•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Born on the Fourth of July (1989)

Ron Kovic (Tom Cruise) je odrastao u patrijarhalnoj i katoličkoj porodici u Massapequau na Long Islandu. U svakom pogledu Ron je izvanredan mladić, akademski je uspešan i fizički snažan zbog čega postaje najistaknutiji član rvačkog tima svoje škole. Kada lokalni marinac poseti školu kako bi pronašao regrute, Ron shvati da ga domovina treba i odluči se prijaviti u vojsku. Ostavlja svoju devojku i odlazi u rat. Kao narednik u Vijetnamu, Ron vodi svoje ljude u patrolu. U iznenadnom napadu američki vojnici su izmasakrirani, a Ron u haotičnoj situaciji greškom ubije jednog od svojih ljudi. Nekoliko nedelja kasnije opet odlaze i izvidnicu tokom koje je Ron ozbiljno ranjen i ostaje paraliziran od prsa prema dole.

Tom Cruise je zabeležio jednu od svojih najvećih uloga glumeći Rona Kovica, heroja i veterana Vijetnamskog rata, koji se povratkom sa ratišta vraća kao invalid koji pati od PTSP-a. Rat je uništio njegov život, ali on pronalazi snagu za novu borbu kao aktivista i kritičar američke politike, koja šalje američku mladež u pogibeljni i nepotrebni rat.

"Rođen 4. jula" osvojio je mnoštvo filmskih nagrada, od kojih, spomenimo Oscara, koga je Oliver Stone poneo kao najbolji reditelj.

Žanr:biografski, ratni, drama
Godina:1989
Reziser:Oliver Stone
Scenario:Ron Kovic, Oliver Stone
Uloge:Tom Cruise, Raymond J. Barry, Caroline Kava
Uzrast:R
Award:2 Oscara, 12 nagrada i 15 nominacija
Box office:70
Studio:Ixtlan
Zemlja:United States
Jezik:Engleski, španski
Trajanje:145 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...