•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Cinema City posetilo više od 35 000 ljudi-sinoć dodeljene nagrade

Sinoć je u novoj kreativnoj četvrti u Novom Sadu zatvoren 8. Cinema City internacionalni filmski festival koji se održao u periodu od 29. juna do 5. jula u Kineskoj četvrti i Limanskom parku.

Poseta festivala je premašila sva očekivanja, pa je u toku 7 dana festival posetilo više od 35 000 posetilaca. Tokom 7 dana festivala prikazano je 70 filmova kroz šest selekcija i održano 7 koncerata, na čak šest festivalskih zona.

Posebnu pažnju publike privukla je domaća premijera filma Panama koja je naknadno i reprizno prikazana, kao i filmovi Ničije dete, Goli, Enklava, Liza, lisica-vila, Gljive, Kurt Kobejn: montaža pakla, Depeche mode: živi u Berlinu, Maske, kao i filmovi iz selekcije Up to 10.000 Bucks i mnogi drugi.

Festivalske dane su takođe obeležili i sjajni susreti i razgovori sa autorima, žirijem, selektorima održavanih u festivalskom centru kao i brojan prateći program. Festival je završen besplatnom projekcijom filma U2: pogled sa neba nakon čega je usledila svečana dodela nagrada i koncerti Vis limunada i VKSHN.

“Kao i filmovi koje smo tokom ovih 7 dana prikazivali i ovo izdanje festivala je na neki način bilo debitantsko. Promenili smo programski i prostorni koncept i ušli u novu kreativnu četvrt. Nadamo se da ćemo ovde biti i narednih godina i da ćemo sa komšijama iz kvarta stvoriti još uzbudljivi festival. Jako smo ponosni što je ovaj koncept zaživeo i što su ga prepoznali naši publika i gosti. Ovo potvđuje i poseta koja je prešla 35.000, kao i to da smo ostvarili rekordnu posećenost Amstel Open Air biosokopa u sredu kada je film gledalo preko 1200 ljudi”, istakla je na ceremoniji dodele nagrada i svečanom zatvaranju festivala Menadžerka festivala Mina Padežanin.

Festivalski dani bili su predivni zahvaljujući fenomenalnim filmskim i muzičkim programima, kao i novim festivalskim lokacijama u Kineskoj četvrti i Limanskom parku, koje su u potpunosti doprinele fantastičnoj festivalskoj atmosferi, ali, pre svega, mnogobrojnoj festivalskoj publici, iskrenim ljubiteljima kvalitetnog filmskog i muzičkog izraza.

“Publika je imala priliku da pogleda preko 70 filmova za koje smo verovali da zaslužuju Vašu pažnju i iskreno se nadamo i verujemo da smo tim izborom opravdali vaše poverenje”, na ceremoniji zatvaranja rekla je PR i marketing menadžerka Anđelka Janković.

U takmičarskom delu prikazni su filmovi u selekcijama Nacionalna klasa, Up to 10.000 Bucks i Fresh Danube Films, dok su u revijalnom delu prikazivani filmovi iz selekcija 360*, Planet Rock i nove hit selekcije Respect to First Films. Dostignuta je i rekordna posećenost Amstel Open Aira koji već tradicionalno obožavaju svi posetioci Cinema Ctiy festivala i to na projekciji filma Ničije dete. Ni druge projekcije ne zaostaj

u jer je gotovo svim danima festivala Amstel Open Aira bio pun, a filmovi su se gledali i sa trave Limanskog parka. Planet Rock Music Stage & Open Air Cinema takđe je bio ispunjen na projekcijama muzičkih filmova, ali i tokom koncerata koji su održali: Jarboli, Darkwood dub, Threesome, Ragman, Stray Dogg, Iskaz, Flip & Rasheed, Zemlja Gruva i Public П, Vis limunada i VKSHN.

Publika je uživala u brojnim pratećim programima, Cinema City paralele: izložbi skulptura Viktora Kissa, plesu za Novi Sad plesne organizacije Groove, takmičenju skejtera, bila je u mogućnosti da potpiše svoje donorske kartice u okviru projekta Budi donor!Postani heroj!, pridruži se eko radionici za decu Ekologijom do čarolije i mnogim drugim sadržajima.

Selektori Petar Protić, Vladan Petković i Miloš Pušić dali su žiriju težak zadatak da izaberu najbolje, iako je po rečima Milana Stojanovića ceo festival skup favorita. Ipak doneli su svoje odluke i nagradili najbolje kojima su dodeljene sledeće nagrade: Ove godine Cinema City dodeljuje posebno priznanje festivala – Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji filmu Panama, Pavla Vućkovića. Ovogodišnje izdanje festivala, a naročito njegovo otvaranje, svakako je obeležila domaća premijera filma Panama Pavla Vučkovića, koji je ove godine prikazan u glavnom programu festivala u Kanu. To je prvi debitantski film iz Srbije posle trideset godina koji je imao mesto u tom programu festivala. Zbog toga je ekipi filma Panamauručeno Posebno priznanje za doprinos promociji domaćeg filma.

ŽIRI SELEKCIJE NACIONALNA KLASA u sastavu: Karpo Godina, Kaša Karvan, Alesandro Groplero dodeljuje sledeće nagrade: Najbolji film Nacionalna Klasa – IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se filmu Ničije dete, reditelja Vuka Ršumovića. Posebno priznanje Žiri je zbog prirodne, uverljive, harizmatične i dirljive izvedbe u filmu Panama posebnim priznanjem nagradio mladu glumicu Jovanu Stojiljković, a posebnim priznanjem pohvalio je i Željka Markovića za ulogu u filmu Varvari, Denisa Murića za ulogu u filmu Ničije Dete. Nagrada za inovaciju iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljena je Ivanu Ikiću za film Varvari.

ŽIRI MLADIH, koji je radio u sastavu: Ana Marija Radosavljević, Bojana Kliska, Divna Stojanov, Ivana Čavić, Rada Šolak, Savina Smederevac i Teodora Slijepčević istakao je da im je pažnju privukao film koji prikazuje bezizlaznost i puku egzistenciju mladih koji sami nemaju snage da menjaju društvo:“Tu snažnu, nažalost realnu sliku stvarnosti prikazuje film Varvari u režiji Ivana Ikića kojem ovom priliku dodeljujemo nagradu Žirija mladih. Iza nas ne stoje završene akademije i snimljeni filmovi. Još. Ali zato stoji velika ljubav i zanimanje za filmsku umetnost, zahvalnost što smo dobili priliku da jednako kao i odrasli žiri razmatramo, glasamo i dodelimo nagradu za najbolji film iz Nacionalne klase.”

ŽIRI SELEKCIJE FRESH DANUBE FILMS dodelio je Nagradu magazina Cineuropa filmu Liza, lisica-vila, reditelja Karoja Uja Mesaroša. Posebna pohvala u kategoriji Fresh Danube Films dodeljena je dokumentarnom filmu Goli, debitantskom ostvarenju hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac koja je istraživanjem istorijskih činjenica i porodičnih sećanja o Golom otoku pedesetih godina 20. veka uspela da ispriča veoma ličnu i dirljivu, ali u isto vreme i informativnu, sa stanovišta politike bitnu i univerzalnu priču. Film Golinagrađen je i od strane publike ovogodišnjeg festivala.

ŽIRI SELEKCIJE UP TO 10,000 BUCKS u sastavu: Atanu Mukherjee, Dragan fon Petrović i Đorđe Bajić, doneo je sledeće odluke: Nagrada za najbolji film – IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Up To 10.000 Bucks dodeljen je filmu Cveće zla reditelja Sabolča Tolnaia. Snažnom autorskom imaginacijom Sabolč Tolnai je stvorio filmsko delo koje se svojim specifičnim stilom izdvojilo u ovogodišnjoj selekciji. Smeštajući svoju priču u okvire nemog filma i koristeći međunatpise za slanje jasnih političkih poruka, Tolnai je kreirao vizuelno bogato delo u kome prljava realnost društva koje prikazuje postaje sjajna filmska scenografija. Posebno priznanja iz ove takmičarske selekcije ide filmu Ana Trg, Jelene Novaković,Ništa nije za džabe, liron Revaha i filmu Petlja, Milutina Petrovića.

Autor: RemixPress

Podeli:



Preporucujemo

Osnovan Umetnički savet Filmskog centra Srbije
Vladimiru Gvojiću uručena nagrada Car Konstantin
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 29. oktobra do 04. novembra
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 29. oktobra do 4....
The Doorman (2020) - uskoro
Streltsov (2020) - uskoro
6. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival od 3. do...
"Fast and Furious" saga će biti završena nakon 11. filma
Specijalna projekcija filma "Vikend sa ćaletom"
Noć veštica u bioskopu Vilin Grad 31.10. i 01.11.
Džonatan Mejdžors kao Kang
Chez nous (2017) - uskoro
Dokumentarni film Faith and Branko i animirani Veliki robot...
Novi film o James Bondu bi mogao biti prodat streaming...
El reino (2020) - uskoro
C.L.E.A.N. (2020) - uskoro
Filmski sporazum o koprodukciji izmedju Italije i Srbije -...
GoetheFEST od 29. oktobra do 4. novembra
Cineplexx ne odustaje od investiranja u Srbiju i dovodi...
Sedam novih i nagrađivanih filmova besplatno na onlajn...
Zatvorena BALKANIMA 2020 u Domu kulture Studentski grad
Sutra počinje Festival BALKANIMA 2020 u Domu kulture...
Premijera predstave „Finale” na zatvaranju Kondenza
Jurassic World: Dominion je odložen za 2022.
Boljšoj i Met na bis na velikom platnu Cineplexx Niš...
"Supergirl" serija će se konačno završiti
Šarenoliki filmski program 16. KIDS FEST-a u bioskopima i...
Specijalna projekcija filma ,,Vikend sa ćaletom” 31....
Otvoreno trinaesto izdanje festivala savremenog plesa i...
17. BALKANIMA - Evropski festival animiranog filma u Domu...