•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bekim Fehmiu (1936 – 2010)

Bekim Fehmiu (srpskohrvatski: Bekim Fehmiju; rođen 1. juna 1936. – umro 15. juna 2010.) je bio srpski i jugoslovenski pozorišni i filmski glumac poreklom Albanac.

Porodica Fehmiu dolazi iz mesta Đakovica. Međutim, oni su takođe živeli u Sarajevu, Skadru i Prizrenu. On je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.

Bekim Fehmiu se pojavio u 41 filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. Bekim Fehmiu je prvi kosovski Albanac koji je bio pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše zajedničke države. Imao je niz uloga koje su promenile istoriju kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inostranstvu.

Njegove uloge su zapažene u filmovima: “Specijalno vaspitanje”, “Skupljači perja”, “The Odyssey” poznat kao “The Adventures of Ulysses”, “Black Sunday”, “Hot years”, “The Deserter” i “Roj”.

Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu “Skupljači perja”, bio je veoma tražen od strane stranih režisera, uključujući i američke.

Fehmiu je u svojoj međunarodnoj karijeri nastupao sa brojnim filmskim zvezdama, kao što su: John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Claudia Cardinale, Olivia de Havilland, Robert Shaw, Fernando Rey, Dirk Bogarde i Candice Bergen. Nakon filma “The Adventurers”, nije dobio dobre kritike, i nije uspeo da prodre u Holivud.

Glumio je na srpskohrvatskom, albanskom, španskom, engleskom, francuskom, italijanskom i makedonskom. 1987. godine je demonstrativno napustio pozorište, u znak protesta zbog antialbanske propagande.

U 2001., u izdanju Samizdat B92 publikovana je knjiga memoara Bekima Fehmiu, sa naslovom “Blistavo i strašno”, koja opisuje njegov život od rođenja 1936. u Sarajevu, sve do 1955. kada se pridružio prištinskom teatru.

Fehmiu je nađen mrtav 15. juna 2010. u svom stanu u Beogradu. Prvi izvještaji govore o mogućnosti samoubistva. Umro je u 74. godini života.

Filmografija:

Opštinsko dete (1953)

Saša (1962)

Pod isto nebo (1964)

Neprijatelj (1965)

Ko puca otvoriće mu se (1965)

Klakson (1965)

Devojka (1965)

Roj (1966)

Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966)

Vreme ljubavi (1966)

Tople godine (1966)

Protest (1967)

Skupljači perja (1967)

Uzrok smrti ne pominjati (1968)

Prljave ruke (1968, TV film)

L'Odissea (1968, internacionalne TV miniserije)

The Adventurers (1970)

Klopka za generala (1971)

The Deserter (1971)

Paljenje Rajhstaga (1972, TV film)

Libera, amore mio... (1973)

The Last Snows of Spring (1973)

Il testimone deve tacere (1974)

Cagliostro (1974)

Il gioco della verità (1974)

Deps (1974)

Košava (1974)

Pavle Pavlović (1975)

Permission to Kill (1975)

Salon Kitty (1976)

Disposta a tutto (1977)

Black Sunday (1977)

Specijalno vaspitanje (1977)

Stići pre svitanja (1978)

Partizanska eskadrila (1979)

I vecchi e i giovani (1979, mini-serijal)

Široko je lišće (1981)

La Voce (1982)

Sarâb (1982)

Crveni i crni (1985)

Poslednja priča (1987, TV film)

Un bambino di nome Gesù (1987, TV mini-serijal)

Disperatamente Giulia (1989, TV mini-serijal)

Genghis Khan (1992)

Il cuore e la spada (1998, TV film)

Podeli:



Preporucujemo

Premijera „Dare iz Jasenovca“ 20. februara ekskluzivno...
Monster Hunter (2020) - uskoro
Bioskop Vilin Grad - Repertoar od 18. do 24. februara
Merlinka festival dobitnik nagrade Međunarodne lezbejske i...
Animirana avantura Tom i Džeri na Porodičnom danu
The Many Saints Of Newark - 8 stvari koje znamo o The...
Čuvena "Zlica" iz 101 Dalmatinca sada u najnovijem...
Miki Manojlović i Vladimir Kopicl dobitnici nagrade...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 25. februara do 3....
Martin Scorsese: Stranice poput Netflixa su obezvredile...
Festival animiranog filma Tricky Women 2021
PREDSTAVLJEN PROGRAM ДОК #3
Nove epizode popularnog crtaća: Brbljivi Mačak Tom i...
Delegacija Filmskog centra Srbije na snimanju filma „Prvi...
Žena u belom (The Woman in White): Nova dramska...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 18. do 24. februara
Hugh Grant i Josh Hartnett pridružuju se glumačkoj ekipi...
Da li se Donnie Darko 3 zaista događa? Reditelј Richard...
Uskoro premijera dokumentarca o Tini Tarner
U trci za glavne nagrade Berlinskog festivala 15 filmova
Naomi Vots snima film u Sloveniji?
Netflix odbio dokumentarac Olivera Stouna o Kenediju
Nominacije za nagradu Oskar Diznijevoj i Piksarovoj...
Objavljen trailer filma "Justice League"
Sandra Bulok i Bred Pit prvi put zajedno rade na filmu
Učestvuj u konkursu: Šta tvoju dušu čini srećnom
Kako će izgledati „Seks i grad“ bez Samante
Netflix najavio dokumentarni film o američkom reperu The...
Tajvanski film "Sunce" tretira krivicu i iskupljenje kroz...
Najveća čudovišta na velikom platnu Cineplexx bioskopa