•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

DIVANHANA se vraća u Srbiju

Nakon rasprodatog koncerta u dvorani Kolarčeve zadužbine i uspešnih koncerata po Evropi popularni sevdah sastav Divanhana iz Sarajeva, vraća se u Srbiju gde će održati niz koncerata - u Kulturnom centru u Grockoj, 3. juna, u Narodnom pozorišu u Nišu, 4. juna i Kulturnom centru u Novom Sadu, 5. juna 2016. Ovim koncertima Divanhana nastavlja evropsku turneju, kojim promovišu svoj novi album »Zukva«. Album je nedavno za exYu prostor objavio Multimedia Music, a za svetsko tržište ga objavljuje engleski ARC Music, najagilniji izavač etno muzike. Sa ovog izdanja već se rado slušaju »Oj Safete, Sajo, Sarajlijo«, »Da sam ptica«, »Ciganka sam mala« i druge poznate sevdalinke i pesme sa Balkana.

Tokom turneje u martu i aprilu održano je 15 koncerata u Evropi, nakon čega se vraćaju svirkama na Balkanu. Publika tokom ove turneje imala je priliku da upozna novu, mladu pevačicu Naidu Čatić, koja se bendu priključila prošlog leta, dajući šarm i novu energiju na sceni.

Više o sastavu:

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku.

Bend je početkom 2009. godine, osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.

Debitantski CD, “Dert”, snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa interpretatorom tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvjenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pjesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti. Bio je ovo rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja.

Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa mladom sarajevskom pjevačicom Leilom Ćatić. Već prvim singlom, “Evo srcu mome radosti”, koji je realizovan u saradnju sa Sanelom Redžićem, priznatim klasičnim gitaristom koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta, skreću pozornost javnosti u Bosni i Hercegovini, te širom regiona.

Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost, učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu.

Pored ovih koncerata Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama.

Među novim pjesmama koje su snimili svakako veliki uspjeh među publikom ostvaruju singlovi “Crven fesić” i “Ko se ono brijegom šeće” i “Emina”, a bend učestvuje na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Već početkom 2013. godine kreću na veliku evropsku turneju bilježeći izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj.

Krajem te 2013. objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata, u 13 različitih zemalja.

Većina aranžmana i ideja rodila se upravo na turnejama; iza scene, na točkovima, u iskrenom i prisnom odnosu sa publikom.

“Bilješke iz Šestice”, krajem 2013. godine za tržište Bosne i Hercegovine objavljuje sarajevski RSG radio, dok je za teritoriju Balkana zadužen beogradski Multimedia Music.

Nakon izlaska drugog albuma Divanhana intenzivira svoju koncertu aktivnost u rodnoj Bosni i Hercegovini, ali i ostatkom Balkana (Hrvatska, Slovenija, Turska, Srbija), te širom Evrope (Švicarska, Austrija, Francuska, Norveška, Njemačka, Češka, Italija, Belgija, Holandija). Zbog izuzetnog interesa publike, na festivalu Balkan Trafik u Briselu su nastupili 4 puta tokom festivala.

U maju 2014. godine objavljuju single “Zvijezda tjera mjeseca” koju snimaju kao službenu numeru Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine povodom njenog učešća na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Pjesma nedugo nakon objavljivanja postaje regionalni hit. Rađena je u saradnji sa makedonskim kraljem trube Džambom Aguševom te gitarskim virtuozom Emirom Hotom iz Tuzle, koji godinama živi i niže uspjehe u Londonu.

Uslijedili su mnogobrojni koncerti širom Evrope. Tokom mjeseca februara 2015. godine članovi benda, zajedno sa ton majstorom i producentom Borjanom Miloševićem, uzimaju kratak predah u gustom koncertnom rasporedu, te u intimnoj atmosferi studija Fattoria Musica u Osnabruku snimaju novi materijal. Od mjeseca maja Divanhana zaustavlja turneju te se intenzivno posvećuje realizaciji novog, trećeg studijskog albuma.

U kreativnom neredu Long Play Studija u Sarajevu, bend ekspremimentiše sa zvukom, te svoj umjetnički rad obogatiše melodijama slavonskih tamburaša, mekoćom klasične gitare Boška Jovića i violončela Lane Kostić, virtuozitetom i kreativnošću srbijanskog violiniste Filipa Krumesa, te na koncu saradnjom sa mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić.

Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom cijele 2015. godine objedinjen je simboličnim imenom “Zukva”:

Album “Zukva” je za teritoriju bivše Jugoslavije objavio beogradski Multimedia Music, a ARC Music iz Velike Britanije ovaj album objavljuje za cijeli svijet.

Članovi: Naida Čatić (vocal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

Zvanična internet prezentacija: http://www.divanhana.ba/

Zavnična Facebook stranica: https://www.facebook.com/divanhana/?fref=ts

Fotografije: http://we.tl/AcZuANqtH2

Spotovi: https://www.youtube.com/user/divanhanaband


CRVEN FESIĆ: https://www.youtube.com/watch?v=h2T-zLIUpIQ
EMINA: https://www.youtube.com/watch?v=cTBfD2YSOLo
GRANA OD BORA (live): https://www.youtube.com/watch?v=ai7YttmJle8

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...