•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Boris Dvornik (1939 - 2008)

Boris Dvornik (rođen 16. aprila 1939. u Splitu) je hrvatski pozorišni i filmski glumac, reditelj i scenarista. Boris Dvornik je rođen 16. aprila 1939. u Splitu u porodici drvoseče. Svoj talenat za glumu je otkrio u detinjstvu, dok je nastupao u dečjim predstavama. Nakon učenja za električara, počeo je da se profesionalno bavi glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Univerziteta u Zagrebu.

Na filmu je debitovao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug sa tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vreme Drugi svetski ratrata pokušava spasiti mladu Jevrejku oženivši se sa njom. Nakon filma je stekao veliku popularnost, koju potom učvršćuje ulogama iz savremenog života u komedijama Martin u oblacima (1961) i Prekobrojna (1962) Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću (sa kojim je kasnije razvio blisko prijateljstvo).

Do sredine 1960ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966 godine počinje se s velikim uspehom javljati i u filmovoma s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most (S. Krvavac, 1969) i Kad čuješ zvona (Antun Vrdoljak, 1969) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak, 1971) i za ulogu šofera-zavodnika u Opkladi (Zdravko Randić, 1971) osvojio je Srebrnu arenu. Nastupao je više od 40 dugometražnih igranih filmova (neretko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.

Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 1970ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji Naše malo misto. U 1980im, nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik je uglavnom radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Velimir Bata Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugog u nizu otvorenih pisama, u gestu koji je bio viđen kao simbolika raspada SFRJ. 2004. je javljeno da su njih dvojica pokušala da se pomire. Njih dvojica su se javno pomirili 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio da "poslednjih godina nije bilo mržnje između nas", a Dvornik se nadovezao da je to bio "samo nesporazum".

Tokom godina Boris Dvornik je razvio blisko prijateljstvo sa Antunom Vrdoljakom. On ga je nagovorio da učestvuje u politici i, na izborima 1992. kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice, je u splitskoj izbornoj jedinici izabran u Hrvatski Sabor. Uskoro je shvatio da politika nije za njega i dao je ostavku na svoje mesto mesec dana kasnije.

Tokom poslednjih godina Dvornikova karijera je patila od posledica moždanog udara i njegovog alkoholizma, koji se manifestovao u nizu incidenata, od kojih je najpoznatiji napad na posmatrača na hrvatskim predsedničkim izborima 2005.

Dva sina Borisa Dvornika - Dino i Dean Dvornik - su poznati pop muzičari.

Preminuo je u noći izmedju 23. i 24. marta 2008. u Splitu, u Hrvatskoj.

Filmografija:

1960. - Deveti krug

1961. - Martin u oblacima

1962. - Da li je umro dobar čovjek?

1962. - Medaljon sa tri srca

1962. - Prekobrojna

1962. - Sjenka slave

1963. - Licem u lice

1963. - Radopolje

1963. - Zemljaci

1964. - Lito vilovito

1964. - Svanuće

1965. - Čovek nije tica

1965. - Čovik od svita

1966. - Konjuh planinom

1969. - Bitka na Neretvi

1969. - Događaj

1969. - Kad čuješ zvona

1969. - Ljubav i poneka psovka

1969. - Most

1970. - Bablje leto

1970. - Družba Pere Kvržice

1970. - Život je masovna pojava

1971. - Opklada

1971. - U gori raste zelen bor

1972. - Lov na jelene

1972. - Tragovi crne devojke

1973. - Sutjeska

1973. - Živjeti od ljubavi

1974. - Crveni udar

1974. - Derviš i smrt

1975. - Hitler iz našeg sokaka

1977. - Hajdučka vremena

1977. - Letači velikog neba

1978. - Okupacija u 26 slika

1979. - Povratak

1982. - Kiklop

1982. - Moj tata na određeno vreme

1982. - Servantes iz Malog Mista

1983. - Pismo glava

1984. - Tajna starog tavana

1985. - Horvatov izbor

1985. - Od petka do petka

1987. - Marjuča ili smrt

1987. - Tesna koža 2

1988. - Špijun na štiklama

1990. - Karneval, anđeo i prah

1991. - Tajna starog mlina

1996. - Nausikaja

1998. - Transatlantik

1998. - Kanjon opasnih igara

2001. - Posljednja volja

2003. - Doktor ludosti

2004. - Duga mračna noć

Serije:

1966. - Letovi koji se pamte

1970. - Naše malo misto

1974. - Čovik i po

1974. - Kapelski kresovi

1976. - Užička republika

1981. - Velo misto

1986. - Putovanje u Vučjak

1986. - Hokejaši

1988. - Zagrljaj

1988.-1990. - Bolji život

1990. - Neuništivi

2002. - Viza za budućnost

2005. - Duga mračna noć

Podeli:



Preporucujemo

Nova izdanja Filmskog centra Srbije na 27. Festivalu...
Frano Lasić o filmu Elegija lovora: “Zaintrigirala me je...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 25. novembra do 1.decembra
Filmovi sa Letnje filmske škole BINE do 3. decembra online...
Besa 2 - od 27. novembra svakog vikenda na Superstar TV
Jedanaest filmova autora iz Srbije na 13. Merlinka Festivalu
FCS - Selekcija “Nasleđe” od 25. novembra do 9....
Ladies night događaj uz film ,,Gučijevi“ 25. novembra...
Festival Alternative film/video u znaku Nesvrstanih
U prodaji karte za premijeru nove komedije Dušana...
U Parizu je u toku Francusko-srpski koprodukcioni market
Rasprodata premijera filma “Nije loše biti čovek”...
Marko Grba Singh: "Rampart je film o prostorima u kojima...
Junaci našeg doba 2 - od 23. novembra od ponedeljka do...
Anna (2021) – nova distopijska serija stiže na Pickbox...
Branko Đurić i Izudin Bajrović o premijeri komedije...
Azbuka našeg života - od 03. decembra svakog petka na...
Film “Skoči, dušo” na zatvaranju 13. Merlinka...
Beogradska premijera monodrame o Nadeždi Petrović...
SVETSKA PREMIJERA SERIJE BESA NA PRESTIŽNOM TALLINN BLACK...
Karavan srpskog filma tokom decembra u osam gradova Srbije
Ekipa filma „Deset u pola“ u Beogradu: PANDEMIJA ĆE...
Muzej savremene umetnosti Vojvodine - Performans Ivane...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 25. novemba...
Najnovija Diznijeva avantura u Cineplexx bioskopima
MSUV - Izveštaj sa konferencije za medije povodom izložbe...
Direktor Nisvila najavljuje 200.000 posetilaca
FRANCUSKO-SRPSKI FILMSKI SUSRETI #6 1-3. decembar 2021,...
BOŽIĆ ZA PAMĆENJE NA PICKBOX TV-u!
U prodaji karte za premijeru nove komedije Dušana...