•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Charlie Chaplin

Ser Charles Spencer Chaplin (16. april 1889. — 25. decembar 1977.) je bio američki filmski glumac, režiser i kompozitor, jedan od najvećih komičara svih vremena. Vešto je vladao mimikom i slepstikom. Njegove komedije su mešavina vodvilja, pantomime, improvizacije i cirkusa, a likovi koje je igrao – hiperaktivni klovnovi koji žive u svojim nerealnim, haotični svetovima, gde opšta logika ne važi, puni gegova i ne baš prijatnih iznenađenja, nose vrećaste pantalone, polucilindar i nekoliko brojeva veće cipele. Dobitnik je Oskara za najbolju muziku za film Svetlosti pozornice iz 1973. godine, i dva počasna Oskara. Njegovim najpoznatijim filmom se smatra Veliki diktator iz 1940. Američki filmski institut ga je stavio na deseto mesto na listi 100 najvećih glumaca dvadesetog veka.

Charles Chaplin je jedno od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma i najveća filmska zvezda do kraja dvadesetih godina dvadesetog veka.

Posle tragedije koja mu se desila kada je imao pet godina (majka mu je doživela nervni slom, a otac poginuo), on i njegov polubrat, Sidni, postali su beskućnici. Nakon kraćeg vremena provedenog u domu za nezbrinutu decu, Chaplin je postao član dečje muzičko-pozorišne trupe u kojoj je imao nekoliko sporednih uloga. Ubrzo postaje glumac kompanije Kiston (Keystone), koja je organizovala pozorišne predstave. Kao jedan od boljih glumaca ove kompanije, otišao je u Ameriku, gde je 1914. godine snimio svoja prva dva nema filma - „Keystone Was Making a Living“ i „Kid Auto Races at Venice“.

U tim filmovima predstavio je lik koji je do danas ostao njegov zaštitni znak i zahvaljujući kojem je postao prva filmska zvezda u svetu. Vrećaste pantalone, smešan polucilindar i velike cipele obeležile su istoriju filmske industrije. Narednih godina snimio je 20 filmova i prvi put se u njima pojavila Edna Pervjans, koja je narednih osam godina bila Čaplinova stalna partnerka u filmovima.

Ubrzo je postao nezavisni filmski umetnik i počeo sa samostalnim snimanjem filmova. Radio je kao glumac, producent, scenarista i režiser. Njegovi najveći uspesi do 1920. godine bili su filmovi „Pasji život“ i „Deran“.

Nakon toga je osnovao sopstvenu filmsku kompaniju u okviru koje je, između ostalog, snimao filmove sa već tradicionalnim likom lutalice. Najveće uspehe tridesetih godina postigao je filmovima „Mali lutalica“ i „Zlatna groznica“. Za ovaj drugi film je 1928. godine dobio Oskara.

Godine 1931. snimio je prvi film sa muzikom i zvučnim efektima. Narednih godina komponovao je muziku za mnoge stare, neme filmove.

Filmove koje je snimio posle 1945. godine karakteriše satira na mnoge političke teme. 1937. godine snimio je film „Veliki diktator“ u kojem je ismevao Adolfa Hitlera, Musolinija. Bio je to prvi Čaplinov ton film. Ismevao je i mnoge američke političare, pa mu je zbog toga tokom pedesetih godina bio zabranjen povratak iz Evrope u Ameriku. Njegov film „Kralj Njujorka“ bio je zabranjen u Americi do 1973. godine (više od 15 godina). Ipak, 1973. godine bio je pozvan da primi svog drugog Oskara.

Godine 1975. britanska kraljica Elizabeta Druga dodelila mu je, kao jednom od najzaslužnijih građana zemlje, čin viteza.

Čarli Čaplin je imao puno ljubavnih veza i afera, četiri braka i desetoro dece. Njegove supruge bile su i po više od 30 godina mlađe od njega, zbog čega je bio kritikovan u javnosti. Umro je 25. decembra 1977. godine u Švajcarskoj, gde je proveo poslednjih 20 godina života.

Filmografija:

1969 The Adding Machine

1967 A Countess from Hong Kong

1959 The Chaplin Revue

1957 A King in New York

1952 Limelight

1947 Monsieur Verdoux

1940 The Great Dictator

1938 Charlie Chaplin Cavalcade

1938 The Charlie Chaplin Festival

1936 Modern Times

1931 City Lights

1928 The Circus

1925 The Gold Rush

1923 A Woman of Paris: A Drama of Fate

1923 The Pilgrim

1922 I Pay Day

1922 Nice and Friendly

1921 The Idle Class

1921 The Kid

1919 A Day's Pleasure

1919 Sunnyside

1919 The Professor

1918 Shoulder Arms

1918 The Bond

1918 Triple Trouble

1918 A Dog's Life

1918 Chase Me Charlie

1918 How to Make Movies

1917/I The Adventurer

1917 The Immigrant

1917 The Cure

1917 Easy Street

1916 Rolling Around

1916 Behind the Screen

1916 The Pawnshop

1916 The Count

1916 One A.M.

1916 The Vagabond

1916 The Fireman

1916 The Floorwalker

1916 Burlesque on Carmen

1916 Police

1915 A Night in the Show

1915/I Shanghaied

1915 The Bank

1915 A Woman

1915 Work

1915 By the Sea

1915 The Tramp

1915 A Jitney Elopement

1915 In the Park

1915 The Champion

1915/I A Night Out

1915 His New Job

1914 His Prehistoric Past

1914 Getting Acquainted

1914 His Trysting Place

1914 His Musical Career

1914 Gentlemen of Nerve

1914 Dough and Dynamite

1914 Those Love Pangs

1914 The New Janitor

1914 The Rounders

1914 His New Profession

1914/I The Masquerader

1914 Recreation

1914 The Face on the Bar Room Floor

1914 The Property Man

1914 Mabel's Married Life

1914 Mabel's Busy Day

1914 The Knockout

1914 Her Friend the Bandit

1914 The Fatal Mallet

1914 A Busy Day

1914 Caught in the Rain

1914 Caught in a Cabaret

1914 Twenty Minutes of Love

1914 Mabel at the Wheel

1914/II The Star Boarder

1914 Cruel, Cruel Love

1914 His Favorite Pastime

1914 Tango Tangles

1914 A Film Johnnie

1914 Between Showers

1914 Mabel's Strange Predicament

1914 Kid Auto Races at Venice

Podeli:



Preporucujemo

Comic night događaj uz nastavak X-men sage
Pasolini (2014) (2014)
10 najboljih filmskih parova u Marvelovom Univerzumu
Rasprodate sve ulaznice za hrvatsku premijeru filma Nebeska...
POZNATI FILMOVI UNIVERSAL I MIRAMAX STUDIJA OD JUNA NA AMC...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 6. do 12. juna
Crawl (2019) - uskoro
Delirijum tremens (2019) - uskoro
MET DEJMON I KRISTIJAN BEJL U ISTINITOJ PRIČI O DOMINACIJI...
The Poison Rose (2019) - uskoro
Tabaluga - Der Film (2019) - uskoro
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 13. do 19. juna
The Silence (2019) (2019)
JEZIVI HOROR "KEVA" OD 13. JUNA U SVIM BIOSKOPIMA
Fear the Walking Dead - Premijera nove sezone večeras u...
Late Night (2019) (2019)
BRED PIT PRVI PUT U ULOZI ASTRONAUTA
Rocketman (2019) (2019)
Stuber (2019) - uskoro
Twarz (2018) - uskoro
Dora and the Lost City of Gold (2019) - uskoro
FILM „LICE“ U BIOSKOPIMA OD 13. JUNA
HIT FESTIVALA FRANCUSKOG FILMA "BEZ FILTERA" U BIOSKOPU...
’Spider-Man: Far From Home’ - nova kolekcija fotografija
Svetska zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel (James...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 13. do 19. juna
Završeno snimanje druge sezone Senki nad Balkanom
Druženje za naše najmlađe i ljubimce u gradovima...
Child's Play (2019) - uskoro
The Man Who Killed Don Quixote (2018) (2018)