•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Clive Barker

Clive Barker, rođen 5. okrobra 1952. godine je engleski pisac, filmski reditelj i vizuelni umetnik najpoznatiji po svom radu u oblosti fantazije i horora. Postao je poznat sredinom 1980 – tih godina zbog serije kratkih priča koje su ga učinile vodećim mladim piscem horor ostvarenja. Od tada je napiso jako puno romana i drugih dela, a puno njih je i ekranizovano.

Clive Barker je rođen u Liverpulu u Engleskoj, kao sin Joan Rubie slikarke i Leonard-a Barker-a, direktora u industrijskoj firmi. Obrazovao se u osnovoj školi u Dovedale-u, Quarry Bank srednjoj školi, a studirao je i engleski jezik i filozofiju na Univerzitetu u Liverpulu.

Barker je jedan od vodećih pisaca u domenu savremene fantazije i horora, koji je karijeru počeo pisanjem kratkih priča koje su sakupljene u “Books of Blood”, ali i u romanu “The Damnation Game” (1985). Tokom svog rada usmerio se ka modernoj fantaziji i urbanoj fantaziji sa elementima horora u delima: “Weaveworld” (1987), “The Great and Secret Show” (1989), “Imajica” (1991) i “Sacrament” (1996) i tako je uveo dublje i bogatije koncepte realnosti, prirodu u umu i snovima, ali i moć reči i sećanja.

Barker-ov osoben stil odiše skrivenim fantastičnim svetovima koji postoje paralelno sa našim, ulogom seksualnosti u natprirodnom, ali i konstruisanjem koherentnih, kompleksnih i detaljnih univerzuma. Barker o svom stilu govori kao o “mračnoj fantaziji” ili “fantastici”. Njegove priče su poznate po razlici između binarnih suprotnosti, poput pakla i raja, zadovoljstva i bola.

Sam pisac tvrdi da su na njegov rad uticali: Herman Melville, Edgar Allan Poe, Ray Bradbury, William S. Burroughs, William Blake, Jean Cocteau, ali i mnogi drugi autori.

Barker se interesuje sa filmsku produkciju, iako su njegovi filmovi različito prihvaćeni. Napisao je i scenarije za “Underworld” (“Transmutations” – 1985) i “Rawhead Rex” (1986), koje je režirao George Pavlou. Zatim je režirao film “The Hellbound Heart” zasnovan na njegovoj knjizi.

Oktobra 2006. godine, Baker je objavio na svom zvaničnom sajtu da će napisati scenario za rimejk svog originalnog filma “Hellraiser”.

Kratka priča pod naslovom "The Forbidden", iz Barker-ovog dela “Books of Blood, je pružila osnovu za film “Candyman” i njegova dva nastavka.

Decembra 2007. godine, Chris Ryall i Clive Barker su objavili da planiraju da sarađuju na seriji originalnih stripova “Torakator”, koje će objaviti IDW.

U oktobru 2009. godine, IDW je objavio “Seduth”-a, kog su pisali Clive Barker i Chris Monfette, tada je Barker kreirao svet specijalno za strip.

Romani:

Romani:

(1985) The Damnation Game

(1986) The Hellbound Heart

(1987) Weaveworld

(1988) Cabal

(1989) The Great and Secret Show

(1991) Imajica

(1992) The Thief of Always

(1994) Everville

(1996) Sacrament

(1998) Galilee

(2001) Coldheart Canyon: A Hollywood Ghost Story

(2001) Tortured Souls

(2002) Abarat

(2004) Abarat: Days of Magic, Nights of War

(2007) Mister B. Gone

(2009) Mr. Maximillian Bacchus And His Travelling Circus

(2011) The Candle in the Cloud

(2011) Absolute Midnight

(?) The Scarlet Gospels

(?) Abarat: The Dynasty of Dreamers

Filmografija:

1973 Salome

1978 The Forbidden

1985 Transmutations

1986 Rawhead Rex

1987 Hellraiser

1988 Hellbound: Hellraiser II

1990 Nightbreed

1992 Hellraiser III: Hell on Earth

1992 Candyman

1995 Lord of Illusions

1996 Hellraiser: Bloodline

1998 Gods and Monsters

2006 The Plague

2008 Book of Blood

2008 The Midnight Meat Train

2009 Dread

2013 Hellraiser

TBA Tortured Souls: Animae Damnatae

TBA Born

Preuzeto iz Wikipedia -e

Podeli:



Preporucujemo

Ekipa filma House of Gucci dobija pojačanje
Anđelina Džoli u novom kriminalističkom trileru
Mortal Kombat (2021) - uskoro
Stalone neće glumiti Roki Balbou u nastavku filma Creed III
"Godzila protiv Konga" na putu da postane najuspešniji...
Počelo snimanje "Branioca": Devet epizoda - šest...
Zac Efron, Olivia Munn i drugi pozajmili glasove u filmu o...
Bred Pit, Harison Ford i Hali Beri među prezenterima...
Igra prestola se seli u pozorište
Betmen ili Iron Man: Ko je najbogatiji superheroj?
Preminuo Volter Olkevic, zvezda serije Tvin Piks
Strip o Supermenu prodat za rekordnih 3,25 miliona dolara
Završeno snimanje filma „Traga divljači“, Gordan...
A Perfect Enemy (2020) - uskoro
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 8. do 14. aprila
BAFTA: 'Zemlja Nomada' najbolji film a 'Duša' najbolji...
Dobitnik BAFTA nagrade 'Još jedna tura' na repertoaru...
Peti nastavak Indijane Džons najavljen za sledeće leto
Phoebe Waller-Bridge pridružiće se Harrison Fordu u novom...
Skandal glumca odložio Smrt na Nilu po šesti put
Uživanje za dvoje po ceni jedne ulaznice u Cineplexx...
Preminuo Džozef Siravo, zvezda Sopranovih
Sutra počinje Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala:...
Spiral: From the Book of Saw (2021) - uskoro
Preminula glumica Helen McCrory
Film 'Superdeep' sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi od...
Otvorena izložba „U gudurama Amerike“ u Bioskopu Balkan
Pogledajte trejler za novi nastavak horor serijala...
Snimanje pete sezone serije "The Crown" počinje u julu
Glumac iz Simpsonovih se izvinjava zbog tumačenja uloge...