•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Besplatni kampovi dokumentarnog filma za mlade iz cele Srbije

U okviru programa Slobodna Zona Junior, u periodu od 1. do 14. jula otvoren je konkurs za učešće u Kampovima društveno – angažovanog dokumentarnog filma za mlade iz cele Srbije, uzrasta od 15 do 26 godina!

Kampovi predviđaju dve starosne grupe, mlađu od 15 do 19 i stariju od 20 do 26 godina i podeljeni su u dva segmenta. Prvi dvonedeljni deo kampova biće organizovani paralelno u obe grupe, na Divčibarama u periodu od 9. do 23. avgusta. Drugi, sedmodnevni deo biće održan u januaru 2021.godine.

Program je namenjen mladima koji filmskim jezikom i estetikom žele da istraže aktuelne društvene kontekste kroz kreiranja angažovanog filma.

„Kampovi dokumentarnog filma deo su šireg projekta Naše razlike su naša snaga čiji je cilj da kreira prostor za interkulturni dijalog među mladima iz različitih etničkih zajednica, te da ih kroz proces neformalnog učenja i kreativnog stvaranja podstakne da neguju i promovišu poštovanje kulturne raznolikosti, tolerancije i razumevanja. U skladu sa tim, Slobodna Zona Junior, ovim putem ohrabruje sve mlade, a naročito pripadnike nacionalnih manjina da se prijave na konkurs“, objašnjavaju organizatori.

Profesionalci iz sveta filma, između ostalog, upoznaće polaznike sa različitim aspektima snimanja dokumentarnog filma: pisanjem scenarija, dramaturgijom, režijom, montažom, kamerom, snimanjem i dizajnom zvuka.

„Kroz razmenu ideja i saznanja, u kontaktu sa stručnjacima iz različitih polja filmske prakse, aktivistima za ljudska prava, akterima u socijalnoj i kulturnoj politici, polaznici će se upoznati ne samo sa zanatskim aspektom kreiranja dokumentarnog filma, već će spoznati i promišljati širi kontekst u kome njihovi filmovi tek treba da nastanu“, ističu.

Izabrano polaznici će imati priliku i da snime dokumentarne kratkometražne filmove koji će biti prikazani na jesen 2021. godine na Filmskom festivalu Slobodna zona, ali i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije. Ovi filmski događaji biće upriličeni kao deo šire kampanje za podizanje svesti o važnosti negovanja kulturne raznolikosti i multikulturalizma.

Svi zainteresovani kandidati i kandidatkinje treba da do 14. jula popune prijavni formular na sajtu freezonebelgrade.org u kome će između ostalog priložiti i svoju ideju za dokumentarni film. Ukupno 30 mladih autora i autorki najzanimljivijih ideja za dokumentarni film biće izabrani da budu polaznici kampova.

Učešće u programu je besplatno, a sve troškove prevoza, smeštaja, hrane i radnih materijala snose organizatori.

Za vreme trajanja kampa angažovanog dokumentarnog filma Slobodne Zone Junior biće poštovani aktuelni saveti i propisi nadležnih institucija o zaštiti i prevenciji od virusa kovid-19.

Izvor: Niške vesti

Podeli:



Preporucujemo