•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

CIRCLE 2019 Women Doc Accelerator - Završeno okupljanje evropskih dokumentaristkinja u Novom Sadu

Rad na drugom modulu u okviru programa za rediteljke i producentkinje dokumentarnog filma CIRCLE Women Doc Accelerator završen je danas (u ponedeljak, 2. septembra) na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Program u tri modula namenjen je ženama iz sveta filma koje razvijaju projekat međunarodnog potencijala, sa fokusom na dokumentaristkinjama iz zemalja Južne i Istočne Evrope.

Drugi deo ovog programa bio je posvećen strateškom planiranju, finansiranju, i angažovanju publike u pogledu stalnog razvoja digitalnih medija. Tokom nekoliko dana, eksperti iz sveta dokumentarnog filma radili su sa rediteljkama i producentkinjama jedanaest projekata iz Bosne i Hercegovine, Belorusije, Crne Gore, Italije, Izraela, Mađarske, Malte, Poljske, Srbije, Ukrajine i Španije.

Biljana Tutorov, direktorka CIRCLE programa, istakla je značaj davanja prostora ženama u svetu dokumentarnog filma. „Hteli smo da učesnicama programa omogućimo da razviju samopouzdanje, da znaju kakvim projektom raspolažu, koji su njegovi kvaliteti, i da im pomognemo da ga pripreme na najbolji mogući način“. Ona je napomenula da je razvoj projekata kod mnogih učesnica već vidljiv. „Imam utisak da su zaista napredovale. Već vidim neki razvoj – menjaju se sinopsisi, a i one su sigurnije u sebe“.

Tutorov je najavila i treći modul koji će se održati u Lajpcigu u partnerstvu sa festivalom DOK Leipzig, najstarijim festivalom dokumentarnog festivala u svetu. „Tamo će učesnice imati priliku da se sretnu sa urednicima televizijskih kuća, direktorima festivala i producentima. Organizujemo im nekoliko privilegovanih grupnih sastanaka, a usput će imati i individualne sastanke – to je zvanično njihova inicijacija na profesionalnoj sceni. U tom smislu smo, paralelno sa konkretnim radionicama, radili i na proširenju programa, pa smo ovog leta ostvarili partnerstvo sa Cineuropa koji će pratiti projekte, uraditi intervju i predstaviti ponaosob svaku učesnicu, kao i sam program. Takođe smo dobili predlog marketa Kanskog festivala da tamo sledeće godine predstavimo najbolje projekte iz ovog i prošlog izdanja programa“, pojasnila je direktorka CIRCLE Women Doc Accelerator.

Među ekspertima na drugom modulu bio je i Aleksandar Govedarica iz Kanade, suvlasnik distributerske kuće Syndicado, jedne od vodećih za distribuciju autorskih dokumentarnih filmova. On je naglasio da ova platforma daje šansu mladim rediteljkama koje možda još uvek ne poznaju dovoljno filmsku industriju, te im daje priliku da sagledaju gde su trenutno sa svojim filmom i na čemu još treba da rade, uz sticanje važnih kontakata. “S obzirom da su ovogodišnje polaznice kursa uglavnom rediteljke, koje možda i nisu dovoljno zainteresovane za biznis aspekt industrije, one su imale priiku da zapravo vide kako mogu da maksimalno iskoriste potencijal svog filma u komercijalnom smislu - da to nije nešto što one prave samo za užu publiku. Mogle su da vide kako funkcioniše industrija, koji su dometi u distribuciji filmova na festivalima, televiziji, VOD platformama. Mnogo je detalja s kojima se one prvi put susreću, i mislim da je program koristan kao polazna tačka za njihove karijere“.

Jedna od polaznica programa je i italijanska rediteljka Federika Martino. „Za sada, ovo je bilo neprocenjivo iskustvo na ličnom nivou, jer sam upoznala koleginice iz različitih zemalja, što je uvek oplemenjujuće. Mislim da je kvalitet mentora i predavača koje je Biljana okupila bio nešto zaista posebno. Za sada sam imala korist od programa na svakom nivou, i veoma sam srećna“, izjavila je Martino. „Potrebno je dosta vremena da procesuirate informacije koje dobijete ovde, ali to je projekat koji i dalje traje. Dosta toga ponesete kući. Čak i kada mislite da ste sami, niste, jer vam je sve ovo ostalo u glavi i beleškama. Ovaj program ujedno i gradi sigurnu mrežu kojoj možete da se vratite. Imate ljude na koje možete da se oslonite“, dodala je italijanska rediteljka.

Ovogodišnja učesnica iz Srbije je rediteljka Anđelka Vujinović, koja je puna ohrabrujućih utisaka sa drugog modula CIRCLE programa. „Ovaj program je meni posebno bitan, budući da mi je film na kome radim debitantski, i da mi je industrija dokumentarnog filma još uvek nova. Dobijam sjajan fidbek od mentora i kolega. Mnogo je bitno i to što delimo svoje radove, tako da mogu da imam uvid i u način na koji koleginice razmišljaju. U ovakvim vrstama susreta stvara se i jedna vrsta konfuzije – taman kad pomisliš da si rešio neke stvari, podigne se prašina, ali to je u stvari i cilj. Preda mnom je period da se to sve slegne i da se donesu nove odluke, pre odlaska u Lajpcig. Potrebna je pomoć i kolegijalnost, a to je nešto skroz divno, što sam pronašla ovde“.

Među odabranim učesnicama ovogodišnjeg programa su i rediteljka Alina Gorlova iz Ukrajine, Andrea Gautier, rediteljka i producentkinja iz Španije, Ana Savčenko iz Belorusije koja živi u Belgiji, Asia Dér iz Mađarske, Charlie Cauchi sa Malte, Joanna Janikowska iz Poljske, Lee Nechushtan iz Izraela, bosanska producentkinja Ena Omerović koja živi u Holandiji, kao i Tina Kuzman, rediteljka i producentkinja iz Crne Gore.

Među ekspertima na drugom modulu u Novom Sadu su Joana Solecka iz Poljske, marketinški strateg i stručnjak za audience design, i kreativni producent za dokumentarni film koji radi za Alphapanda, jednu od vodećih marketinških agencija za film; Fil Jandali iz Švedske, montažer i konsultant u montaži dokumentarnih filmova koji radi kao ekspert za EDN; Aleksandar Govedarica iz Kanade – sales agent koji radi za Syndicado, jednu od vodećih kuća za distribuciju autorskih dokumentaraca; Jelena Mišeljić iz Crne Gore – producentkinja, selektorka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Cetinju; Ivana Mladenović iz Srbije, rediteljka nagrađivanih filmova “Priče iz Ferentarija” i “Ivana Grozna” koji je ove godine osvojio Specijalnu nagradu žirija u Lokarnu, i čiju će studiju slučaja učesnice programa raditi na ovom modulu, kao i Maša Marković iz Bosne i Hercegovine, kordinatorka Cinelinka i selektorka “Dealing With the Past” programa Filmskog festivala u Sarajevu.

Poslednjeg, trećeg dana modula u Novom Sadu, ovoj grupi eksperata su se pridružili Marko Grba Singh naš talentovani reditelj i umetnički direktor Beldocsa, zatim Sarita Matijević, producentkinja iz Novog Sada, Bojana Marić koja je suvlasnica i radi za švajcarsku distributersku kuću Sweet Spot Docs, kao i domaća rediteljka Marija Stojnić.

Treći modul koji će se održati u Lajpcigu posvećen je umrežavanju sa međunarodnom profesionalnom zajednicom i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i finansijerima. Cilj programa je osnaživanje žena koje rade u filmskoj industriji kroz rad na konkretnim projektima, kao i usavršavanje profesionalnih veština, upoznavanje sa najsavremenijim tendencijama, profesionalnim alatkama i umrežavanje kroz učešće na Co-Pro marketu festivala DOK Leipzig.

Program organizuju producentska kuća Wake Up Films iz Novog Sada u saradnji sa Underhill Festom iz Podgorice, DOK Leipzig festivalom, Evropskom ženskom audiovizualnom mrežom (EWA), MEDIA deskom Srbije i MEDIA Deskom Crne Gore, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije Petrović Njegoš.

CIRCLE Women Doc Accelerator je prvi program ove vrste u Evropi i jedan od prvih u svetu koji se javio iz potrebe da osnaži žene u dokumentarnom filmu, te podigne njihove profesionalne kapacitete, samosvest i samopouzdanje kroz rad na konkretnim projektima. Jedan od značajnih ciljeva programa je i formiranje grupa koje će funkcionisati i po završetku ovih modula, gde će se učesnice međusobno konsultovati i pomagati u budućem radu, kako bi što spremnije stupile na profesionalnu pozornicu.

Podeli:



Preporucujemo