•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Before the Rain (1994)

Pre kiše (mak. Пред дождот,engl. Before the Rain) je makedonski film iz 1994. godine koji je kao režiser i scenarista potpisao Milčo Mančevski. Filmsku radnju čine tri priče čija su glavna tema tragične i nesrećne ljubavi. Glavne uloge tumače Katrin Kartlidž, Rade Šerbedžija, Gregor Kolin i Labina Mitevska, a muziku je radila makedonska grupa Anastasija. Film je nagrađen sa više od trideset nagrada širom sveta od kojih je najznačajnija venecijanski Zlatni lav, a pored toga je bio nominovan za Oskara u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja. Posebnu dimenziju filma predstavlja i doba u kome je film rađen usled višegodišnjih krvavih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije obojenih nacionalnom i verskom netrpeljivošću.

Film je podeljen u tri dela „Zborovi“(Reči), „Lica“ i „Sliki“(Slike) koji za svoju središnju radnju imaju tragične i nesrećne ljubavi.

„Reči“ prate monaha Ćirila koji se zavetovao na ćutanje u manastiru negde u vrletima Makedonije i njegovo ustajanje u odbranu Zamire, mlade Albanke u bekstvu pred ruljom koja je optužuje za ubistvo. Zajedno napuštaju manastir i beže kroz makedonske vrleti, ali se njihova priča završava iznenada i brutalno.

„Lica“ su smeštena u užurbani London i prate Anu koja je rastrzana između svoje ljubavi prema svom suprugu Niku sa jedne i privlačnosti ka razočaranom makedonskom ratnom fotografu Aleksandru. Ona biva uvučena u čitav niz tragičnih događaja kroz pucnjavu u jednom restoranu nedaleko od nje.

„Sliki“ prate Aleksandra koji se vraća u svoje rodno selo koje je rat podelio na nacionalnoj osnovi i u kome se na komšije Albance gleda kao na neprijatelje. On se u selu susreće sa svojom starom ljubavlju albankom Hanom, koja ga moli da pomogne i sačuva njenu ćerku Zamiru i dok Aleksandar kreće u potragu za Zamirom, na horizontu se stvara oluja(kiša), a film se vraća na svoj početak (pre kiše).

Žanr:drama, ratni
Godina:1994
Reziser:Milcho Manchevski
Scenario:Milcho Manchevski
Uloge:Katrin Cartlidge, Rade Serbedzija, Grégoire Colin
Uzrast:NR
Award:12 osvojenih
Studio: Aim
Zemlja:Macedonia
Jezik:Makedonski
Trajanje:113 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu