•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Battleship Potemkin (Bronenosets Potyomkin) (1925)

Oklopnjača Potemkin (rus. Броненосец "Потёмкин") je slavna ruska crno-bela nema drama iz 1925. koju je režirao Sergej Ejzenštejn. Film je snimljen prema istinitom događaju, a govori o pobuni mornara na ratnom brodu čime je kasnije započeta ruska revolucija. To je jedan od velikih klasika kinematografije koji se redovno nalazi na raznim listama najboljih i najuticajnijih filmova svih vremena.

1905. Rusija je nakon rata s Japanom u krizi. Crnim morem plovi ratni brod Potemkin u kojem su mornari nezadovoljni stanjem: narednici ih tuku noću, uslovi su loši, a servira im se pokvarena hrana. Kada par mornara odbije da pojede pokvarenu supu narednici odluče da ih streljaju kako bi disciplinovali ostatak posade. Ali baš tada mornar Vakulenčuk digne pobunu i baci narednike u more, ali biva ubijen. Potemkin uđe u luku Odessu gde im stanovnici daju hranu, ali ih na stepenicama napadnu carski vojnici. Revolucija se proširi zemljom.

Skoro svi kritičari su gotovo jednoglasno hvalili film, makar su mu priznali i dozu propagande. Tako je Roger Ebert napisao: "Danas se čine više kao tehnički briljantan, ali jednostavan "crtić" (kako je napisala Pauline Kael u svojoj pozitivnoj recenziji), i to zbog toga jer njegovi elementi više ne nose ono iznenađenje - poput npr., 23. psalma ili Beethovenove simfonije, film je postao toliko znan da ga više ne možemo percipirati za ono što jest... "Oklopnjača Potemkin" se više ne smatra najboljim svih vremena, ali je ipak obavezna za svakoga ko se imalo zanima za filmsku istoriju". Kritičar Michael W. Phillips Jr. je utvrdio: "Izuzev "Građanina Kanea", ovaj film je verovatno jedan od onih o kojima se najviše pisalo. Sa razlogom se smatra remek-delom" a Jeffrey M. Anderson: "Ovih dana, tehnička ostvarenja ovog filma zauzimaju središnju pažnju; njegova neverovatna montaža i tehnika reza (o čemu je Ejzenštejn pisao na veliko) još uvek izazivaju dozu uzbuđenja". Nick Hilditch je napisao: "Ako vas zanima istorija kinematografije, ili uticaj na politiku i medije 20. veka, onda morate videti ovaj film, makar će sovjetska propaganda u trajanju od preko sat vremena biti izazov za strpljenje moderne publike... Ejzenštejn je shvatio da jedna od velikih vrlina kinematografije nije samo prezentovanje slika iz života. On je otkrio mogućnosti kontrasta, stavljanja slika u ritmički niz kako bi se stvorio smisao (u teoriji) i snažne emocije (u praksi)".

Žanr:drama, istorijski
Godina:1925
Reziser:Sergei M. Eisenstein
Scenario: Nina Agadzhanova
Uloge:Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Grigori Aleksandrov
Uzrast:NR
Studio: Goskino
Zemlja:SSSR
Jezik:Ruski
Trajanje:75 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu