•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Caché (Hidden) (2005)

Televizijski komentator Georges (Daniel Auteuil) živi udobnim životom sve dok tajanstveni stranac iznenada ne počne da ga proganja. Ko je čovek koji želi da ga uništi i šta su njegovi motivi? Ima li i glavni junak neku mračnu tajnu?

Ako površno pogledate film Michaela Hanekea Skriveno (originalni naslov 'Cache'), učiniće vam se kao još jedan napeti triler. Glavni junak je Daniel Auteuil, pravi specijalista za uloge običnih ljudi koji svoje emocije kriju duboko u sebi. Njegovu lepu ženu igra Juliette Binoche; život mu je sređen i srećan, ima 12-godišnjeg sina i karijeru koja je u usponu. Radi veoma zanimljiv posao, voditelj je popularne govorne emisije. Medutim, neko počinje da mu preti i da ga proganja.

Dakle, pred nama je siže uobičajen za trilere, ali režiser Haneke u priču ubacuje veoma interesantan zaplet. Njegova osnovna tema je teret kolonijalne prošlosti Francuske, koji i danas stvara probleme, što smo mogli videti u nemirima koji su bili u Parizu i drugim gradovima.

Auteuil je kao glumac izuzetno pogodan za takve likove, uostalom, publikaje već navikla da on često igra u sličnim ostvarenjima. Jednostavnije rečno, Haneke ga korisi kao model hroničara, svojevrsnu lutku, lik sastavljen od karakterističnih problema francuske istorije.

Izabravši triler kao osnovni žanr kroz koji provlači svoju provokativnu priču, režiser se bavi pitanjem lične i kolektivne odgovornosti za dela počinjena u ime države i naroda. Zaključak je veoma pesimistički, ali to ne znači da režiser propoveda bezizlaznost i mračnu sliku o Evropi. Naprotiv, njegova priča tera ljude na razmišljanje i, kroz pokušaj katarze glavnog junaka, vidimo i nadu za bolju budućnost Evrope.

Veoma inteligentan film vešto orkestriran kao triler koji odgovara na većinu pitanja koja je postavio.

Žanr:drama, misterija, triler
Godina:2005
Reziser:Michael Haneke
Producent:Veit Heiduschka
Scenario:Michael Haneke
Uloge:Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou
Uzrast:R
Award:22 nagrade i 23 nominacija
Studio:Les Films du Losange, Wega Film, Bavaria Film
Zemlja:France
Website:www.sonyclassics.com/cache
Jezik:Francuski
Trajanje:117 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...