstone kao Batgirl, nećakinja Wayneovog batlera Alfreda (Michael Gough). Gough i Pat Hingle (Načelnik Gordon) su jedina dva glumca koji su se pojavili u sva četiri originalna filma o Batmanu. To je poslednji film u prvom serijalu koji se snimao od 1989. do 1997. u produkciji Warner Brosa. Serijal je u izmenjenom tonu obnovljen 2005. s filmom Batman: Početak Christophera Nolana.

Batman i Robin snimljen je uz budžet od 125 miliona dolara uz ukupnu svetsku zaradu od 238 miliona dolara. Na box officeu je debitovao na prvom mestu. Uprkos komercijalnom uspehu, film je naišao na opšte negodovanje strip obožavatelja, kritičara i uopšteno publike. Ismejan je zbog lošeg scenarija, a kritičari su ga zbog uvodne scene u kojoj se Batman i Robin sukobljavaju sa Gospodinom Ledenim i njegovim ljudima igrajući neku vrstu hokeja nazvali Batman na ledu.

Nakon uspeha Batman zauvek, planiran je nastavak koji je trebao režirati Joel Schumacher, a glavne uloge su trebali reprizirati Val Kilmer i Chris O'Donnell. Kao sledeća žena zlikovac određena je Otrovna Ivy, a prva kandidatkinja za ulogu bila je Julia Roberts. Akiva Goldmsan, koji je bio suscenarist na Batman zauvek ponovno je angažovan za scenaristu. Kako je prethodnik postigao veliki uspeh kod dece, Warner Bros. je hteo da i nastavak bude u tom stilu.


Kilmer je u februaru 1996. objavio kako se ne namerava pojaviti u novom filmu smatrajući kako je Batman marginaliziran u odnosu na zlikovce, što je bio sličan razlog zbog kojeg je odustao i Michael Keaton. Kilmer je snimio Sveca uz honorar od 6 miliona dolara - triput više od cifre koju je dobio za Batmana. Kad su ga pitali zašto nije hteo da snima nastavak, Kilmer je izjavio kako mu se lik Simona Templara učinio boljim od Brucea Waynea. Rekao je, "Simon je književni lik koji se koristi svojom dosetljivošću, ne nasiljem. Batman je lik koji u celom gradu pravi gužvu i trčkara u ogrtaču. O čemu se tu radi?" Nekoliko dana posle George Clooney je preuzeo glavnu ulogu i potpisao ugovor za tri filma u vrednosti od 28 miliona dolara.

Svoje mesto u franšizi je konačno dočekala i Batgirl, a prvi izbor bila je Gwyneth Paltrow. Ali, odbila je ulogu. Isto je učinila i Kristin Chenoweth. Uloga je na kraju pripala Aliciji Silverstone. Za ovaj film je preimenovana u Barbara Wilson i bila je nećakinja Alfreda Pennywortha, a ne kći načelnika Gordona kao u stripovima. Za ulogu Otrovne Ivy figurirale su Julia Roberts, Demi Moore, Nicollette Sheridan i Sharon Stone. Moore je odbila ponudu, a nagađa se da su to učinile i Roberts i Sheridan. U martu 1996. angažovana je Uma Thurman. Kandidati za ulogu Gospodina Ledenog bili su Anthony Hopkins, Patrick Stewart i Ben Kingsley, ali na kraju je izbor pao na Arnolda Schwarzeneggera jer je Joel Schumacher smatrao kako Ledeni mora biti "krupan i snažan kao da je od stene odvaljen". Producenti su u vidu imali i Sylvestera Stalloena i Hulka Hogana, u slučaju da Schwarzenegger ne prihvati ulogu.


Objavljene financijske brojke pokazuju kako je film snimljen uz budžet od 125 miliona dolara. Batman i Robin debitovao je na 1. mestu box office'a, a u prvom vikendu je u 2934 bioskopa zaradio 42,872,605 dolara, što su bila prva dva od samo nekoliko uspeha. Ali, s vremenom popularnost filma je opala (verojatno zbog takmičenja s filmom Ljudi u crnom, još jednim letnim hitom), a u domaćim bioskopima je zaradio 107,325,195 dolara - manje od svih drugih filmova o Batmanu - i 130,881,927 u inostranstvu s ukupnom zaradom od 238,207,122 dolara. To je s tehničke strane bio uspeh, ali ne na nivou kome se studio nadao, posebno zbog budžeta.

Uprkos osrednjem komercijalnom uspehu, film je potpuno podbacio kod kritičara. Ismejavan je zbog lošeg scenarija, kičastog pristupa, sladunjavih rečenica i smešnih kaskaderskih scena.

Žanr:akcija, krimi, fantazija
Godina:1997
Reziser: Joel Schumacher
Scenario: Bob Kane
Uloge:Arnold Schwarzenegger, George Clooney, Chris O'Donnell
Uzrast:PG-13
Award:5 osvojenih
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...