•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Beverly Hills Cop (1984)

Kao nečasni policijski detektiv iz Detroita Axel Foley, Eddie Murphy prolazi kroz Beverly Hills Cop poput haotičnog princa klovnova, osim što tačno zna šta radi u svakom trenutku. Crnac koji se nađe u žarkom središtu belog sveta, Foley okreće rasne strahove i predrasude u svoju korist. „Usudite se da me diskriminišete“, njegov osmeh kao da kaže. "Izgledaćete samo kao idiot, ja ću ionako da pobedim."

Razmislite o ranoj sceni u kojoj je Foley, koji je došao na Beverly Hills da istraži ubistvo prijatelјa, gurnut kroz izlog od strane gomile siledžija i uhapšen zbog narušavanja mira. On ne govori policajcima da je policajac, već se umesto toga šali o ludosti situacije i pušta ih da ga odvedu u stanicu - gde će biti otkriven njegov identitet i otkriće se njihove predrasude.

Sa nekoliko karakteristika koje su već bile u njegovom vlasništvu (48 Hrs., Trading Places), Murphy je smislio kako da dočara stvarnog lika iz ekspertskog komičnog tajminga. Nјegov zaštitni znak, brbljanje, u punom je efektu, ali to jedino dobro funkcioniše jer je Murphy takođe majstor za mrtve stanke, što može da zaustavi verbalnog protivnika u njihovoj nameri. A mi volimo kad se spušta u smireno, tiho i razumno ponašanje, razoružava svakoga kome je bilo prijatno da ga svrstava ga u stereotipe.

Zaplet je uglavnom MacGuffin-ovski, okvir za scenarije u kojima Foley pravi pustoš u raznim belim prostorima (umetnička galerija, klub) prosto se prikazujuju. Ovo uklјučuje policijsku stanicu Beverly Hills, gde je u više navrata terao šegu sa detektivskim timom (John Ashton i Judge Reinhold) koji su zaduženi da ga prate. Reinhold-ovo ošamućeno lice čini savršeni surogatom za belu publiku; on je u potpuno prestrašen od Foley-a, čak i kad ga je destabilizovan od njegove strane.

Naravno, Axel Foley je fantazija, figura koja bi mogla da funkcioniše samo u neverovatnoj komediji, poput Beverly Hills Cop. Napisana od strane Daniel Petrie Jr., i u režiji Martin Brest, film je proizvod belog holivudskog establišmenta (Don Simpson i Jerry Bruckheimer su bili producenti). U određenom smislu, film funkcioniše samo zato što je, u stvarnom svetu, sistem namešten protiv nekoga poput Axel Foley-a. Ipak, kada Murphy uhvati ekran, sve opklade su isklјučene, što ima za rezultat funkcionisanjem rasne subverzije koja je istovremeno i smešna i katarzična.

Žanr:akcija, komedija, krimi
Godina:1984
Reziser:Martin Brest
Producent:Don Simpson, Jerry Bruckheimer
Scenario:Daniel Petrie Jr., Danilo Bach
Uloge:Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton
Uzrast:NC-17
Award:Nominovan za Oscara, 4 nagrade i 4 nominacija
Studio:Paramount Pictures, Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films, Eddie Murphy Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo