•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bogat prateći program na Trećem somborskom filmskom festivalu

U pratećem programu Trećeg somborskog filmskog festivala, koji u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor traje od 13. do 16. jula, biće održan koncert rok grupe “Love Hunters”, prezentacije izdavaštva Niškog kulturnog centra i Filmskog centra Srbije, radionica “Kako se gleda film - mala škola bontona”, nastup Žarka Stepanova i benda “Bre”, kao i predstava “Jedan” u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

“Love Hunters”, jedan od najznačajnijih bendova domaće alternativne scene, nastupiće na zatvaranju festivala 16. jula u 21h na Trgu Svetog Đorđa. Predvođeni Milanom Muminom, status kultnog benda stekli su još ranih devedesetih godina prošlog veka, a danas u originalom sastavu: Mumin – glas i gitara, Protektor – bas, Thunderman – bubnjevi, a ojačani gitaristom Vladom Apatinecom, zvuče svežije i energičnije nego ikad. Održali su preko 3000 koncerata po Evropi i regionu i radili muziku za dva filma i tri pozorišne predstave. Frontmen benda, Milan Mumin, dobitnik je Oktobarske nagrade za životno delo i doprinos kulturi grada Novog Sada 2019. godine.

Besplatna radionica “Kako se gleda film - mala škola bontona” će se održati u nedelju, 11. jula i u ponedeljak, 12. jula u terminu od 10h do 14h u Velikoj sali Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor. Projekat obuhvata gledanje dečijih filmova, kao i razgovor, vežbe u kojima će se polaznici upoznati sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma. Predavači su Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar i pisac, magistar teorije umetnosti i medija, i Zoran Janković, filmski, književni i muzički kritičar.

U okviru programa "Espreso u 11" u fokusu su filmsko izdavaštvo Filmskog centra Srbije i Niškog kulturnog centra. Ustanova Niški kulturni centar će u sredu 14. jula predstaviti najnovije brojeve filmskog časopisa "Filaž", knjigu niškog filmskog kritičara i teoretičara filma, Branislava Miltojevića - "Filmovi bez filma" (u izdanju NKC-a) i filmskog autora i producenta iz Beograda, Miroslava Bate Petrovića - "Kinematografija štapa i kanapa". Filmski centar Srbije promovisaće u petak 15. jula svoje novo, kapitalno izdanje “Robert Meki: PRIČA - Sadržaj-struktura, stil i principi pisanja scenarija”, a o knjizi će govoriti Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije. Ovaj program održava se u Atrijumu Gradske kuće.

Otvaranje Trećeg somborskog filmskog festivala, 13. jula u Atrijumu Gradske kuće, upotpuniće nastup umetnika Žarka Stepanova i benda “Bre”, tokom kojeg će publika biti u prilici da čuje izvođenje numere “Ljubav i moda” iz istoimenog filma. Žarko Stepanov je od 2005. do danas ostvario mnoge pozorišne uloge, igrao je u televizijskim serijama i filmovima, a takođe je radio kao voditelj na Naxi radiju i na Prvoj televiziji. Od 2014. godine je stalni član Pozorišta na Terazijama. “Bre Bend” postoji od 2011. godine, a članovi grupe Jelena (vokal), Koca (gitara), Aca (bas), Đole (saksofon), Njegoš (bubanj) već dugi niz godina oduševljavaju publiku širom Srbije izvodeći pesme raznih žanrova (pop, rok, ex yu, funky) kao i obrade narodnih pesama.

Predstava “Jedan” u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije biće održana u nedelju, 11. jula u 21 čas na Trgu Svetog Đorđa. Predstava je nastala po tekstu Sanje Ninković u saradnji sa učesnicima, po scenariju filma “Jastog” savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kom je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa pritiscima koje on sam sebi nameće.

Autor koreografije i režije je Sanja Ninković, dobitnica nagrade "Ohrabrenje". Ova nagrada se dodeljuje najboljem koreografu iz Srbije u selekciji takmičarskog programa Festivala koreografskih minijatura koji organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS). Nagrada predstavlja podsticaj koreografskom stvaralaštvu i razvoju plesne scene u Srbiji. Nagrađenom se pruža priliku za realizaciju nove plesne predstave u produkciji UBUS-a na narednom festivalskom izdanju.

Podsećamo, u filmskom programu festivala će se naći 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu, a selektor programa je Dejan Dabić. Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Na svečanom zatvaranju festivala nagrade će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma. Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.

Foto: Promo

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...