•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Coming 2 America (2021)

Prošlo je više od trideset godina otkako je objavlјen Coming to America i, kao i kod većine popularnih filmova, činilo se da će nastavak na kraju morati da se dogodi. Coming 2 America režirao je Craig Brewer iz scenarija Barry W. Blaustein-a, David Sheffield-a i Kenya Barris-a. Nastavak vraća većinu volјenih glumaca iz originalnog filma, uklјučujući neponovlјivog James Earl Jones-a, s obilјem novih likova. Da bi stvari bile sveže, politika Zamunde je ovde malo istraženija s obzirom da je uglavnom smeštena u izmišlјenu afričku zemlјu, a nastavak je prožet slično apsurdnim smislom za humor (mada ne dostiže vrhunac njegovog prethodnika sa ocenom R). Uprkos nekim zaista smešnim i neverovatno nostalgičnim trenucima, Coming 2 America pokušava previše da uradi sa njegovom radnjom, umesto da je učini jednostavnom.

Tri decenije nakon odlaska u Queens da pronađe nekoga da voli, princ Akeem (Eddie Murphy) sada udobno živi u Zamundi sa suprugom Lisa-om (Shari Headley) i njihove tri ćerke. Međutim, zemlјa tek treba da ukine seksistički zakon koji tvrdi da samo muški naslednik može da postane vladar Zamunde, izuzimajući Meeka (KiKi Layne), Akeem-ovu i Lisa-inu najstariju ćerku iz mogućnosti za to. Međutim, kada Akeem otkrije da ima sina Lavelle-a (Jermaine Fowler) iz jednonoćnog druženja sa Mary Junson (Leslie Jones) - okolnosti pod kojima se dogodio njihov seksualni susret su neverovatno problematične - vraća se u Queens da ga dovede u Zamunda-u. Naravno, prisustvo Lavelle potresa stvari za lјude u zemlјi i kralјevskoj porodici. Ali, pre nego što će zvanično da postane princ (nešto za šta nije potpuno uveren da želi), Lavelle mora da položi „prinčevski test“.

Coming 2 America ponavlјa iste ritmove kao i njegov prethodnik, neznatno ažuriran za 21. vek, ali sa daleko manje oštrim humorom. Film čak pruža rezime „Coming to America“ zapleta, samo u slučaju da je publika zaboravila šta se dogodilo (a verovatno nije). Ponovno posećivanje nekih od najpoznatijih scena originala oduzima nepotrebno vreme na ekranu koje je moglo da unapredi neke nerazvijene likove. Takođe je podsetnik da nastavak ne drži sveću za prvi film, koji je bio neodoljivo privlačan i smešan. Coming 2 America se samo oseća kao razvodnjena verzija originalnog filma, pružajući slične odgovornosti i prepreke Lavelle-u dok uči iste lekcije koje je nekada radio njegov otac.

Međutim, jedna od najfascinantnijih tema filma je gubitak duha kako čovek stari. Kako je Akeem prerastao njegovu ulogu princa i, u novije vreme, kralјa Zamunde, shvata da je izgubio žar za životom, čudima i hrabrost koju je imao u mladosti. Sad su ga opteretile odgovornosti odraslog doba, mada ponovo oživlјava životni polet iz odnosa sa sinom. Međutim, nema dovolјno vremena provedenog na ovome i pomeranje fokusa je nesigurno jer bi se očekivalo više vremena sa Akeem-om. Ali, čini se da je palica preneta na sledeću generaciju, a Akeem je napravio korak unazad uprkos ponovnom buđenju njegovog duha i lјubavi prema životu.

U pogledu prenošenja nečijeg nasleđa, čitav koncept Zamunda-e kojem je potreban muški naslednik da bi vladao očigledno je zastareo. Još važnije, potreba radnje da usredsredi Lavelle zasenjuje Meeka-in čitav luk i razvoj. Nije dovolјno da se razume nepravedan i seksistički tretman koji Meeka ima. Film se potrudio da je potpuno ukloni u stranu kada je priča trebala da bude o njoj. Publika tokom filma saznaje mnogo o Lavelle i njegovom životu, ali kakav je Meeka-in život izvan njenih kralјevskih dužnosti? Da li ima neke potencijalne romanse koje nisu vezane za tron? KiKi Laine je fantastična, ali njeni talenti se troše u manjoj sporednoj ulozi koja joj ne daje sjaj kakav zaslužuje. Čak i Headley-ina Lisa, čija je vatrena strast bila kamen temelјac Coming to America, u nastavku ima vrlo malo posla.

Štaviše, film započinje grubo zbog prirode u kojoj je Lavelle uopšte postojao. U tom cilјu, Coming 2 America koristi humor da prikrije činjenicu da je Akeem imao seks bez njegovog pristanka. To je nešto što se obično događa kada se muškarci suočavaju s napadima, a ostatak filma čini neprijatnim za gledanje znajući šta se dogodilo. Je li sve loše? Ne. Ima nekih iskrenih trenutka sa smehom, posebno kada je reč o apsurdnosti svega, što Coming 2 America nije iznad priznanja. Film čak nijansira nastavke filma, „iako postoje izuzeci“, prema jednom od likova. Film dobro koristi cameo-e Gladys Knight, Morgan Freeman-a i Trevor Noah-a, koji se urnebesno pojavlјuje kao voditelј vesti koji želi da razgovara o najnovijim tračevima iz palate. I to na stranu, nastavak pokušava da ugradi previše linija priča i nema istu iskru originala, iako se veoma trudi da je ponovo pokrene i donese istu energiju sa samo srednjim uspehom na kraju.

Žanr:komedija
Godina:2021
Reziser:Craig Brewer
Scenario:Eddie Murphy, Barry W. Blaustein
Uloge:Eddie Murphy, Arsenio Hall, Shari Headley
Uzrast:PG-13
Studio:Eddie Murphy Productions, Misher Films, New Republic Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:110 minuta
Podeli:



Preporucujemo