•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Black Hawk Down (2001)

Pad crnog jastreba (engl. Black Hawk Down) je film Ridlija Skota iz 2001. zasnovan na knjizi Pad crnog jastreba: Priča o modernom ratu Marka Boudena. Ona prikazuje bitku za Mogadišu, koja je bila deo američke vojne kampanje iz 1993. da se zarobi somalijski komandant Mohamed Farah Aidid. Film je osvojio Oskara za najbolju montažu i zvuk 2002. Ratni klasik.

Bitka u Mogadišu vodila se između američkih i somalijskih gerilskih snaga lojalnim ratnom vođi Mohamedu Farahu Aididu između 3. i 4. oktobra 1993. u glavnom gradu Somalije Mogadišu.

Akcija, poznata i pod kodnim nazivom Operacija Kod Irena, završila je kao fijasko za američke specijalne snage, koje su izgubile 18 vojnika i 2 helikoptera, ne uhvativši Aidida i njegove saradnike. Na strani gerilaca bilo je oko 1.000 poginulih.

Operacija počinje u poslepodnevnim časovima 3.10.1993. godine, nakon što je dobijena informacija o boravku dvojice visokih oficira Aididove ratne milicije u jednoj kući u središtu Mogadiša – ministra spoljnih poslova Salada i Aididovog političkog savetnika Avalea. U operaciji učestvuje 160 američkih rendžera i pripadnika jedinice Delta uz podršku 12 vozila i 19 helikoptera tipa MH60 Crni soko i MH6 Mala ptica. Plan je predviđao da jedinica Delta bude helikopterima prebačena do kuće u kojoj se nalaze osumnjičeni te da nakon njihovog hvatanja američki komandosi kolonom vozila budu zajedno s zarobljenicima vraćeni u bazu. Zaštitu akcije i transport konvoja do baze trebalo je da osiguraju rendžeri.

Pokušaji izvlačenja preživelih iz srušenih helikoptera razdvojili su konvoj i dodatno zakomplikovali akciju, te uzrokovali nove žrtve među američkim vojnicima. Dva sata nakon početka akcije konvoj se ipak okupio i pokušao krenuti, međutim promašen je smer i konvoj počinje lutati mogadiškim ulicama. Grupu su sve vreme napadali somalijski gerilci, a američki vojnici iz pratnje su desetkovani. Deo vojnika sa zarobljenicima vratio se u bazu, no oko stotinak američkih vojnika ostaje u gradu i dalje odsečeno. U poslepodnevnim satima iz američke baze poslata je jedinica za pomoć odsečenim vojnicima, ali se ona ne uspeva probiti i vraća se natrag u bazu. Uprkos ograničenoj vazdušnoj potpori odsečeni vojnici pružaju otpor tokom cele večeri i dela noći. Istovremeno skupljaju se američke, malezijske i pakistanske jedinice te u jutarnjim satima dolaze u pomoć odsečenim američkim vojnicima, deblokiraju ih i vraćaju u bazu.

U operaciji „Kod Irena“ poginulo je 18 američkih vojnika, a 73 su ranjena, dok je među Somalijcima izgubilo život oko 350 ljudi. Punu odgovornost za neuspeh akcije prihvatio je američki general Gerison.

Razlozi američkog debakla bili su sledeći: nedovoljna vazdušna potpora jedinicama na zemlji koja je bila ograničena samo na helikoptere, nisu napravljene ozbiljne procedure izvlačenja ako akcija krene rđavo, nije bilo planova koordinacije sa ostalim UN snagama u gradu.

Žanr:akcija, drama, istorijski
Godina:2001
Reziser: Ridley Scott
Scenario: Mark Bowden
Uloge:Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore
Uzrast:R
Award:Osvojena 2 oskara
Studio: Revolution Studios
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:144 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...