•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Borski susreti u okviru internacionalnog kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost”

Borski susreti u okviru internacionalnog kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost” biće održani od 15. do 19. septembra na nekoliko lokacija u Boru. Na ovom događaju okupiće se transnacionalni istraživački tim i partneri projekta, koji će podeliti svoja istrazivanja i emotivni i intelektualni rad kroz niz susreta uzimajući kinesku inicijativu “Pojas i put”, i način na koji će ona izmeniti estetike i prakse u lokalnom kontekstu kao polaznu tačku. Organizatori su “Šta bi kustosiranje moglo / trebalo da bude” i Narodna biblioteka Bor, a događaj je koncipirala kustoskinja Biljana Ćirić.

Arhitektica Jelica Jovanović će organizovati šetnje sa saradnicima dr Visom Tasićem (inženjer elektrotehnike), Milošem Božićem (član Mesne zajednice Krivelj), Katicom Radojković (koja se bavi proizvodnjom i prodajom sira) i Nemanjom Stefanovićem (student). U planu su i tri večere kineske hrane koje će umetnik Hu Jun koncipirati spremiti sa Ćuom, kineskim kuvarom koji sprema obroke za kineske radnike koji žive i rade u borskom Ciđinu. Priče između zidova Džesfi Dženg predstavljaju arhivu privatnih zapisa koje su ljudi iz čitavog sveta, na raznim jezicima i pismima, slali kineskoj umetnici, na njen otvoreni poziv, kako bi podelili svoja pandemijska iskustva - arhiva će biti otvorena za javnost kao jedinstveni artefakt u sklopu neknjižne građe NB Bor;. Na programu je i Žalbeni performans Robela Temesgena, umetnika rodom iz Adis Abebe, trenutno nastanjenog u Oslu, koji će organizovati radionicu posvećenu telesnim tehnikama žalovanja. Ovo će biti prvi fizički susret učesnika projekta otkako je februara 2020, u Adis Abebi, pokrenuto zajedničko istraživanje.

Kustoskinja Biljana Ćirić je o predstojećem događaju rekla: “U momentu kada čitate ovo saopštenje, trebalo bi da je sve već spremno za Borske susrete, koji se odvijaju u sklopu projekta Novim putevima u novu budućnost, te vas očekujemo da zajedno šetamo kroz Bor. Bor je mali grad, ali u njemu se nalazi naš domaćin ovih susreta – Narodna biblioteka Bor. Bor je, takođe, poznat po ležištima bakra i rudarskoj industriji, koja se razvija od početka 20. veka, ali i po tome što je rudarsko-metalurški kompleks nedavno kupio kineski rudarski gigant Ciđin (Zijin). Kinesko investiranje u borsku rudarsku industriju proizvelo je mnoštvo novinskih napisa povodom raseljavanja stanovništva, eksproprijacije zemljišta i zagađenja.

Biljana Ćirić je takođe dodala: „Bor je, pored toga, i popularna filmska lokacija. Njegove „ozlede” od rudarenja ogromne su, ali i fotogenične, pa je grad pozadina dešavanja u više filmova. Međutim, mi u Bor ne dolazimo da bismo iskopali još jednu sliku njegovih sve širih rana. Kao deo transnacionalnog istraživačkog tima Novim putevima u novu budućnost, dolazimo da bismo se okupili; da bismo sa ljudima iz Bora išli u šetnje koje će organizovati Jelica Jovanović; da bismo probali hranu koju će nam Hu Jun spremiti sa Ćuom, kineskim kuvarom koji sprema obroke za kineske radnike koji žive i rade u borskom Ciđinu; da bismo sa umetnicom Džesfi Dženg u borskoj biblioteci smestili Priče između zidova i da bismo sa Robelom Temesgenom ožalili mesto“.

Dragan Stojmenović, saradnik i bibliotekar iz Narodne biblioteke Bor, u osvrtu na Borske susrete je rekao: “Konačno okupljanje učesnika projekta Novim putevima u novu budućnost na Borskim susretima, nadamo se, neće biti i kraj tog putovanja, mada se može učiniti da je Bor negde daleko i na kraju novog Pojasa i puta – kao nekakva bogato ukrašena, zlatna kopča na kaubojskom opasaču ili možda još jedna rupa za zatezanje ili opuštanje tog kaiša. Konačno ćemo se upoznati, družiti, razmatrati šta smo sve radili u prethodnom periodu na promociji zbornika i predstaviti ga najširoj javnosti, pritom, žaliti uništeno prirodno okruženje, tražiti sakrivene priče među zidovima biblioteke, lutati i otkrivati borske arkade – lukove između stubova francuske kolonijalne uprave, socijalističkog baroka i neokolonijalne prakse liberalnog kapitalizma, na kraju zajednički obedovati hranu koju će pripremati gosti/domaćini”.

Borski susreti će sadržati i promociju publikacije “Novim putevima u novu budućnost”, koja izbliza prikazuje zajednički način rada i istraživanja koji ovaj tim praktikuje od 2020. Zbornik je objavljen u saradnji sa IK Mus (Milano) i Umetničkim muzejom Rokband (Šangaj), a priredila ga je Biljana Ćirić.

Učesnici Borskih Susreta su: Robel Temesgen (umetnik, Adis Abeba), Laris Frožje (direktor Umetničkog muzeja Rokband u Šangaju), Sinkne Ešetu (pisac, Adis Abeba), Ajgerim Kapar (samostalni kustos, Almati, Kazahstan), Jelica Jovanović (arhitektica, Beograd), Hu Jun (umetnik, Beograd/Šangaj/Melburn), Džesfi Dženg (umetnica, Sjamen/Šangaj), Dragan Stojmenović (Narodna biblioteka Bor), simona dvorak (kustoskinja), Vladimir Radivojević (fotograf, Bor), Nebojša Jamasaki (umetnik), dr Visa Tasić (inženjer elektronike), Miloš Božić (član lokalne zajednice Krivelja), Katica Radojković (proizvođač i prodavac sira), Nemanja Stefanović (student)

„Novim putevima u novu budućnost” dugoročni je projekat i istraživačko ispitivanje kojim se promišlja inicijativa „Pojas i put” i kako će ona izmeniti estetike i prakse svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima u Etiopiji, Srbiji, Sloveniji, Uzbekistanu, Kini, Kazahstanu. Borski susreti predstavljaju kulminaciju rada i istraživanja obavljenih u prethodne dve I po godine godine.

Projekat je inicirala i koncipirala kustoskinja Biljana Ćirić, koja je bila i kustoskinja paviljona Republike Srbije na 59. Bijenalu u Veneciji. Osnovala je obrazovnu platformu Šta kustosiranje treba/može da uradi? 2018. godine. Bila je nominovana za Nagradu za kustose „Nezavisna vizija” (Independent Vision Curatorial Award, 2012), koju dodeljuje međunarodno udruženje nezavisnih kustosa ICI. Trenutno razvija dugoročni projekat koji se bavi kineskom inicijativom Pojas i put, naslovljen Novim putevima u novu budućnost. Pohađa praktične doktorske studije kustoskih praksi na Fakultetu za umetnost, dizajn i arhitekturu Univerziteta Monaš u Melburnu.

U ovom istraživanju partneti projekta su : Šta bi kustosiranje moglo/trebalo da bude (Beograd), Zdenka Badovinac (Ljubljana), Umetnički muzej Rokband (Šangaj), Muzej Tajms (Guangdžu), ArtCom (Astana), Robel Temesgen i Sinkne Ešetu (Adis Abeba) i Narodna biblioteka Bor.

Prvu fazu projekta podržali su: Fondacija za umetničke inicijative (FFAI), CURTAIN (Umetnički muzej Rokband), Austrijski kulturni forum, Kustoska praksa Fakulteta za umetnost, dizajn i arhitekturu Univerziteta Monaš i, putem stipendije, Program za istraživačke obuke Vlade Australije.

Borski susreti imaju dodatnu podršku norveške Kancelarije za savremenu umetnost i Fondacija za umetničke inicijative (FFAI)i Monas Univerziteta u Melburnu.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...