•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Behind the Curve (2018)

Zanimljivo je i istovremeno zabrinjavajuće gledati dokumentarac „Behind the curve“ koji nam zapravo pokazuje kako u vreme prenaglašene internetizacije i digitalizacije celog društva, jedan njegov segment, umesto u prosperitet, hrli nazad u srednji vek zaokupljavši svoju pažnju teorijama zavere koje nazadno prkose ne samo nauci nego i zdravoj logici.

Ovaj Netfliksov dokumentarac bavi se tzv. „Ravnozemljašima“, komuni od nemalog broja članova i sledbenika koji u svojoj indoktriniranosti različitim kvazi- i paranaučnim digitalnim sadržajima veruju da je Zemlja ravna i da je njena „zaokrugljenost“ u stvari dobro koordinisana prevara različitih naučnih i državnih sila koja, eto, pretrajava već vekovima uprkos očiglednoj realnosti, a to je da je Zemlja ravna ploča ispod kupole koja imitira nebo. Dokumentarac daje šansu vodećim perjanicama ove komune da iznesu svoje motive, međutim jedino što saznajemo jeste da vodeće poluge ovog pokreta koriste ekonomsku, obrazovnu, socijalnu i svaku drugu krizu svojih sledbenika ne bi li a) sebe ustoličili kao velikodržce te idelogije, pa čak iako je pogrešna (po sistemu, bolje biti kralj u zemlji slepih, nego ne biti kralj uopšte) i b) ne bi li na tim idejama manipulisali i prodavali seminare, konferencije, klikove ka sajtovima i klipovima, merčendajzing i sl.

Nekoliko glavnokomandujućih, koji ni između sebe ne mogu da se dogovore ko je prvi započeo ovaj pokret, zapravo traže način da se izdvoje i profilišu u pretrpanoj internetskoj džungli sadržaja, a ideje o ravnoj Zemlji, koliko god bile sumanute, ulaze u isti korpus paranoičnih terija zavere koje dokoni i manipulativni umovi smišljaju u svojim glavama. Najduhovitiji deo ovog dokumentarca ipak pripada grupici posvećenih ravnozemljaša koji pokušavaju naučnim dokazima da potkrepe svoje tvrdnje, pa svaki put u praktičnim eksperimentima uspeju da dokažu kako nisu u pravu.

Autor: Slobodan Novokme (HellyCherry)

Žanr:dokumentarni
Godina:2018
Reziser:Daniel J. Clark
Uloge:Mark K. Sargent, Jeran Campanella, Dave Chappelle
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Studio:Delta-v Productions
Zemlja:United States
Website:www.behindthecurvefilm.com
Jezik:engleski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....