•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Brojni srpski filmovi i manjinske srpske koprodukcije u programima 30. Filmskog festivala u Kotbusu

Usled dobro poznatih pandemijskih okolnosti, 30. Filmski festival u Kotbusu, u Nemačkoj, festival istrajno usredsređen na istočnoevropske kinematografije, ove će jeseni biti održan u nešto drugačijem terminu (od 8. do 13. decembra), a i ovog puta je savremeni srpski film zastupljen u više programskih celina i kategorija.

Premijerno u glavnom takmičarskom programu celovečernjih igranih ostvarenja biće prikazan novi srpski film „Živ čovek“ scenaristkinje Milene Marković i reditelja Olega Novkovića, a tu je već višestruko nagrađivana „Oaza“ Ivana Ikića, kao i manjinska srpska koprodukcija, film „Mater“, kojim je na planu dugometražnog igranog filma debitovao Jure Pavlović.

„Živ čovek“ je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu. Šta je sloboda i kada je čovek živ, o tome, kažu, između ostalog, govori ovaj film Olega Novkovića.

Pored Nikole Đurička, glavne uloge u filmu u ovom filmu tumače Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović i drugi. Novković je već dva puta je ovenčan Glavnom nagradom upravo festivala u Kotbusu – u slučajevima filma „Rudarska opera“ (2006) i „Beli beli sve“t (2010).

S druge strane, u takmičarskom programu kratkih igranih ostvarenja nadmetaće se „Šerbet“ mladog reditelja Nikole Stojanovića, dok će programska celina Spectrum pred gledaoce dovesti dugometražno dokumentarno osrtvarenje „Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića i još jedna manjinska srpska koprodukcija, film „Ja sam Frenk“ Metoda Peveca.

Osim toga, Srbija će imati predstavnike i u kategoriji naslovljenoj jednostavno Hitovi (Hits). Reč je o „Realnoj priči“, rediteljskom prvencu glumca Gordana Kičića, a tu je i ruski blokbaster „Sluga“, u kome srpski glumac Miloš Biković tumači glavnu ulogu.

A industrijskom delu programa 30. izdanja Filmskog festival u Kotbusu u pododeljku i koprodukcionom marketu nazvanom CoCoWIP (Connecting Cottbus: Works in Progress – Radovi u toku), između ostalih, biće predstavljen i projekat crnogorsko-srpskog dugometražnog igranog filma „Supermarket“ reditelja Nemanje Bečanovića. U pomenutom filmu jednu od dve glavne uloge igra srpski glumac Bojan Žirović.

Autor fotografija iz Živog čoveka je Jovan Ilić

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....