•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Christian Bale

Christian Charles Philip Bale (Haverfordwest, 30. januar 1974.) britanski je glumac rođen u Wales-u, koji je osim nastupa u visokobudžetnim hitovima kao što je Batman, nastupao je u velikom broju nezavisnih i art house filmova.

Bale je pažnju privukao kada je sa 13 godina izabran za glavnu ulogu u Carstvu sunca Stevena Spielberga, gde je glumio engleskog dečaka koji ostaje odvojen od roditelja i ostaje zarobljen u japanskom zarobljeničkom logoru tokom Drugog svetskog rata. Od tada je odigrao niz različitih likova. Bale je posebno poznat po kultnom statusu koji uživa među mnogobrojnim obožavateljima. Izdanje Entertainment Weekly-ja ga je povodom desetogodišnjice proglasilo jednim od osam najmoćnijih kultnih figura u poslednjoj deceniji, navodeći njegov kultni status na internetu. Časopis ga je nakon njegove uloge u Američkom psihu svrstao i među najkreativnije ljude u zabavnoj industriji. Christian Bale rođen je u porodici komercijalnog pilota i talent menadžera David-a Bale-a i cirkuzantkinje Jenny James, oboje engleskog porekla. Najmlađi je od četvero dece. Nakon što je napustio Wales, Bale je proveo detinjstvo u nekoliko zemalja, uključujući Englesku, Portugal i Sjedinjene Države.

1976., kad su Baleu bile dve godine, njegova je porodica napustila Wales i vratila se u Englesku. Četiri godine su proveli u Bournemouth-u, gde je Bale pohađao Bournemouth School i aktivno se bavio ragbijem. Bale je opisao svoje detinjstvo kao zanimljivo, uz poštovanje prema majci koja je nastupala u cirkusu. Ovaj nekonvencionalni život dugo je odgovarao njegovoj majci Jenny koja je nastupala kao klovn i plesačica, jahala slonove i najavljivala cirkuske tačke. Bale se prisetio kako se sa sedam godina dobro zabavljao u cirkuskoj karafani okružen prekrasnim ženama. Prisetio se i svog prvog poljupca sa akrobatkinjom Bartom. Kao dete je vežbao balet i gitaru. Rad njegove sestre Louise u pozorištu takođe je uticao na njegovu odluku da postane glumac. Osim toga, Bale je u intervjuu otkrio kako mu je deda bio stand-up komičar, trbuhozborac i mađioničar. Deda mu je bio i dubler John-a Wayne-a u dva filma u Africi. Bale-ov otac David podržavao je sina u njegovim glumačkim počecima, davši otkaz kao komercijalni pilot kako bi mogao putovati i upravljati Bale-ovom razbuktalom karijerom. David se 3. septembra 2000. oženio s feministkinjom Glorijom Steinem (ranije se razveo od Bale-ove majke Jenny). Umro je 30. decembra 2003. od limfoma mozga sa 62 godine.

Baleova prva glumačka avantura bila je reklama za omekšivač Lenor 1982., kad mu je bilo osam godina. Godinu dana posle pojavio se u reklami za žitarice igrajući dečju rock zvezdu. 1984. je debitovao u pozorištu u predstavi Šmokljan, s Rowan-om Atkinson-om.

Bale je na filmu debitovao 1986. kao Aleksej Nikolajevič Romanov u televizijskom filmu Anastasia: The Mystery of Anna, nakon čega su sledile glavne uloge u miniseriji Heart of the Country i fantastičnoj avanturi Mio in the Land of Faraway, u kojoj se prvi put pojavio uz Christopher-a Lee-ja i Nick-a Pickard-a. 1987. je Amy Irving, njegova partnerka u Anastasia: The Mystery of Anna, preporučila Bale-a svojem tadašnjem mužu, Steve-nu Spielberg-u, za ulogu u Carstvu sunca, ekranizaciji polu-autobiografije J.G. Ballarda. Bale-ov portret Jim-a Graham-a doneo mu je velike pohvale od strane kritike i prvu nagradu za najboljeg dečjeg glumca Nacionalnog saveta za kritiku. Pažnja medija i njegovih školskih kolega uzeli su svoj danak pa je Bale odlučio odustati od glume, ali kontaktirao ga je Kenneth Branagh i nagovorio ga da 1989. nastupi u Henriku V.. 1990. je glumio Jim-a Hawkins-a s Charlton-om Heston-om (u ulozi Long John Silver-a) u Ostrvu s blagom), ekranizaciji klasične knjige Robert-a Louis-a Stevenson-a.

Bale se još od 2002. spominjao kao jedan od kandidata za ulogu Batmana. Objavljeno je kako se pre toga prijavio za ulogu Robina u filmu Batman zauvek (1995.), koja je na kraju pripala Chris-u O'Donnell-u. No, tu glasinu je opovrgnuo sam Bale u intervjuu iz 2008. 2004., nakon što je završio snimanje Nestajanja, Bale-u je pripala željena uloga Bruc-ea Wayne-a / Batman-a u filmu Christopher-a Nolan-a, Batman: Početak.

Nakon što je nastupio u visokobudžetnom spektaklu Batman: Početak, Bale se vratio nezavisnim filmovima. Angažovan je u kriminalističkoj drami David-a Ayer-a, Teška vremena. Nastupio je uz Freddy-ja Rodriguez-a i Evu Longoriju. Glumio je Jim-a Luther-a, problematičnog veterana Afganistanskog rata kome Ministarstvo odbrane nudi posao federalnog agenta. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom film festivalu u Torontu, a 10. novembra 2006. je krenuo u široku distribuciju.

Bale se 29. januara 2000. oženio sa Sandrom "Sibi" Blazic (rođena 1970.), bivšim modelom, i ličnom pomoćnicom Winone Ryder; Ryder je nastupila s njim u Malim ženama. Sa Blazic ima kćer Emmeline, koja je rođena 27. marta 2005.

Filmografija:

1985 The Dreamthief

1986 Anastasia: The Mystery of Anna

1987 Heart of the Country

1987 Mio min Mio

1987 Empire of the Sun

1989 Henry V

1990 Treasure Island

1991 A Murder of Quality

1992 Newsies

1993 Swing Kids

1994 Prince of Jutland

1994 Little Women

1995 Pocahontas

1996 The Portrait of a Lady

1996 The Secret Agent

1997 Metroland

1998 Velvet Goldmine

1998 All the Little Animals

1999 A Midsummer Night's Dream

1999 Mary, Mother of Jesus

2000 American Psycho

2000 Shaft

2001 Captain Corelli's Mandolin

2002 Laurel Canyon

2002 Reign of Fire

2002 Equilibrium

2004 The Machinist

2004 Howl's Moving Castle

2005 Batman Begins

2005 Harsh Times

2005 The New World

2006 Rescue Dawn

2006 The Prestige

2007 3:10 to Yuma

2007 I'm Not There

2008 The Dark Knight

2009 Terminator Salvation

2009 Public Enemies

2010 The Fighter

2011 The Flowers of War

2012 The Dark Knight Rises

2013 Lawless

2013 Knight of Cups

2014 Out of the Furnace

Podeli:



Preporucujemo

52. FEST U CINEPLEXXU
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 22. do 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 22. do 28. februara
Jelena Gavrilović održaće koncert posvećen Sonji Savić...
OVE SEDMICE U CINEPLEXX BIOSKOPIMA VAS OČEKUJU FILMOVI SA...