•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Come See the Paradise (1990)

Godine 1990. s uspehom prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, ratna romantična drama scenarista i reditelja Alana Parkera, vrlo darovitog filmaša nominovanog za Oscara za režije izvrsnih drama "Ponoćni ekspres" i "Mississippi u plamenu", na intrigantan se i prilično sugestivan način bavi temom internacije američkih građana japanskog porekla u logore, jednom od najmračnijih epizoda u američkoj istoriji.

Nakon što u znak borbe za radnička prava u njujorškom bioskopu 1936. s trojicom kolega podmetne požar, sindikalni aktivista Jack McGurn odluči da se preseli u Los Angeles i tamo potraži novi posao i bolji život. Tamo dobije posao pomoćnika bioskopskog-operatera u malom bioskopskom u japanskoj četvrti, u kojem radi dobrodušni mladi Japanac Charlie Kawamura. Jack jednog dana upozna njegovu privlačnu sestru Lily u koju se zaljubi na prvi pogled.

Njihova je ljubav obostrana, pa Jack i Lily uprkos protivljenju njenog oca Hiroshija ubrzo započnu vezu. Hiroshi je ponosan i tradiciji odan čovek, pripadnik prve generacije japanskih imigranata koji brižno pazi o svojoj brojnoj porodici, supruzi, sinovima Charlieju i Harryju i ćerima Lily, buntovnoj Dulcie i mirnoj Joyce. Kad saznaju da su međurasni brakovi zabranjeni u većini američkih država, Jack i Lily otputuju u liberalni Seattle i tamo se venčaju.

Nakon što Jack ubrzo dobije posao u fabrici konzervi, mladi par uskoro dobije i ćerkicu Mini. Međutim, ponovno suočen s kršenjem radničkih prava, Jack će se opet pridružiti sindikatu i time ugroziti budućnost svoje porodice. A kad na kraju izbije rat, Jack će biti mobiliziran, a Lili će s Mini, roditeljima, braćom i sestrama odlukom predsednika Roosewelta s mnoštvom drugih Japanaca, biti deportovana u izolirani pustinjski logor.

Uz dopadljivu muziku Randyja Edelmana i atmosferičnu fotografiju svog stalnog saradnika Michaela Seresina, pri tome se najviše oslanja na izvrsne glumačke nastupe. Dennis Quaid je u filmu ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri, a Tamlyn Tomita gledateljsku naklonost osvaja smirenim i decentnim nastupom.

Žanr:drama, istorijski, romansa
Godina:1990
Reziser:Alan Parker
Scenario:Alan Parker
Uloge:Dennis Quaid, Tamlyn Tomita, Sab Shimono
Uzrast:R
Award:3 nominacija
Studio:Twentieth Century Fox Film Corporation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:138 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu