•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Branko Pleša (1926 - 2001)

Branko Pleša (Kiseljak, 6. mart 1926 — Beograd, 8. jun 2001) je bio srpski glumac.

Rođen je 6. marta 1926. godine u Kiseljaku Bosna i Hercegovina. Završio je osnovnu školu i pohađao gim­naziju u Vinkovcima. Studije glume završio u Zemalj­skoj glumačkoj školi u Zagrebu i Pozorišnoj akade­miji u Beogradu. Prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu (sezona 1945/46.), zatim od 1946. do 1947. angažovan u Splitu, a 1947. godine prelazi u Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu., gde doživljava punu afirmaciju.

Pored glume bavio se pozorišnom, televizijskom i filmskom režijom (film Lilika). Sin Goran se takođe bavio glumom.

Umro je u Beogradu 8. juna 2001. godine.


Filmografija:

1940.-te
1947. Slavica
1949. Priča o fabrici

1950.-te
1950. Crveni cvet
1953. Daleko je sunce
1955. Lažni car
1955. Pesma sa Kumbare
1957. Na kraju puta
1957. Mali čovek
1958. Kroz granje nebo
1958. Aleksa Dundić
1959. Vetar je stao pred zoru

1960.-te
1960. Partizanske priče
1960. Akcija student
1961. Legge di guerra
1962. Trojanskog rata neće biti
1963. Nasilje na trgu
1964. Vrtlog
1964. Zavera
1964. Marš na Drinu
1965. Provereno nema mina
1966. Lutka sa kreveta br. 21
1967. Nikad se ne zna
1967. Arno i Jane
1967. Bomba u 10 i 10
1968. Pre istine
1968. Bračna postelja
1968. Vuk sa Prokletija
1968. Sezona lova
1968. Bez trećeg
1969. Tri serenade
1969. Krčma na glavnom drumu
1968-1969. TV Bukvar

1970.-te
1970. Slučaj Openhajmer
1970. Lilika
1970. Bablje leto
1970. Papagaj
1971. Dom i lepota
1971. Pesnikova pisma
1971. Nirnberški epilog
1971. Romance of a Horsethief
1972. Razvojni put Bore Šnajdera
1972. Sarajevski atentat
1972. Haus am Meer
1972. Paljenje Rajhstaga
1972. Amfitrion 38
1972. Savonarola i njegovi prijatelji
1972. Majstor i Margarita
1973. Štićenik
1973. Bombardovanje Nju Hejvna
1973. Peta kolona
1974. Partizani
1974. Petao nije zapevao
1974. Zašto je pucao Alija Alijagić
1974. Florijanović
1974. Meri Rouz
1974. Obesenjak
1974. Derviš i smrt
1974. Partizani
1974. Dimitrije Tucović
1975. Prokletinja
1975. Pesma
1976. Od pet do sedam
1976. Vlajkova tajna
1976. Grešno dete
1977. 67. sastanak Skupstine Kneževine Srbije
1979. Partizanska eskadrila
1979. Prva srpska železnica

1980.-te
1981. Svetozar Marković
1982. Tri sestre
1982. Sabinjanke
1984. Čaj u pet
1985. Alles Paletti
1987. Pogrešna procena
1988. Neka čudna zemlja
1988. Vuk Karadžić
1989. Sabirni centar

1990.-te
1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove

1996-1997. Gore dole
1998. Džandrljivi muž

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

HOTEL ZA INSEKTE KAO REZULTAT EDUKATIVNE I ZABAVNE...
Više od 70 ostvarenja na ovogodišnjem FAF-u
Muzička porodica Ude 10. decembra na Kolarcu
Bh. kandidat za Oscara, „Balada“ Aide Begić, od danas...
Filmski festival Merlinka od 8. do 11. decembra u Domu...
Kako danas izgleda sin Del Boja Trotera iz Mućki
Nišvil u minusu 11.2 miliona
Glumica Ksenija Marinković otvorila 28. Festival autorskog...
"AVATAR: PUT VODE" PREMIJERNO OD 14. DECEMBRA - KARTE U...
Otvaranje izložbe Sadka Hadžihasanovića ,,Don’t Play...
Emili Blant: Dosadilo mi je da budem opasna i verbalno...
Kejt Vinslet oduševila sve humanim gestom
Nakon velikog uspeha izložbe Kiki Smit, nova izložba u...
Demi Moore i 13 godina mlađi švajcarski kuvar raskinuli...
NAJGLEDANIJI FILM U SVETU I KOD NAS “CRNI PANTER: VAKANDA...
Top Gun je postao još bolji Tom Kruz dobio urnebesnog...
Srpska premijera filma „Kristina“ Nikole Spasića na...
ZVEVDA HOLIVUDA ANJA TEJLOR-DŽOJ I RENOMIRANI BRITANSKI...
Selekcije Hrabri Balkan, Bande à part i Sirovo na 28....
Srpski filmovi i brojna delegacija na IDFA festivalu u...
Nije trebalo da snimite nastavak Top Guna bez našeg...
Izložbe austrijskih umetnica Johane Brukner i Rozmeri...
Druga konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije
Morgan Frimen na meti kritika nakon otvaranja Svetskog...
Nesvakidašnja filmska priča o životu Dejvida Bouvija...
Govorite li ženski? - panel o ženskom književnom jeziku
Kako je FIFA dobila crveni karton: Netflixov dokumentarac o...
Šlomo Minc i Vojvođanski simfonijski orkestar 29.11. u 20...
ŽIVOPISAN PRIKAZ OSNAŽIVANJA ŽENA '60-ih GODINA U...
Pozorište lutaka - repertoar za nedelju 20. novembra