•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Coriolanus (2011)

Rimljani su gladni, Coriolanus, rimski heroj i veliki vojnik, ali i čovek koji je jako nefleksibilan prezire ljude. Njegovi ekstremni stavovi iniciraju pobunu. Rim je u krvi. Izmanipulisan i nadmudren od strane političara i čak i rođene majke, Coriolanus je proteran iz Rima. On nudi svoj život ili svoje usluge svom okorelom neprijatelju Tullus-u Aufidius-u. Coriolanus i Aufidius marširaju u Rim sa namerom da unište ovaj grad, a Coriolanus-ova majka Volumnia, moli svog sina, koji pokušava da je odbije, ali ipak popušta. Aufidius, koji se oseća izdanim, brutalno ubija Coriolanus-a.

Ovo bi u najkraćim mogućim crtama bila radnja filma „Coriolanus“, čiji je reditelj čuveni glumac Ralph Fiennes. Ovaj glumac je takođe i igrao u ovom filmu i ekranizovao takozvanog Ramba starog vremena o kome je pisao čuveni William Shakespeare. Ovo je priča u kojoj ratnik postaje glava države i vojnik koji veruje da samo on zaslužuje da bude Konzul u Rimu.
Radnja filma je smeštena u moderno vreme, a jezik čuvenog Shakespeare-a je adaptirao Joh Logan, dok je Fiennes sve to sproveo u delo uz upotrebu modernih fraza i izraza. Ovaj komad donosi dar čuvenog Shakespeare-a da govori o temama koje su bezvremenske, univerzalne, a govore o onome što “pomera” ljudski duh i pokreće ambiciju.

Ovo je nasilna tragedija sa odličnom glumom samog Fiennes-a, ali i Vanessa-e Redgrave u ulozi majke. Tu je i Brian Coh, koji tumači lik Menenius-a, koji je Coriolanus-ov prijatelj, ali i Gerard Butler je čuveni neprijatelj - Aufidius. Ovaj film treba da dođe ne samo do festivala i učenja u školi, već i do sveopšte publike.

U ovom filmu ima više bitaka nego u drugim Shakespeare-ovim delima, a Fiennes uvodi i tenkove, rakete i automatsko oružje u mnogim scenama urbane borbe. Dajući mesto hladnom čeliku, ovaj glumac i reditelj odaje počast originalima priče koju je obradio.

Film je sniman u Beogradu, u našo zemlji, a okruženje se može nazvati “Rimom” koji može da bude bilo gde. Caius Martius (Fiennes) se vraća u grad-državu, okrvavljen, ali ovenčan pobedom nakon svoje najnovije bitke u kojoj je pokazao da je ratnik bez straha. Njegova majka Volumnia (Redgrave) uočava nesavladivi ponos u svom sinu. On je pobedio Aufidius-a, vođu pobunjeničkih Volsces-a, pa je i osvojio grad Corioles-a. Podgovoren od strane svog mentora Menenius-a i ambiciozne majke Volumnia-e, Martius očekuje da dobije najviši rang u Senatu, bez obzira na protivljenje Tribunes-a Brutus-a (Paul Jesson) i Sicinius-a (James Nesbitt).

Pre nego što može da zatraži tu poziciju, on mora da pridobije podršku ljudi , što je otežano, zato što se on protivio ljudima koji su protestvovali i jednostavno nije želeo da “razume” običan narod. Vođe kampanje Cassius (Ashraf Barhom) ai Tamora (Lubna Azabal) pomažu protivnicima da pobede i da pretvore Martius-ovu kandidaturu u nešto neprihvatljivo. On je besan i oseća se izdatim, napušta svoj dom i porodicu sa osvetom u mislima i odlazi da pronađe Aufidius-a ne bi li zajedničkim snagama povredili Rim.

Susret dvojice zakletih neprijatelja je prekriven opasnošću zato što je njihov najskoriji susred ostavio obojicu uplašenim i sa željom za osvetom.Rimljani su očajni, Martius se vraća u svoj grad i film se dalje razvija.

Uz odličnu glumačku ekipu, sjajnu produkciju i naravno originalni komad koji je obradio, može se reći da je Fiennes snimio odličan film.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:drama, triler
Godina:2011
Reziser:Ralph Fiennes
Scenario:John Logan
Uloge:Ralph Fiennes, Gerard Butler, Brian Cox
Uzrast:R
Award:7 nagrada, 5 nominacija
Studio:Hermetof Pictures
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:122 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...