•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Burgess Meredith (1908 - 1997)

Oliver Burgess Meredith (16. novembar 1908 – 9. septembar 1997) bio je američki glumac poznat po raznovrsnosti svojih uloga. Najpoznatiji je po ulozi Mickeya Goldmilla, trenera Rockyja Balboe u filmovima o Rockyju i Pingvina u TV-seriji Batman. Takođe je nastupao kao "Deda Gustavson" u filmovima Grumpy Old Men i Grumpier Old Men.

"Nakon pojavljivanja u preko 120 filmova, Rocky je moj prvi smash hit," rekao je veteran dasaka, velikog platna i televizijskih serija, Burgess Meredith, koji je ostvario veliki uspeh na polju glume tokom 60-ih godina svog života. Prepoznat kao pravo glumačko blago u drugoj polovini 20-tog veka, Meredith se prosto utopio u lik Mickeya Goldmilla, tokom jednog intervjua 1983-će godine. Rekao je: "Mickey je jedna od mojih omiljenih uloga. Sreo sam mnogo ljudi njegovog kova u svoje vreme, ljudi koje je život prebio i bacio na samo dno. Volim ga jer, uprkos svojoj ličnoj propasti, on želi da svog mladog prijatelja Rocky-a, spasi slične sudbine."

Burgess Meredith je rođen Novembra 16-og, 1909, u Cleveland-u, Ohio. Bio je najmlađi od troje dece doktora Williama Georgea Mereditha, i njegove bivše supruge Ide Burgess, a takođe i unuk Olivera Clinthusa Burgessa, osnivača prve Clevelandske Metodističke crkve. Glumački debi doživljava 1937 godine, u ekranizovanoj verziji novele „Winterset“. Nakon zapažene uloge u ovom ostvarenje, dobija uloge u filmovima „Of Mice and Men (1939)“; „Idiot's Delight (1939)“, sporednu ulogu, rame uz rame sa Clark Gableom i Normom Shearer; „Tom, Dick and Harry (1941)“, kao partner Ginger Rogers; „Madame X (1966)“ sa Lanom Turner; i „Stay Away, Joe (1968)“ sa Elvis Presleyem. Ovo je samo deo impresivne liste filmova u bogatoj karijeri Burgesa Mereditha.

Umetnik, koji je na glumu gledao kao na konstantnu avanturu, bio je među prvim zvezdama koje su učestvovale u formiranju televizije. Na malom ekranu, pravio je ogromne poduhvate, preuzimajuću veliki broj ponuđenih uloga, koje su varirale od naracija u seriji dokumentarnih filmova „National Geographic“ serijala, preko uloge Pingvina u jednoj od najgledanijih serija svih vremena, "Batman", pa sve do uloge Benjamina Franklina, i revolveraša Joe-a. Njegov najpoznatiji lik iz ovog perioda, bio je i ostao „Pingvin“. U toku snimanja serije, Meredith je razvio njegov hrapavi, grubi glas, igrom slučaja: Dvadesetak godina ranije, ostavio je pušenje, ali je za ovu ulogu bilo neophodno da non-stop drži u ustima upaljenu cigaretu. Dim bi mu stao u grlu, i on bi počeo da priča takvim tonom. Da bi prikrio efekat koji je na njega ostavljao dim, ubacivao je čuveni pingvinov smeh u svakoj od ovih situacija. "Ustvari, bio je to jako čudan zvuk za jednog pingvina," rekao je Meredith. "Više sam zvučao kao nekakva patka.

Privatni život je živeo u duhu avanture, što je preneo i na platno. Bio je kapetan jedne vojne jedinice tokom II svetskog rata i, pošto je iskusio teškoće tokom „McCarthy Ere“, bio je pravi as u borbi za ljudska prava. Burgess je takođe imao farmu konja, a bio je i predsednik „Delfin“ fondacije, koja se bavi istraživanjem komunikacione moći delfina, kitova i drugih morskih sisara. Kod kuće je imao ogroman vinski podrum, a zidovi su mu bili prekriveni njegovim slikarskim radovima.

Osvrćući se ka svojoj dugoj i šarolikoj karijeri, Burgess kaže, "Ja sam rođen kao karakterni glumac, i nisam morao da se odreknem mladosti da bi me ozbiljno shvatili. I nikada nisam bio vođa. Nikad nisam imao ni devojku. Hvala Bogu, pa je iza scene bilo potpuno drugačije!" Imao je aktivnu romantičnu karijeru. Bio je oženjen sa Helen Derby Berrien, Margaret Perry Frueauff, lepoticom Paulette Goddard (bivšom suprugom Charlija Chaplina) kao i sa Kajom Sundsten. Među mnogim nagradama (a lista je prevelika) za njegove glumačke sposobnosti, bile su i (jedna-do-druge), dve nominacije za „Oskara“, 1975 za „The Day of the Locust“ i 1976 za ulogu Mickeya Goldmilla u filmu Rocky.

Burgess se setio jedne noći, kada se dobar deo filmske ekipe, krišom uvukao na jednu od projekcija „Rockija“: "Kada smo gledali grubu verziju filma na univerzitetu Južne Kalifornije, od vibracija smo drhtali i Silvester i ja. Reakcija je bila neverovatna." "Biti deo „Rocky“ fenomena, za mene je od samog početka bilo nešto što se voli svim srcem. Rocky III je za mene ipak nešto što se ne da porediti ni sa čim drugim." U priči o ulozi Mickeya u filmu „Rocky III“, Sylvester Stallone dodaje da je Mickey razvio očinski odnos, i ljubav prema Rocky-ju. Jedan bez drugog, oni su ništa. Njihova srećna budućnost zavisi od toga da li će biti jedan uz drugoga." "U prilog svim drugim elementima koje je Mickey uneo u samu priču, scenario je sadržao tople i dirljive, očinske izlive ljubavi između mentora i učenika ili prosto – dva najbolja prijatelja, i to su scene koje su najsvetlija tačka „Rocky“ filmova."

Meredith je igrao u četiri, od ukupno šest nastavaka, s’ tim što se u petom delu vratio u Rokijevim flashback-ovima. Nakon što je neko vreme istovremeno bolovao od „Melanoma“ raka kože i degenerativnog oblika Alchajmerove bolesti, Burgess Meredith je umro u svom domu u Malibuu, California, septembra 1997. Imao je 88 godina. Rocky V je bio njegov poslednji veliki film.

Filmografija:
2011 Biography (TV series documentary)
1996 Ripper (Video Game)
1995 Grumpier Old Men
1995 Across the Moon
1995 Tall Tale
1994 The Great Battles of the Civil War (TV mini-series documentary)
1994 Camp Nowhere
1993 Grumpy Old Men
1993 In the Heat of the Night (TV series)
1992 Lincoln (TV movie)
1992 Mastergate (TV movie)
1991 Night of the Hunter (TV movie)
1990 Rocky V
1990 State of Grace
1990 Oddball Hall
1989 The Wickedest Witch (TV movie)
1988 Full Moon in Blue Water
1988 Hot to Trot
1987 Mister Corbett's Ghost (TV movie)
1987 King Lear
1987 G.I. Joe: The Movie (video)
1986 Outrage! (TV movie)
1986 The Blinkins (TV movie)
1985 Santa Claus
1985 Answers (TV movie)
1984 Wet Gold (TV movie)
1984 Faerie Tale Theatre (TV series)
1983 Twilight Zone: The Movie
1982-1983 Gloria (TV series)
1983 Chasing the Limits (TV movie)
1982 Rocky III
1982 Puff and the Incredible Mr. Nobody (TV short)
1982 Archie Bunker's Place (TV series)
1981 True Confessions
1981 Clash of the Titans
1981 The Last Chase
1981 Mr. Griffin and Me (TV movie)
1980 Final Assignment
1980 When Time Ran Out...
1979 Puff the Magic Dragon in the Land of the Living Lies (TV movie)
1979 Rocky II
1978 The Great Bank Hoax
1978 Magic
1978 Puff the Magic Dragon (TV short)
1978 Foul Play
1978 Kate Bliss and the Ticker Tape Kid (TV movie)
1978 The Manitou
1978 The Amazing Captain Nemo (TV movie)
1977 Golden Rendezvous
1977 The Last Hurrah (TV movie)
1977 SST: Death Flight (TV movie)
1977 Tail Gunner Joe (TV movie)
1977 Johnny, We Hardly Knew Ye (TV movie)
1977 The Sentinel
1977 The Wandering Muse of Artemus Flagg (TV movie)
1976 Rocky
1976 Burnt Offerings
1975 The Hindenburg
1975 The Master Gunfighter
1975 92 in the Shade
1975 The Day of the Locust
1975 Hay que matar a B.
1974 Korg: 70,000 B.C. (TV series)
1974 Golden Needles
1972-1973 Search (TV series)
1973 Old Faithful (TV movie)
1970-1972 Rod Serling's Night Gallery (TV series)
1972 Mannix (TV series)
1972 The Man
1972 Beware! The Blob
1972 A Fan's Notes
1972 The New Healers (TV movie)
1972 Probe (TV movie)
1972 Getting Away from It All (TV movie)
1972 McCloud (TV series)
1968-1972 Ironside (TV series)
1971 Such Good Friends
1971 The Man and the City (TV series)
1971 Walt Disney's Wonderful World of Color (TV series)
1971 The Strange Monster of Strawberry Cove (TV movie)
1970-1971 Love, American Style (TV series)
1971 Lock, Stock and Barrel (TV movie)
1971 Room 222 (TV series)
1971 Clay Pigeon
1968-1971 The Virginian (TV series)
1970 The Name of the Game (TV series)
1970 The Bold Ones: The Senator (TV series)
1970 There Was a Crooked Man...
1970 The Yin and the Yang of Mr. Go
1969 The Reivers
1969 Hard Contract
1969 Mackenna's Gold
1969 Daniel Boone (TV series)
1969 Winter of the Witch (TV short)
1969 The Father (short)
1968 Skidoo
1968 Stay Away, Joe
1966-1968 Batman (TV series)
1967 Torture Garden
1967 Bonanza (TV series)
1967 The Invaders (TV series)
1967 Hurry Sundown
1966 The Crazy-Quilt
1966 Batman
1966 A Big Hand for the Little Lady
1966 Branded (TV series)
1966 Please Don't Eat the Daisies (TV series)
1966 Madame X
1966 12 O'Clock High (TV series)
1965 The Loner (TV series)
1965 The Trials of O'Brien (TV series)
1965 The Wild Wild West (TV series)
1965 Laredo (TV series)
1965 Mr. Novak (TV series)
1965 In Harm's Way
1965 Profiles in Courage (TV series)
1963-1964 Burke's Law (TV series)
1961-1964 Rawhide (TV series)
1964 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV series)
1964 Wagon Train (TV series)
1964 The Travels of Jaimie McPheeters (TV series)
1964 Fanfare for a Death Scene (TV movie)
1963 Breaking Point (TV series)
1963 The Cardinal
1963 77 Sunset Strip (TV series)
1959-1963 Twilight Zone (TV series)
1962 Ben Casey (TV series)
1962 Sam Benedict (TV series)
1962 The Eleventh Hour (TV series)
1962 Naked City (TV series)
1962 Advise & Consent
1961 Play of the Week (TV series)
1959 Sunday Showcase (TV series)
1959 Ah, Wilderness! (TV movie)
1959 The DuPont Show of the Month (TV series)
1954-1958 G.E. True Theater (TV series)
1958 The Kidnappers
1957 Suspicion (TV series)
1957 The United States Steel Hour (TV series)
1957 Joe Butterfly
1953-1956 Omnibus (TV series)
1953 Tales of Tomorrow (TV series)
1952 Lux Video Theatre (TV series)
1952 Celanese Theatre (TV series)
1950-1951 Lights Out (TV series)
1950 The Philco-Goodyear Television Playhouse (TV series)
1950 The Billy Rose Show (TV series)
1950 Studio One in Hollywood (TV series)
1950 Robert Montgomery Presents (TV series)
1950 Works of Calder
1949 The Gay Adventure
1949 The Man on the Eiffel Tower
1949 The Silver Theatre (TV series)
1949 The Ford Theatre Hour (TV series)
1949 Jigsaw
1948 On Our Merry Way
1947 Mine Own Executioner
1946 Magnificent Doll
1946 The Diary of a Chambermaid
1945 A Walk in the Sun
1945 Story of G.I. Joe
1944 Salute to France (short)
1943 The Rear Gunner (short)
1942 Street of Chance
1941 Tom Dick and Harry
1941 That Uncertain Feeling
1940 San Francisco Docks
1940 Second Chorus
1940 Castle on the Hudson
1939 Of Mice and Men
1939 Idiot's Delight
1938 Spring Madness
1937 There Goes the Groom
1936 Winterset
1935 The Scoundrel

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

C.L.E.A.N. (2020) - uskoro
Povratak Dekstera u novih 10 epizoda
Sutra počinje Festival BALKANIMA 2020 u Domu kulture...
Streltsov (2020) - uskoro
Gagarin (2020) - uskoro
Noć veštica u bioskopu Vilin Grad 31.10. i 01.11.
Berlinski pobednik 'Zlo ne postoji' premijerno na 26....
Filmski centar Srbije u poseti snimanju „Zlatnog...
Filmski sporazum o koprodukciji izmedju Italije i Srbije -...
"Supergirl" serija će se konačno završiti
Sedam novih i nagrađivanih filmova besplatno na onlajn...
Sutra počinje Kondenz - festival savremenog plesa i...
Počeo međunarodni umetnički projekat Oni žive -...
Počelo snimanje američkog filma „Ivica“ u Srbiji
Jurassic World: Dominion je odložen za 2022.
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 29. oktobra do 04. novembra
Saradnja festivala Kondenz sa Institutom Servantes i...
GoetheFEST od 29. oktobra do 4. novembra
Otvoreno trinaesto izdanje festivala savremenog plesa i...
Sutra počinje online filmski festival GoethFEST
Kultni klasici domaće kinematografije u novom Cineplexx...
Austrijski kulturni forum - Oda Betovenu kroz svetlosne 3D...
Džonatan Mejdžors kao Kang
Šest predstava i bogat prateći program na festivalu...
Filmovi Koste Ristića, Barbare Vekarić i Miloša...
El reino (2020) - uskoro
Chez nous (2017) - uskoro
Film 'Vikend sa ćaletom' od 29. oktobra u bioskopima -...
Ivan Ikić nagrađen na festivalu u Kini
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 29. oktobra do 4....