•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Before I Go to Sleep (2014)

Kristin ima amneziju i može da sačuva sećanja samo jedan dan. Kada zaspi sve joj se briše i svakog jutra nanovo mora da se upoznaje sa svojim životom, mužem i hendikepom koji je onemogućava da vodi normalan život. Međutim, jednog dana sa Kristin stupa u kontakt neuropsihijatar, bez znanja njenog muža, kako bi pokušao da joj pomogne da povrati pamćenje.

Ova premisa je savršena za jednu dobru misteriju i baš zbog toga smo slične filmove tog žanra viđali i ranije. To ne znači da se ova tema ne može i dalje eksploatisati, posebno ako se to uradi kako treba, ali, sa druge strane, autori su već na početku sebi oduzeli mogućnost da nam donesu nešto sveže i originalno. Ne treba, dakle, da očekujete film koji „pomera žanr”, ali mogu da kažem da je ovo sasvim solidno konstruisana misterija sa nekoliko problema.

Kao prvo, film je predstavljen iz vizure glavne junakinje, i tako se gledalac svakako efektno uvlači u njeno iskustvo razotkrivanja ove misterije. Ali kada se film predstavlja iz prvog lica potrebno je da imate zanimljiv lik, da uđete u njega i iznesete njegovu esenciju i dramu publici, a ne da za ulogu unajmite Nikol Kidman i nadate se najboljem, kao što je to ovde slučaj. Daleko od toga da je Nikol ovde bila loša, samo nije imala baš mnogo materijala sa kojim bi radila, jer, čak i ako oduzmemo da stanje amnezije daje njenom liku dojam tabula rasa, iskustvo njenog kroz film uglavnom se vodi kroz otkrivanje i obrte priče i retko kad dobijamo malo bolji uvid u Kristin, tako da Nikol ovde više glumi iskustvo nego lik. Kolin Firt je odličan, a njegov lik kod publike sve vreme hoda po tankoj liniji između poverenja i skepse, i na taj način se savršeno uklapa u ovakav film i njegovu tematiku. Priča je jednostavna i, kao što smo već rekli, slična nekim filmovima iz ovog žanra, ali je pametno izgrađena, pa ako nekome i bude predvidljiva to ne znači nužno da će pri gledanju izostati efekat trilera.

Nemam neku zamerku na egzekuciju onoga što je film naumio da uradi, ali mi je žao što nije pokušao nešto više, pa je, premda svoje mogućnosti iskorišćava skoro maksimalno, taj potencijal veoma uzan. Kroz gotovo ceo film se dobija neki osećaj izolovanosti, svet ovog filma je nekako mali, a tome svakako doprinose malobrojni likovi, ponekad tajnoviti i zatvoreni odnosi između njih i već pomenuta uzana priča. Ne znam da li je namera bila da se tako stvori intimnija atmosfera ili nešto drugo, ali mislim da bi film lakše disao da se priča malo više otvorila i raširila; ovako deluje previše dvodimenzionalno. Onaj ko uživa u dobroj misteriji – mislim da se neće razočarati. Međutim, ipak mislim da će više uživati ljudi koji nisu pogledali već hiljadu filmova iz ovog žanra i već videli sve obrte koje mogu da predvide na kilometar.

Sa puno uzbuđenja i obrta u priči, ovaj film vas drži na ivici, ne davi praznim hodom i ima sasvim solidne performanse glavnih glumaca, jedino ostaje žal što se samo time zadovoljio.

Autor: Nikola Bočkor (Punjeni Paprikaš)

Žanr:misterija, triler
Godina:2014
Reziser:Rowan Joffe
Scenario:Rowan Joffe, S.J. Watson
Uloge:Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong
Uzrast:R
Studio:Clarius Entertainment, Scott Free Productions, Millennium Films
Zemlja:UK
Website:beforeigotosleepthemovie.com
Jezik:engleski
Trajanje:92 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...