•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Breach (2020)

Iako 2020. nije bila svedok puštanja previše fantastičnih naučnofantastičnih poduhvata, bilo je nekih solidnih naslova, kao što su Richard Stanley-ev ‘Color Out of Space’ i posebno dirlјiv ’The Vast of Night’. Visceralni, gotovo distopijski horori koji su mučili 2020. godinu u stvarnom svetu stvorili su prazninu, uvodeći potrebu za begom u izmišlјene svetove koji su uronjeni i zamršeni. Naučno-fantastični triler režisera Jon Suits-a, pušten direktno na VOD (video na zahtev), Breach, definitivno nije korak u tom smeru, jer je za to predvođen neoriginalnom i potpuno izvedenom premisom koja je predstavlјena u svoj njenoj klišeiranoj slavi, iako u njoj učestvuju istaknuti glumci poput Bruce Willis-a i Thomas Jane-a. Breach ima karakteristične trenutke B-film zabave, koji proističu više iz krajnje smešnog pogublјenja nego od iskrenog napora da se stvori zadivlјujući svemirski horor.

Smešten u 2242. godinu, Breach počinje pretpostavkom da smrtonosna kuga briše veći deo čovečanstva, što je jezivo ogledalo stvarnih događaja, s obzirom na to da je film snimlјen tokom jeseni 2019. Kao i većina naučnih fantastika, Breach predstavlјa Zemlјu kao ne nastanjivu zbog ove katastrofe, podstičući šačicu preživelih da budu prebačeni u koloniju na planeti nazvanoj "Nova Zemlјa". Detalјi o ovoj novoj matičnoj planeti ostaju u potpunosti odsutni, jer se Breach ne uklapa u kliše, naime glavni zaplet je u spašavanju trudnice Hayley (Kassandra Clementi) i njenog dečka Noa (Cody Kearsley). Nјih dvoje se bore da se ukrcaju na poslednji brod koji je krenuo ka novoj planeti, na kraju uspevajući u tome - međutim, Noah, budući slepi putnik, predstavlјa se kao član brodskog osoblјa, uglavnom zadužen za čišćenje toaleta letelice.

S obzirom da je poslednjih 300.000 kolonista, uklјučujući Hayley, i mrzovolјnog brodskog admirala (Jane) postavlјeno u šestomesečni krio-stanje, brodska posada njihogu misiju izvršava na gotovo neobuzdan, mlitav način. Nakon toga sledi dramatično predstavlјanje jednog od brodske veteranske posade, Clay-a (Willis), koji je izgleda više zainteresovan da ukori Noa-a zbog njegove profesionalne nesposobnosti, nego da preuzme odgovornost kada se sav pakao kasnije oslobodi zbog parazitskog vanzemalјca koji se ušunjao na brod. Noah se očigledno bori da se uklopi, radeći njegove zadatke bez entuzijazma, jer mu je prioritet da osigura sigurnost i dobrobit Hayley i njihovog nerođenog deteta. Dok se Breach kreće napred-nazad između Noah-ovih bezvolјnih poslova i posade koja se diže, tragedija dolazi kada jedan od članova posade bukvalno eksplodira nakon što je domaćin vanzemalјskom parazitu koji je uspeo da se ušunja u pivo koje je uneo na svemirski brod.

Ovaj vanzemalјac koji menja oblik, zarazi još jednog, sledećeg člana posade, tečnost njegovih organa pretvori u crni mulj i koristi njihova tela kao osetlјivo kožno odelo namenjeno zlobnom napadu na onoga na koga naiđe. Uprkos zastrašujućem nedostatku ovih sekvenci, Breach dolazi više poput parodije na uverlјive naučno-užasne filmove poput ‘Alien’ i ’The Thing’, minus spretno pogublјenje, napeta atmosfera i sveobuhvatan sjaj ovih filmova. Čini se da je Kearsley potpuno pogrešno promašen kao vodeći u filmu, jer njegove drvene performanse i nejasno prisustvo na ekranu ne pomažu u pobolјšanju teške premise filma. S druge strane, Willis izbacuje zbunjeno izvođenje Clay-a, prožimajući film sporadičnim trenucima kampiranog humora, prepunog jednosavnih rečenica koje izgledaju urnebesno smešno zbog činjenice da su tako loše napisane. Toliko da, u posebno napetoj sekvenci, kada Noa pita Clay-a, „Gde ide taj otvor?“, on mlitavo odgovara sa „Otvori idu na puno mesta, mali“. Efekat je nenamerno glup, vrsta koja često prati filmove koji su izuzetno svesni sopstvene površnosti.

Uprkos njegovim nedostacima, Breach ima određene zanimlјive teme koje se provlače kroz njegov narativ, uklјučujući nepremostivu snagu lјudske volјe protiv stvorenja koja su izgleda izašla iz kosmičke praznine, i svojstvene skromnne tendencije koje neki od nas gaje. Međutim, ovi elementi se niti dopunjuju niti podmeću kroz njegovo surovo pripovedanje priča, posebno jer se film završava zaokretom koji je u najmanju ruku predvidlјiv čak i po standardima B-filmova. Podržavajući zapletenu radnju i nezadovolјavajući zaklјučak, Breach je naporan sat i nešto, sa njegovim otrcanim tretmanom žanra kosmičkog horora i šlјamlјavim humorom koji izaziva jezu.

Žanr:akcija, sf
Godina:2020
Reziser:John Suits
Scenario:Edward Drake, Corey Large
Uloge:Cody Kearsley, Bruce Willis, Rachel Nichols
Uzrast:R
Studio:308 Ent, Almost Never Films Inc., Aloe Entertainment
Zemlja:Canada
Jezik:engleski
Trajanje:92 minuta
Podeli:



Preporucujemo