•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Brad Bird: Incredibles 2 i veza sa MeToo je slučajnost

Neki gledaoci tumače Incredibles 2 kao odgovor Pixar-a na pokret #MeToo, ali režiser Brad Bird izjavljuje da svaka veza koju nastavak ima sa trenutnom društvenom klimom je čista slučajnost. Kao što je postalo jednaka vrednost za kurs studijske prakse, Incredibles 2 karakteriše preokret uloga, a Helen Parr je u centru pažnje kao lice nove inicijative telekomunikacionog preduzeća DevTech. Elastigirl je pozvana da promeni javnu percepciju supera, nadajući se da će se zakon protiv njih ukinuti u tom procesu.

Incredibles 2 se pojavljuje u vremenu kada su raznolikost i rodna ravnopravnost ogromna diskusiona tačka u filmskoj industriji, pa je za mnoge zanimljivo videti ovakav fokus na Helenu ovog puta. Međutim, oni koji žele da više pročitaju o specifičnosti o zapleta i gledaju kako Pixar pravi neku vrstu izjave možda bi želeli da provere Birdove komentare o tom pitanju, jer to nije bila namera filmskih stvaraoca tokom razvoja.

Screen Rant je imao priliku da poseti Pixar Animation Studios za Incredibles 2 press dan ranije ovog meseca, a tokom konferencije za štampu, Bird je upitan o raznolikosti filmova Incredibles. Spomenuo je #MeToo pokret u svom odgovoru, tvrdeći da je Helen-ina uloga bila glavna od početka:

Samo pričamo priču koju želimo da kažemo. Neki ljudi su primetili - upravo smo počeli da pričamo o tome - da smo to usmerili ka pokretu #MeToo jer ima ženskog vođu i sve ove stvari. Imao sam tu ideju odmah posle prvog filma. To je najstarija ideja u ovom filmu, i istraživanje moći Jack Jack-a. Mi stvarno ne reagujemo na sve ono što je stvar trenutka, jer naš vodeća vremena su toliko dugi. Samo moramo da pričamo priče koje želimo da kažemo.

Kao što Bird ukazuje, animiranim filmovima treba puno vremena da se završe. Za kontekst, započeo je pisanje scenarija Incredibles 2 u 2015. godini, nekoliko godina pre nego što je skandal Harvey Veinstein potresao Hollywood. Kampanje kao #MeToo i #TimesUp nisu bile preovlađujuće pre nekoliko godina, tako da bi bilo teško da ih Bird integriše u narativ. Ako je pokušao da uključi bilo kakav "blagovremen" socijalni komentar, možda je već zastarelo koliko se brzo stvari menjaju u stvarnom svetu. Najbolji put akcije za Bird-a i njegov tim je samo da izađete i ispričate šaljivu, zabavnu priču koja će se idealno zadržati bez obzira na to u kom periodu se ona gleda. Incredibles je poznat po tome što koristi neverovatne porodične teme, što je nešto što je Bird zadržao za nastavak.

Takođe je važno setiti se da je u prvom filmu Elastigirl već bila jak karakter, tako da ovde nema prave promene. Bila je svetski poznat superheroj u godinama pre njenog braka sa gospodinom Incredible, i čak ga spasila iz zatočeništva u trećem činu. Dajući joj veći udeo u centru pažnje u Incredibles 2 jednostavno je prirodan način da franšiza napreduje. Postoji jasan, zapletom vođen razlog zbog kojeg DevTech pokreće svoj plan sa njom, tako da nema nikakvih političkih agendi u komadu. Naravno, bioskopski gledaoci mogu ceniti slučajnost, ali to je sve.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...