•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Candyman (1992)

Urbane legende utiču na naše najdublјe strahove, a većina potisnutih obuhvata poziv za pomoć kome se smeju ili ga ignorišu. Mi plačemo iznova i iznova, samo da bi nas otpustili naši prijatelјi ili operater 911 ili stranci na obali. Na početku filma Bernard Rose-ovog "Candyman"-a, čujemo urbanu legendu o ženi iz visokog javnog projekta stanovanja, koja zove 911, ali nije shvaćena ozbilјno. Nedugo zatim pronađeno je njeno telo, divlјački isečeno do smrti. Candyman je ponovo napao.

Ko je Candiman? Prema filmu, on je moćno nadprirodno biće koje progoni Cabrini-Green, stambeni kompleks na Čikaškoj severnoj strani. On namamlјuje žrtve bombonama ili stavlјa žilete u poslastice - detalјi su nejasni i poput snova - a njegova jazbina je napušteni stan na jednom od gornjih spratova Cabrini-a.

Sve ove informacije pažlјivo su zapisala dva istraživača sa Univerziteta u Ilinoisu (Virginia Madsen i Kasi Lemmons), kao deo istraživačkog projekta koji se takođe dotiče i pitanja kao što su aligatori u kanalizaciji. Madsen, zaroblјena u nesrećnom braku sa ašikujućim profesorom, baca sebe samu u njen posao, vukući Lemmons usput dok ispituju komšije poslednje Candyman-ove žrtve. Čudno je da njihove priče podupiru legendu - iako postoji teorija da se ove urbane priče nikad ne proveravaju.

Rose je reditelј koji voli priče o natprirodnim invazijama u stvarnom životu. Nјegov sjajni "Paperhouse" (1989) o mladoj devojci, čiji crteži izgledaju kao da utiču na život dečaka u njenim grozničavim snovima, koristili su slike oštre stvarnosti kako bi sugerisali da su snovi stvarni kao i ostatak filma. "Candyman", iz Rose-ovog sopstvenog scenarija, zasnovanog na priči Clive Barker-a, radi istu stvar. Mislimo da ćemo da otkrijemo da je Candyman zapravo stvarno, živo lјudsko biće - ubica koji koristi legendu kao pokriće. Ono što otkrivamo je zastrašujuće i intrigantnije. On je bukvalno proizvod mašte.

Šta ako urbane legende postanu stvarne ako dovolјno lјudi veruju u njih? Šta ako je čista psihička težina vere hilјade lјudi bila dovolјna da stvori natprirodnu stvarnost? Da su svi verovali da u kanalizaciji ima aligatora, da li bi i bili? Da li su bogovi rezultat čovekove vere u njih? Da li bi Candyman zato sumorno gledao na pokušaje istraživača da ga raskrinkaju? Madsen i Lemmons, hrabre i smele, čine simpatične heroine dok se šetaju opasnim stepeništem Cabrini-Green-a, puzeći kroz prazne stanove tražeći čudovište. Rose je bila pametna u upotrebi lokacija. Baš kao što su urbane legende zasnovane na stvarnim strahovima onih koji u njih veruju, tako su i neke urbane lokacije sposobne da uteraju strah. Prazni stanovi u gornjim etažama javnih stambenih projekata su, kako se uveliko smatra, zauzete od bandi. Mi doživljavamo stvarnu pretnju prema ženama, istovremeno dok one traže ono što one smatraju imaginarnim.

Tada se zaplet podeblјuje. Rose evocira Hitchcock-ove omilјene formule, nevinu žrtvu pogrešno optužene. Baš kao što je Candyman-ova žrtva zvala 911 i nije joj verovano, tako je Madsen policija uhapsila i njena priča prezirno odbačena. Sve je intrigantno. Elementi zapleta se možda ne održavaju na jasnom svetlu dana, ali to nas nije mnogo mučilo. Ono što nam se dopalo bio je horor film koji nas je plašio idejama i strepnjom, umesto jednostavnošću sa krvoprolićem.

Žanr:horor, triler
Godina:1992
Reziser:Bernard Rose
Scenario:Clive Barker, Bernard Rose
Uloge:Virginia Madsen, Xander Berkeley, Tony Todd
Uzrast:R
Award:5 nagrada i 1 nominacija
Studio:Candyman Films, PolyGram Filmed Entertainment, Propaganda Films
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:99 minuta
Podeli:



Preporucujemo