•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Branka Veselinović

Branka Veselinović (Stari Bečej, 16. septembar 1918) je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Rođena je 1918. kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića. Roditelji su poreklom iz Jaše Tomića.

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Posle dve godine studija, sa tek 19 godina, otišla je na praksu 1938. godine u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) i postala glumica igrajući u predstavi „Karlova tetka“. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Kao veoma mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. Ali nešto kasnije, on je kao američki državljanin, odlučio da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali. Posle okupacije aprila 1941. godine, okupator je zatvorio pozorište, a glumci su se razišli.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940-1942), Narodnom (1944-1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947-1978). Igrala je i u Ateljeu 212. U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine. Sa Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Branka Veselinović je od 1980. četiri godine bila ambasador UNICEF-a.

Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada i mnoge druge. Posebno se angažovala u humanitarnim priredbama za decu, mada nije imala dece. Poliglota je, govori engleski, ruski, nemački, francuski i mađarski jezik.

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori. Kada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je između ostalih bio i Meša Selimović.

Zahvaljujući njoj i Mlađi dodeljuje se Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ počev od 2012. godine. Dosadašnji dobitnici su: Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković i Nataša Tapušković.

Aktivna je i dalje, iako u 100. godini života Branka obilazi Domove za nezbrinutu decu, Domove za stara lica i invalide gde recituje i izvodi monologe.

Filmografija:
1950.-te
1950. Muva
1953. Opštinsko dete
1957. Mali čovek
1957. Pop Ćira i pop Spira
1957. Kirija

1960.-te
1960. Bolje je umeti
1960. Ožalošćena porodica
1959 - 1960. Servisna stanica
1960. Zajednički stan
1961. Velika turneja
1961. Serafimov klub
1962. Mediteransko putovanje
1962. Srećna nova godina
1963. Detelina sa tri lista
1962 - 1963. Muzej voštanih figura TV serija
1963. Promaja (serija)
1963. Šest svečanih pozivnica (TV serija)
1964. Ateks
1964. Narodni poslanik
1964. Šest svečanih pozivnica
1964. Narodni poslanik
1966. Lola Đukić i Novak Novak
1966. Sretni umiru dvaput
1966. Pre rata Gina
1966. Ljudi i papagaji
1967. Budućnost sveta
1967. Smoki (TV serija)
1967. Zabavlja vas Mija Aleksić
1967. Krug dvojkom (TV serija)
1967. Probisvet (TV serija)
1967. Dežurna ulica
1968. Ne igraj se ljubavlju (TV)
1968. Naši sinovi
1968. Ne igraj se ljubavlju
1968 - 1969. TV Bukvar
1969. Veselo veče - 20 godina

1970.-te
1970. Protekcija (TV film)
1970. Dvanaest stolica
1971. Sladak život na srpski način
1971. Dom i lepota
1972. Zločin i kazna
1972. Glumac je, glumac
1972. Građani sela Luga
1972. Majstor i Margarita
1974. Mister Dolar
1977. Babino unuče (TV serija)

1980.-te
1982. Tri sestre
1984. Supermarket (TV serija)
1989. Smehotvorci (TV serija)

1990.-te
1993. Ruski car

2000.-te
2005. Ljubav, navika, panika
2006. Seljaci (TV serija)
2014. Urgentni centar (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Ladies night uz dugoočekivani nastavak filma ,,After" u...
Onlajn razgovor sa Želimirom Žilnikom
Darko Bajić i Ana Franić na dodeli nagrada 3. Dunav Film...
Rami Malek je negativac u filmu ‘No Time to Die’ i...
Stvarni ljudi – stvarna mesta na ovogodišnjem Beldocsu
Hristina Popović, Mladen Đorđević i Filip Đurić u...
Inspektor Benks (DCI Banks): Nova britanska...
Preminula glumica Dajana Rig
Objavljen kompletan program 27. Međunarodnog festivala...
Bioskop Vilin Grad – repertoar od 17. do 23. septembra
Stvaralaštvo legendarnog Maka Sajka u fokusu četvrtog...
Sutra počinje 27. Festival evropskog filma Palić
Radni susreti: Razgovor sa pozorišnim i vizuelnim...
Senke nad Balkanom 2 imaju najviše nominacija za FIDES
The Platform (El hoyo) (2019)
Milica Mandić hrabra poput Mulan
Dodeljene nagrade u programskom segmentu Serbian Docs in...
Trejler za film o Bondu za dva dana imao skoro sedam...
Srpska premijera filma 'Koncentriši se, baba' sa Mirom...
Svečano otvoren 27. Festival evropskog filma Palić
Saša Radojević: Danas imamo apsolutno fascinantne...
Wesley Snipes preporučuje gledanje ‘Coming 2 America’...
Srpska premijera filma 'Zaceli me' Danijele Štajnfeld na...
Predstavljamo vam top 5 filmova koje ne smete propustiti na...
The Suicide Squad oslobodiće novu stranu Harley Quinn,...
Vladimir Andrić i Slavčo Malenov dobitnici Nagrade za...
Trejler novog SF filma 'Dune' pogledalo više od 20 miliona...
Američki filmski institut uvrstio Gretu Garbo među pet...
Svetlana Bojković: Imala sam sreću da budem savremenik...
Sutra svečano zatvaranje i dodela nagrada 13. Beldocs...