•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bora Todorović

Bora Todorović (Beograd, 5. novembar 1930.) je srpski filmski i pozorišni glumac. Brat je glumice Mire Stupice i otac glumca Srđana Žike Todorovića. Todorović je napustio Mašinski fakultet u Beogradu da bi upisao Pozorišnu akademiju. Diplomirao je 1956. godine u klasi profesora Joza Laurenčića.

Do 1957. godine je član Beogradskog dramskog pozorišta, 1957 — 1961. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (gde se ističe u američkom repertoaru - Artur Miler, Tenesi Vilijams), a od 1961 — 1983. godine beogradskog Ateljea 212 (gde veliki uspeh ima glavnom ulogom u Arseniku i starim čipkama J. Keselringa, 1961). Na filmu debituje likom kolebljivog i neurotičnog partizana u Koracima kroz maglu (1967) Žorža Skrigina. Filmu se vraća tek u drugoj polovini sedamdesetih godina - s pojavom generacije reditelja tzv. praške škole (npr. Nacionalna klasa Gorana Markovića i Poseban tretman (1980) Gorana Paskaljevića). Posle uspeha u istomenom komadu Dušana Kovačevića i u filmu Maratonci trče počasni krug (Slobodana Šijana (1982.) tumači predratnog pionira. S puno oštrine, mimo uobičajenih konvencija igra Pika - džeparoša izvan pravila morala koji uzbudljivo preživljava prve dane rata u Balkanskom špijunu (1983) Branka Baletića. Posebno je zapažen po likovima "autsajdera" (jugoslovenskog "gastarbajtera" u Švedskoj u filmu Mister Montenegro (Dušan Makavejev, 1981), žrtve hipertrofirane provincijalne ideološke paranoje u Balkanskom špijunu Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića (1984.), te opskurnog romskog "kuma", virtuoza u manipulisanju ljudima u Domu za vešanje (Emir Kusturica, 1988), u kojem je jedan od dvoje profesionalnih glumaca. Glumi i na televiziji u serijama Sivi dom, Diplomci, Ceo život za godinu dana, Ljubav, ah ljubav, Rađanje radnog naroda.

Živi i radi u Beogradu.

Nagrade:

Sterijina nagrada za ulogu u predstavi Maratonci trče počasni krug

Nagrada Malih i eksperimentalnih scena za ulogu u predstavi Veština

Nagrada “Ćuran” za uloge u predstavama Maratonci trče počasni krug, Mrešćenje šarana, Pseće srce, Lari Tompson - tragedija jedne mladosti

Zlatni medaljon “Ljubiša Jovanović” za ulogu u predstavi Lari Tompson–tragedija jedne mladosti

Nagrada “Zoranov brk” za ulogu u predstavi Povratak

Nagrada “Pavle Vujisić” za životno delo

Filmske nagrade “Zlatna klapa”, “Zlatni ekran”

Statueta Joakim Vujić, 1997.

Nagrada “Gran pri” za ulogu u filmu Profesionalac u Kanu, 2003. godine

Filmska nagrada Naisa (Ćele kula) za najboljeg glumca Filmskog festivala u Nišu, 2003. godine, za ulogu u filmu Profesionalac

Nagrada Saveza dramskih umetnika Srbije za životno delo "Dobričin prsten" za 2006. godine.

Statueta zlatni ćuran za životno delo

Filmografija:

1956. U mreži

1957. Mali čovek

1961. Pokojnik

1961. Gola cesta

1964. Čovek bez granica

1965. Gorki deo reke Poštar

1966. Čovek bez granica, II deo

1966. Bananin brat (TV)

1966. Roj

1967. Koktel

1967. Koraci kroz magle

1967. Ljubav na plajvaz

1967. Pozicioni rat ljubavnih generala

1967. Jedno tuce žena

1967. Arsenik i stare čipke (TV)

1967. Volite se ljudi (serija)

1967. Probisvet (serija)

1968. Delije Zeleznicar

1968. Evgenija na zrnu graška

1968. Jednog dana, jednom čovjeku

1968. Tuđe glave

1968. Stan (TV)

1968. Pusti snovi

1968. Parničari (serija)

1968. Vukadin (serija)

1968. Kod Londona (serija)

1969. Zigmund Brabender, lovac i ser (serija)

1969. Nedozvani

1969. Rađanje radnog naroda (serija)

1970. Engleski onakav kakav se govori

1970. Mirina TV stupica (serija)

1971. Ulazi slobodan čovek

1971. Ceo život za godinu dana (serija)

1971. Diplomci (serija)

1972. Razvojni put Bore Snajdera (TV)

1972. Nesporazum (TV)

1972. Obraz uz obraz (serija)

1973. Siroti mali hrčki (TV)

1973. Milojeva smrt (TV)

1973. Brauningova verzija

1973. Ludi recnik (serija)

1974. Nedelje sa Anjom (TV)

1974. Jastuk

1974. Ujez (TV)

1974. Rekvijem za teskasa

1974. Pozoriste u kući 2 (serija)

1974. Vlast

1975. Crni petak (TV)

1975. Mili

1975. Džoli džokej

1975. Dvosobna kafana

1976. Izgubljena sreća (TV)

1976. Zvezdana prašina (TV)

1976. Čuvar plaže u zimskom periodu

1976. Uspon i pad Zike Proje (serija)

1977. Mala nocna muzika

1977. Vaga za tačno merenje (serija)

1977. Inferiornost (TV)

1977. Marija Magdalena (TV)

1977. Crni dani (serija)

1978. Stići pre svitanja

1978. Čardak ni na nebu ni na zemlji (serija)

1978. Gospođa ministarka (TV)

1978. Povratak otpisanih (serija)

1979. Šestica, gore levo

1979. Nacionalna klasa

1979. Kakav dan

1980. Vruć vetar (serija)

1980. Avanture Borivoja Šurdilovića

1980. Ko to tamo peva

1980. Poseban tretman

1981. Erogena zona

1981. Baza na Dunavu (serija)

1981. Poslednji čin (serija)

1981. Montenegro

1982. Maratonci trče počasni krug

1982. Twilight Time

1983. Balkan ekspres

1983. Karađorđeva smrt (TV)

1983. Razvojni put Bore Šnajdera (TV)

1984. Kako se kalio narod Gornjeg Jaukovca (TV)

1984. O pokojniku sve najlepše

1984. Ulicni pevači (serija)

1984. Balkanski špijun

1985. Pera Panker

1985. Tajvanska kanasta

1985. Ada

1986. Sivi dom (serija)

1987. Uvek spremne zene

1988. Dom za vešanje

1988. Balkan ekspres 2

1989. Čudo u Sarganu (TV)

1989. Balkan ekspres 2 (serija)

1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove

1991. Sa 204-272 (TV)

1991. Sarajevske priče (serija)

1991. Mala

1995. Podzemlje

1996-1997. Gore dole (serija)

2001. Sladke sanje

2003. Profesionalac

2007. Uvođenje u posao (TV)

2008. Sveti Georgije ubiva aždahu

2009. Balkan ekspres 3

Podeli:



Preporucujemo

Pala poslednja klapa serije „Složna Braća – The Nekst...
Svetska premijera srpske koprodukcije „Elegija lovora”...
Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa...
Goranu Bregoviću nagrada “Šaban Bajramović”
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 22. do 28....
Predstavljanje Filmskog centra Srbije na Festivalu...
27. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce...
Stanley Jordan svira Hendrixa!
Film „Nečista krv – greh predaka” premijerno...
Milutin Petrović i “Nečista krv – greh predaka”:...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet
Zlatni toranj 28. Festivala evropskog filma Palić filmu...
Zrinko Ogresta: Kad ste pozvani na Palić, vaš film nešto...
Održana promocija knjige „Pisci u bioskopu: Književna...
„Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića i...
Beldocs na N1
„Oaza” Ivana Ikića najbolji domaći film po izboru...
The Ice Road (2021) (2021)
Nišville workshop i Jazz for kids 2021
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 22. do 28. jula
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo...
Cineplexx bioskop na otvorenom stiže u Čačak
Premijera prve dve epizode serije „Kljun” na zatvaranju...
28. Palić Film Festival – Gorki List nagrada publike...
POTREBA ZA MRŽNJOM Filipa Čolovića na 27. SARAJEVO FILM...
Palić Film Festival - Izveštaj sa konferencije za medije...
„Prirodna svetlost” Deneša Nađa i „Čuvar brata...
„Gripa Petrovljevih” Kirila Serebrenikova i...
“Plavi cvijet” Zrinka Ogreste i „Frans” Bruna...
Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa...