•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Costa-Gavras

Costa-Gavras (Loutra-Iraias, Grčka, 13. februar 1933.) je grčko-francuski filmski reditelj, jedan od začetnika i glavnih predstavnika evropskog političkog filma.

Rođen je kao Konstantínos Gavrás u grčkoj pokrajini Arkadiji. Njegov otac bio je tokom drugog svetskog rata član levičarske Nacionalne oslobodilačke fronte (EAM). Nakon srednje škole seli se u Francusku gde studira pravo i kasnije postaje naturalizovani Francuz. 1956. napušta studije prava i započinje pohađati Nacionalnu francusku filmsku školu IDHEC, nakon čega postaje asistent rediteljima Jeanu Gionu i Renéu Clairu. 1965. režira svoj prvi film, Compartiment Tueurs. Filmovima Un homme de trop (1967), koji obrađuje tematiku drugog svetskog rata u Francuskoj i posebno "Z" (1969.), optužbom vojne diktature u Grčkoj, koji je osvojio Oscara kao najbolji film na stranom jeziku, nameće se kritici kao duboko angažovani reditelj. Iduće godine snima dramu L'Aveu, prikaz represije u prosovjetskoj Čehoslovačkoj u doba hladnog rata. 1973., vraća se tematici vojne dikature filmom État de Siège, kojim optužuje američku podršku južnoameričkim autoritarnim režimima. Nadahnut stvarnim događajima u Urugvaju za vreme diktature 1973.-1984., film je snimljen u Čileu, neposredno pre vojnog udara 1973. Iz 1975. je film Section spéciale, koji se bavi procesima u Višijskoj Francuskoj, dok se posebno ističe višestruko nagrađeni politički triler Nestali iz 1982., koji takođe nadahnut stvarnim događajima, donosi intrigantni prikaz brutalnih metoda režima Augusta Pinocheta u Čileu. 1989., uspešna drama Muzička kutija, priča je o nekažnjenom zločnicu iz drugog svetskog rata, i njegovom odnosu s vlastitom porodicom, dok se film Amen, iz 2002., bavi odnosom Vatikana i Nacističke Nemačke.

Tokom karijere, Costa-Gavras je više puta sarađivao sa književnikom i scenaristom Jorgeom Semprúnom i glumcem Yvesom Montandom.

Costa-Gavras je bio predsednik Cinémathèque Française od 1982. do 1987., i ponovo od 2007. do danas. Njegova žena Michèle Ray-Gavras filmska je producentica, dok su deca Julie Gavras i Romain Gavras takođe filmski umjetnici.

Filmografija - režija:
2012 Capital
2009 Eden Is West
2005 Le couperet
2002 Amen.
1997 Mad City
1995 Lumière and Company (documentary)
1995 À propos de Nice, la suite (segment "Les Kankobals")
1993 La petite apocalypse
1991 Lest We Forget (segment "Pour Kim Song-man, Corée")
1989 Music Box
1988 Betrayed
1986 Conseil de famille
1983 Hanna K.
1982 Missing
1979 Womanlight
1975 Section spéciale
1972 State of Siege
1970 The Confession
1969 Z
1967 Un homme de trop
1965 Compartiment tueurs
1958 Les rates (short)

Filmografija - scenario:
2012 Capital (screenplay)
2009 Eden Is West (writer)
2006 The Colonel (story)
2005 Le couperet
2002 Amen.
1993 La petite apocalypse (writer)
1986 Conseil de famille (scenario)
1983 Hanna K. (original scenario)
1982 Missing (screenplay)
1979 Womanlight (writer)
1976 Mr. Klein (uncredited)
1975 Section spéciale
1972 State of Siege (original scenario)
1969 Z (uncredited)
1967 Un homme de trop
1965 Compartiment tueurs
1958 Les rates (short) (writer)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Train to Busan 2: Peninsula pojaviće se u bioskopima pre...
Masterclass razgovori 26. Sarajevo Film Festivala
Film Otac Srdana Golubovića u Open Air programu Sarajevo...
Demi Mur: Menjala sam sebe kako bi me muškarci prihvatili
Mission: Impossible 7 režiser najavljuje novog Jack-a...
Danny Glover najavljuje 'nešto izvanredno' za Lethal...
Ani Sofrenović i Vojislavu Brajoviću nagrada "Zlatni...
Serija "Kosti" premijerno na 26.Film Festivalu Sarajevo
Rimejk Wolfman-a udružuje Ryan Gosling-a sa režiserom...
Brightburn (2019) (2019)
Zašto se Ian Malcolm nije vratio u filmu Jurassic Park 3?
Goran Bogdan u seriji "Vreme zla"
Mima Karadžić neće više snimati u Crnoj Gori
Atomic Blonde i John Wick zajedno u filmu?
Ponovno okupljanje popularnih "Prijatelja" ipak je...
“Grudi” u konkurenciji za nagrade Bihać Avantura Film...
Prijavi se na ondemand.sff.ba i u kućnoj atmosferi uživaj...
Posle "Južnog vetra" glumac iz Bugarske stigao do HBO
Žan-Klod Van Dam snima akcioni film u Francuskoj
WWE Superstar Big Show misli da je dorastao za ulogu...
Hollywood nije završio s Knight Riderom
Počinje "Trebinje film festival"
26. Sarajevo Film Festival predstavlja Open Air program
26. Sarajevo Film Festival u izmijenjenom formatu
Suspiria (2018) (2018)
The Old Guard (2020) (2020)
Počelo snimanje televizijske serije „Crna svadba“
Milica Pavlović u seriji inspirisanoj ubistvom Jelene...
Kažu voleo je kafanu i samo jednu ženu, danas bi napunio...
Filmovi "Šavovi", "Јaje" i "Polar" prikazani na festivalu...