•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Branislav Lečić

Branislav Lečić (Šabac, 25. avgust 1955) je srpski glumac i političar.

Rođen je u Šapcu od oca Aleksandra i majke Živane kao jedinac.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1978. godine u klasi profesora Minje Dedića. Svojom debitantskom ulogom Fikreta u filmu „Specijalno vaspitanje“ (1977) Gorana Markovića, postavlja parametre za dalje tumačenje neprilagođenih osoba. Posebno se ističe odlučnim, beskompromisnim likovima, čvrsto uverenim u ispravnost svojih postupaka. Veoma zapaženu i istaknutu ulogu ostvario je u TV seriji „Sivi dom“ (1984), režisera Darka Bajića. Vrlo je uspešan i u pozorištu, za šta je bio višestruko nagrađivan. Jedan je od osnivača najznačajnijih alternativnih pozorišnih grupa koje su bitno uticale na pozorišni život u zemlji. Član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1980. godine.

Pored glume, bavi se i političkim radom: vodio je tzv. „Plišanu revoluciju“ (protest kod Terazijske česme), a nakon pobede demokratskih partija i petooktobarskih promena, bio je ministar za kulturu u prvoj demokratskoj vladi Srbije, koju je predvodio Dr Zoran Đinđić, a koja je izabrana 25. januara 2001. godine. Nakon isključenja Čedomira Jovanovića iz Demokratske stranke napušta je i postaje jedan od osnivača Liberalno-demokratske partije (2005), a zatim i član predsedništva stranke. Godine 2007. napušta LDP, a u maju 2010. godine, pristupa Demohrišćanskoj stranci Srbije, čiji je zamenik predsednika. Od 2010. godine je u braku sa 31 godinu mlađom Ninom Radulović, sa kojom ima sina Lava.

Još osamdesetih godina, jedna od najgledanijih predstava JDP-a bila je Ludi od ljubavi, u kojoj je briljirao sa Vladicom Milosavljević. Trenutno u svom matičnom pozorištu JDP igra u predstavi „Nije smrt biciklo da ti ga ukradu“. U Zvezdara teatru, najgledanija predstava prethodne sezone je bila „Generalna proba samoubistva“ u kojoj tumači dve uloge. Od prošle sezone, glumi i u predstavi „Samoudica“ u Ateljeu 212. Branislav Lečić se oprobao i u dečjem pozorištu Boško Buha u predstavi „Zmajovini pangalozi“. U Narodnom pozorištu od sezone 2011/2012. godine igra u predstavi Kanjoš Macedonović.

Filmografija:
1970.-te
1977. Ančika Dumas
1977. Specijalno vaspitanje
1979. Ti međutim stojiš na velikoj reci

1980.-te
1980. Hajduk
1980. Interesi
1981. Kraljevski voz
1981. Piknik u Topoli
1981. Dečko koji obećava
1981. Baza na Dunavu
1981. Svetozar Marković
1981. Sedam sekretara SKOJ-a
1982. Venerijanska raja
1982. Direktan prenos
1983. Igmanski marš
1984. Ubica
1984. Formula 1
1985. Srebrena lisica
1985. Miklošićeve sirene
1985. Tombola
1985. Ljubavne priče
1985. Priče iz fabrike
1986. Vrenje
1986. Crna Marija
1986. Rodoljupci
1986. Trgovci i ljubavnici
1986. Divlji vetar
1986. Sivi dom
1987. Oktoberfest
1987. Vuk Karadžić
1988. Život sa stricem
1988. Čavka
1988. Rudi
1989. Boj na Kosovu
1989. Masmediologija na Balkanu
1989. Seobe

1990.-te
1990. Balkanska perestrojka
1990. Ljeto za sjećanje
1990. Gluvi barut
1991. Metla bez drške 3
1991. Čaruga
1991. Moj brat Aleksa
1991. Holivud ili propast
1992. Bulevar revolucije
1992. Prvi put s ocem na jutrenje
1992. Aleksa Šantić
1993. Tri karte za Holivud
1994. Pokvarenjak
1994. Rođen kao ratnik
1994. Ni na nebu, ni na zemlji
1995. Podzemlje
1994-1995. Otvorena vrata
1996. Sudbina jednog razuma
1996. Bila jednom jedna zemlja
1997. Balkanska pravila
1998-1999. Porodično blago

2000.-te
2000. Tajna porodičnog blaga
2002. Porodično blago 2
2002. Lavirint
2003. Profesionalac
2006. Šejtanov ratnik
2007. Urota
2008. Na lepom plavom Dunavu
2008. Pečat
2007-2008. Vratiće se rode
2008. Sveti Georgije ubiva aždahu
2008. Human Zoo
2008. Zaustavi vreme

2010.-te
2010. Montevideo, Bog te video!
2011. Oktobar
2012. Montevideo, Bog te video! (TV serija)
2012. Vojna akademija (TV serija)
2013. Zvezdara (TV serija)
2014. Zmajovini pangalozi

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

MONODRAMA TIHOMIRA STANIĆA ,,DETINJARIJE” I PRVA NEDELJA...
SUPSTANCOM I POKLON MURALOM ZAOKRUŽENO FINALE SLOTER...
Svakog utorka snižena cena ulaznice i besplatno Lemonade...
Dodelom nagrada i projekcijom filma “Za danas toliko”...
Drugog dana Bašta Festa prikazano devet filmova iz osam...
Umetnicko slikanje sa ljubimcima na terasi CineStara u...
Selekcije „Europe 4 Kids”, „Best of Europe” i...
Konkurs za prijavu filmova na 18. Festival srpskog filma...
ZLATNA MACOLA ZA FILM SUPSTANCA
Vatrena završnica Sloter festivala: Horor projekcije za...
Jelena Gavrilovic na dodeli filmskih nagrada u Londonu
Žarko Laušević posthumno dobitnik nagrade „Specijalni...
Anica Dobra, Fedon Papamihael i Ademir Kenović laureati...
Holivudski glumci Džon Sevidž i Lazar Rokvud gosti 6....
Nišville radio od sada i na YouTube kanalu!
Svečano otvoren 11. Bašta Fest
Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 31....
Doljevac domaćin spektakla: Premijera „Supstance“ i...
11. Bašta Fest – izveštaj sa trećeg festivalskog dana